Toegankelijkheid voor geprinte media

Nieuws
Een hand houdt een tijdschrift vast alsof deze persoon er doorheen bladert.

Als je iets maakt en deelt met anderen via geprinte media, dan wil je dat het ook echt voor iedereen te lezen en te begrijpen is. Toegang hebben tot informatie is een gemeengoed. Iedereen heeft er recht op om hetzelfde niveau van toegang te hebben tot informatie en functionaliteit. Voor mensen met een beperking kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot geschreven informatie als de documenten niet toegankelijk zijn. Er zijn een paar tips die je helpen bij het toegankelijk maken van jouw document voor geprinte media. 

Tips voor toegankelijk geprinte media 

Documenten kun je toegankelijk(er) opmaken met onderstaande tips:  

  • Ten eerste is het belangrijk om voldoende contrast te gebruiken tussen de kleur van het lettertype en de achtergrond, zodat de tekst gemakkelijk leesbaar is.  

  • Ook kun je een duidelijk schreefloos lettertype gebruiken en belangrijke informatie benadrukken door het vet te drukken. Gebruik liever geen onderlijnde of schuingedrukte tekst. 

  • Zorg er ook voor dat de tekst groot genoeg is om gemakkelijk te lezen en gebruik duidelijke koppen om de structuur van het document te benadrukken. Het liefst een minimum van 0,9 cm lettergrootte. 

  • Als je afbeeldingen of grafieken gebruikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat die informatie ook toegankelijk is voor mensen met een beperking. Voeg bijvoorbeeld beschrijvende tekst toe onder of bij afbeeldingen zodat mensen die gebruik maken van een schermlezer deze kunnen begrijpen. Dit kan tegenwoordig ook door met een QR-code te werken en een audiobeschrijving toe te voegen. 

  • Maak je documenten toegankelijk voor mensen met een beperking door ervoor te zorgen dat ze ook gemakkelijk digitaal (toegankelijk) gedeeld kunnen worden en gelezen kunnen worden door schermlezers en andere technologieën.  

  • Voorkom uitsluiting van mensen met kleurenblindheid of andere visuele beperkingen door het gebruik van kleur te vermijden als je informatie over wilt brengen. Bijvoorbeeld “de geel gearceerde tekst”. Gebruik in plaats daarvan tekstuele labels of combineer kleuren met patronen of tekst om informatie over te brengen. 

  • Gebruik afbeeldingen en grafieken om informatie te verduidelijken, maar zorg ervoor dat de inhoud van de afbeeldingen ook toegankelijk is voor mensen met een beperking door bijvoorbeeld een duidelijke beeldbeschrijving of onderschrift. Wanneer je ook een digitale versie maakt gebruik dan een alt-tekst bij de afbeeldingen. Je kunt tegenwoordig ook met een QR-code een audiobeschrijving toe voegen. 

  • Zorg ervoor dat de afdrukversie even toegankelijk is als de digitale versie en omgekeerd, dan maak je de informatie voor iedereen toegankelijk. 

Samen maken we informatie toegankelijk 

Door deze tips te volgen, draag je bij aan een inclusieve samenleving, waarin afdrukpublicaties toegankelijk zijn voor iedereen. 

Ook al heb je niet altijd zeggenschap over hoe een publicatie in geprinte media eruit komt te zien, toch kun je hierover wel het gesprek met de uitgever voeren. Het loont om bovenstaande tips in acht te nemen. Alleen al omdat de groep lezers daardoor groter is. Gebruik de tips dus vooral als je zelf kunt bepalen hoe een publicatie in geprinte media eruit komt te zien. En als je geen zeggenschap daarover hebt dan kun je de uitgever van die media infomeren over de mogelijkheden. Deel onze tips gerust. 

Wil je meer weten over toegankelijke digitale bestanden? We hebben een hele interessante workshop over het toegankelijk maken van Worddocumenten: Workshop Basis toegankelijke digitale WORDbestanden (PDF) | Accessibility.nl.

Contact

Portret Tamara Visser

Ook jouw communicatie voor iedereen toegankelijk?

Tamara Visser

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.