Bewustwordingssessie sociale toegankelijkheid bij de KRO-NCRV

Nieuws
Accessibility collega Tamara Visser presenteert bij de KRO-NCRV. Ze staat voor een groot beeldscherm te vertellen.

Donderdag 12 oktober zijn onze collega's Tamara Visser en Yvonne Vrijhof afgereisd naar KRO-NCRV om een bewustwordingssessie sociale toegankelijkheid te geven. Er zat een gevarieerde groep KRO-NCRV collega's van verschillende afdelingen bij elkaar. Samen met hen en hun adviseur inclusie zijn we ingegaan op wat sociale toegankelijkheid inhoudt. Er is onder andere gesproken over diverse aannames, ervaringen met betrekking tot bejegening en gevraagde en ongevraagd hulp. 

Wat omvat sociale toegankelijkheid?

Sociale toegankelijkheid zegt namelijk iets over hoe mensen elkaar behandelen. Het gaat om oprechte nieuwsgierigheid voor de andere persoon, zodat iedereen volwaardig mee kan doen. Ga maar na, een gebouw kan goed ingericht zijn voor mensen met een beperking, maar als vervolgens een baliemedewerker heel ongemakkelijk blijft in het contact met de bezoekers, dan is de beleving (van toegankelijkheid) alsnog onder de maat.  

Zelf ervaren helpt echt!

Om het echt goed te begrijpen moet je het zelf ervaren. Daarom hebben de deelnemers een ervaringswandeling in het mediacenter gemaakt. Ze hebben bijvoorbeeld gemerkt hoe (minder) toegankelijk het gebouw is als je een visuele beperking hebt en welke bijdrage je als medewerker kunt leveren, met de juiste bejegening. De deelnemers zagen meteen al mogelijkheden om sociale toegankelijkheid toe te passen in hun werk. 

Yvonne Vrijhof: ”We vragen ons in de bewustwordingssessies met deelnemers af: hoe ervaar je de omgeving waar je in bent? Hoe toegankelijk is die omgeving voor jou? En hoe maak je deze omgeving toegankelijk(er), zodat het voor iedereen makkelijker bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar is?  Het zijn altijd hele waardevolle en leerzame sessies. Ook met KRO-NCRV kijken we terug op een mooie middag met een enthousiaste groep werknemers".  

Contact

Afbeelding van Yvonnen Vrijhof

Wil jij ook met jouw organisatie aan de slag met sociale toegankelijkheid?

Yvonne Vrijhof

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.