Nieuws

Blijf op de hoogte van alles op het gebied van toegankelijkheid. Hier vindt u het laatste nieuws over Stichting Accessibility en toegankelijkheid in het algemeen. Deze informatie kun je ook bekijken via onze RSS Feed. Meer nieuws en informatie over Accessibility? Volg ons via Twitter of abonneer je op onze nieuwsbrief.

19 juni 2018 Staatssecretaris Knops

Wetgeving digitale toegankelijkheid per 1 juli 2018

Per 1 juli 2018 treedt de Nederlandse wetgeving voor digitale toegankelijkheid voor de overheid in werking. Hierin staat dat websites en mobiele apps van overheidsinstanties volgens een stappenplan aan de vereisten van toegankelijkheid moeten gaan voldoen. Dit besluit wordt op termijn gekoppeld aan de Wet Digitale Overheid die naar verwachting in 2019 ingaat.

Lees verder over 'Wetgeving digitale toegankelijkheid per 1 juli 2018'
14 juni 2018 Elaine Oldhof van Thuiswinkel en Ron Beenen van Accessibility overhandigen actieplan aan minister Hugo de Jonge van VWS (foto Rolf van Koppen)

MKB maakt werk van toegankelijkheid

MKB-branches werken aan (betere) toegankelijk van hun bedrijven voor mensen met een handicap. MKB-Nederland heeft daarvoor vandaag in Utrecht het programma MKB Toegankelijk gelanceerd, dat ondernemers stimuleert en helpt om mogelijke drempels in hun bedrijf te slechten. Stichting Accessibility werkt daaraan mee.

Lees verder over 'MKB maakt werk van toegankelijkheid'
5 juni 2018 Brian spreekt voor een groep mensen. Foto gemaakt door Eric van Nieuwland

Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid (NCDT) 2018

Op woensdag 16 mei 2018 vond het 5e Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid (NCDT) plaats in Antropia in Driebergen-Zeist. Deelnemers werden bijgepraat over het Besluit Digitale Toegankelijkheid, over de verplichting voor toegankelijke websites voor het bedrijfsleven en over het maken van toegankelijke content. Twee Accessitbility-klanten presenteerden hoe zij binnen hun organisatie digitale toegankelijkheid hebben geïntroduceerd en verankerd. Wil jij meer weten over hoe Schiphol of Rituals digitale toegankelijkheid op orde kregen? Bekijk dan hun presentaties: https://www.ncdt.nl/presentaties/.

Accessibility's toegankelijkheidsexpert Brian Bors vertelde over de toegankelijkheid van apps. Een mobiele app op toegankelijkheid testen is namelijk iets anders dan een webpagina testen. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten als je een app beoordeelt? Leer er meer over in dit artikel.

Lees verder over 'Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid (NCDT) 2018'
28 mei 2018

Accessibility is op zoek naar twee nieuwe collega's

Digitale toegankelijkheid neemt een steeds belangrijker rol in de maatschappij in. Onderzoek en ontwikkeling op het gebied van digitale toegankelijkheid zijn dan ook van groot belang. Naast onderzoek biedt Stichting Accessibility als kennisinstituut ook ondersteuning aan organisaties om hun digitale toepassingen toegankelijk te maken voor iedereen. We merken gelukkig dat organisaties digitale toegankelijkheid ook steeds belangrijker vinden. Wij zoeken daarom twee nieuwe collega's die ons kunnen ondersteunen bij het maken van een toegankelijke digitale wereld.

Lees verder over 'Accessibility is op zoek naar twee nieuwe collega's'
23 mei 2018 Logo Shopping Tomorrow

Shopping Tomorrow expertgroep toegankelijkheid

De 2018-editie van ShoppingTomorrow, het digital commerce-platform voor alle e-commerceprofessionals, is woensdag 16 mei van start gegaan. Bijzonder is dat er dit jaar een speciale expergroep is voor digitale toegankelijkheid. Deze wordt voorgezeten door Thuiswinkel.org en gezamelijk gehost door Stichting Accessibility en VNO-NCW. Er zijn diverse experts betrokken vanuit onder meer de Bijenkorf en LimoenGroen. Het onderzoeksplatform is in 2013 geïnitieerd door Thuiswinkel.org en wordt inmiddels ondersteund door 20+ Nederlandse branche- en belangenverenigingen. De resultaten worden later dit jaar op diverse congressen gepresenteerd en in boekvorm uitgegeven.

Lees verder over 'Shopping Tomorrow expertgroep toegankelijkheid'
15 mei 2018 Auke Grondsma en Henk van de Beld tekenen samenwerkingsovereenkomst

Samenwerking Siteimprove en Accessibility

Siteimprove en Stichting Accessibility hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De belangrijkste doelen zijn het delen van kennis en het bevorderen van bewustwording rond digitale toegankelijkheid op de Nederlandse markt.

Lees verder over 'Samenwerking Siteimprove en Accessibility'
12 maart 2018 Logo Rijksoverheid

Wettelijke plicht toegankelijke websites en apps overheid

Alle overheidsinstanties in Nederland moeten de Europese (open) standaard voor digitale toegankelijkheid gaan toepassen. Op voorstel van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de ministerraad besloten de standaard wettelijk vast te leggen.

Lees verder over 'Wettelijke plicht toegankelijke websites en apps overheid'
13 februari 2018 HTML Code voorbeeld

WCAG 2.1 is Candidate Recommendation geworden

WCAG 2.0, Web Content Accessibility Guidelines, is de internationale standaard voor toegankelijke websites. De standaard werd gelanceerd toen net de eerste iPhone op 3G uit kwam, inmiddels 10 jaar geleden. De digitale ontwikkelingen hebben ondertussen niet stilgestaan. Zo heeft het gebruik van mobiele devices als tablets en smartphones een grote vlucht genomen. Dat heeft bijvoorbeeld nogal wat consequenties voor mensen die geen muis kunnen bedienen en afhankelijk zijn van een toetsenbord. De nieuwe standaard WCAG 2.1 is nu als pre-release gelanceerd, de zogenaamde Candidate Recommendation.

Lees verder over 'WCAG 2.1 is Candidate Recommendation geworden'
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.