Samenwerking MOJO: handreiking en checklist voor verbeterde festival toegankelijkheid

Nieuws

Afgelopen zomer hebben onze toegankelijkheidsexperts zich ingezet voor MOJO. Ze bezochten optredens van Muse op het Malieveld, Coldplay in de Johan Cruijff Arena en het Lowlands festival op Evenemententerrein Walibi Holland. Hun missie? Inzicht verkrijgen in de toegankelijkheid van verschillende evenementen. Hoe scoorden deze muzikale publiekevenementen, waar richten we ons op bij onze evaluaties en welke waardevolle lessen levert dit op? 

Rob Verberne, toegankelijkheidsexpert bij Accessibility, legt uit: "Bij het beoordelen van festivals op toegankelijkheid ligt onze focus op bezoekers met visuele, fysieke en auditieve uitdagingen. Kunnen zij volledig deelnemen zonder belemmeringen? Om dit inzicht te bereiken, hanteren we onder andere de Integrale Toegankelijkheid standaard (ITs)”. Deze standaard omvat richtlijnen voor toegankelijke buitenruimten, gebouwen, woningen, openbaar vervoer en evenementen. Hoewel het geen wettelijk verplichte standaard is, wordt het breed ondersteund en omarmd. Bij de totstandkoming is waardevolle input van ervaringsdeskundigen meegenomen. 

Beoordeling van toegankelijkheid: vier essentiële domeinen

Onze beoordeling van de toegankelijkheid concentreerde zich op vier domeinen: ontwerp, navigatie, communicatie en voorzieningen. Bij ontwerp bekeken we onder andere de breedte van ingangen, de aanwezigheid en toegankelijkheid van bijvoorbeeld drink- en eetlocaties, en de hellingshoek van hellingbanen. Het domein navigatie omvatte bewegwijzering, kleurgebruik en contrastniveaus, terwijl we vanuit het domein communicatie aandacht besteedden aan onder andere lettergrootte. Bij de beoordeling van de aanwezige voorzieningen keken we onder meer naar de toegankelijkheid van sanitaire voorzieningen, kijkplatformen, muziekervaring en aangepaste parkeerplaatsen. 

Veel aandacht voor rolstoeltoegankelijkheid

Wat betreft rolstoeltoegankelijkheid heeft MOJO al flinke stappen gezet. Op Lowlands creëerden ze een speciale mindervalidencamping met toegankelijke paden en aangepast sanitair. De hoofdpaden op het festivalterrein waren verhard en op verschillende plekken waren aangepaste toiletten beschikbaar. Bij de twee grootste podia hebben ze kijkplatformen gecreëerd (voor rolstoelgebruikers). Ze hebben stappen gezet tot in detail, zoals het mogelijk maken van gekoelde medicijnbewaring bij de EHBO.

Kansen op het gebied van muziekbeleving

Op het gebied van muziekbeleving is er ruimte voor verbetering om mensen met visuele of auditieve beperkingen tegemoet te komen. Denk aan het inzetten van gebarentolken of ondertiteling. Ook zouden horecavoorzieningen en merchandise punten drempelvrijer kunnen worden gemaakt. Wat niet alleen mensen in rolstoelen, maar ook ouderen, en mensen met tijdelijke beperkingen ten goede komt. 

Gastvrije medewerkers maken verschil

Natuurlijk zijn niet alle locaties volledig toegankelijk te maken, soms belemmert technologie of de omgeving dit. In zulke gevallen kunnen vriendelijke medewerkers het verschil maken door een gastvrije ontvangst te bieden, zelfs als de entree niet ideaal is. 

Inzet voor toegankelijkheid door artiesten

Naast de inspanningen van MOJO om evenementen toegankelijker te maken, is het fijn om te zien dat anderen zich hier ook voor inzetten. Zo heeft de band Coldplay bijvoorbeeld eigen initiatieven genomen om hun concert toegankelijker te maken, zoals speciale rondleidingen voor mensen met een visuele beperking en trilvesten voor een intensere muziekervaring. 

Een leidraad voor de toekomst

De bevindingen van onze experts en uitgebreide deskresearch hebben geleid tot een handreiking en checklist per eventtype die MOJO als leidraad zal gaan hanteren bij de voorbereidingen voor het nieuwe festival- en concertseizoen, dat afgelopen november van start is gegaan.

Ben je nieuwsgierig hoe Accessibility jou kan ondersteunen bij het vergroten van de toegankelijkheid van jouw evenement? Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen via info@accessibility.nl

Contact

portret Rob Verberne

Ook jouw locatie of evenement voor iedereen toegankelijk?

Rob Verberne

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.