Gemeente Vlieland met ons aan de slag met visuele en fysieke toegankelijkheid

Nieuws
Een foto in de winkelstraat op Vlieland waar een persoon met witte stok loopt, een persoon in een rolstoel rijdt en een begeleider te zien is

”Als we een workshop over visuele en fysieke toegankelijkheid geven, dan vragen we aan de deelnemers: hoe ervaar je de omgeving waar je in bent? Hoe toegankelijk is die omgeving voor jou? En hoe maak je deze omgeving toegankelijk(er), zodat het voor iedereen makkelijker bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar is?”, aldus Yvonne Vrijhof, expert Toegankelijkheid bij Accessibility.

Dit keer zijn we begin november naar het eiland Vlieland afgereisd. Samen met gemeenteraadsleden, wethouders, ondernemers, ervaringsdeskundigen, VVV Vlieland en Staatsbosbeheer zijn we ingegaan op wat visuele en fysieke toegankelijkheid inhoudt.

Yvonne: “Het zijn altijd hele waardevolle en leerzame workshops. Ook op het eiland Vlieland kijken we terug op een mooie dag met een enthousiaste groep deelnemers".

Er is met elkaar gesproken over verschillende visuele en fysieke beperkingen en over hoe de omgeving meer toegankelijk gemaakt kan worden als je visueel of fysiek beperkt bent. Wist je dat dergelijke verbeteringen in de omgeving ook prettig zijn voor ouderen, mensen met oriëntatie stoornissen en overprikkeling? Het helpt dus veel meer mensen dan je van tevoren denkt.

Om te begrijpen hoe (minder) toegankelijk je omgeving is, moet je het zelf ervaren.
Daarom hebben de deelnemers een ervaringswandeling in de winkelstraat van Vlieland gemaakt. Met een taststok en een simulatiebril (die ervoor zorgt dat je weinig of niets ziet) of in een rolstoel hebben zij ervaren waarom iets goed of minder goed toegankelijk is.

Door het zelf te doen, hebben ze bijvoorbeeld gemerkt hoe (on)toegankelijk een winkel of hotel is als je een visuele beperking hebt of als je in een rolstoel zit. Hoe je omgaat met de obstakels die er zijn en hoe je je oriënteert in de omgeving.

De deelnemers op Vlieland zagen meteen al mogelijkheden om de toegankelijkheid in de omgeving te verbeteren.

Na deze eigen ervaring gaan zij binnenkort ook op pad met ervaringsdeskundigen van het eiland zelf. Dan laten de deelnemers op Vlieland zich informeren over waar de meeste ontoegankelijkheid op dit moment zit.

De workshop was een mooie start van onze samenwerking!

Contact

Afbeelding van Yvonnen Vrijhof

Ook jouw locatie voor iedereen toegankelijk maken?

Yvonne Vrijhof

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.