Bewustwordingssessie sociale toegankelijkheid bij de KRO-NCRV

Nieuws
Tamara staat voor een scherm te presenteren

Donderdag 12 oktober zijn onze collega's Tamara Visser en Yvonne Vrijhof afgereisd naar KRO-NCRV om een bewustwordingssessie sociale toegankelijkheid te geven. Er zat een gevarieerde groep KRO-NCRV collega's van verschillende afdelingen bij elkaar. Samen met hen en hun adviseur inclusie zijn we ingegaan op wat sociale toegankelijkheid inhoudt. Er is onder andere gesproken over diverse aannames, ervaringen met betrekking tot bejegening en gevraagde en ongevraagd hulp. 

Wat omvat sociale toegankelijkheid?

Sociale toegankelijkheid zegt namelijk iets over hoe mensen elkaar behandelen. Het gaat om oprechte nieuwsgierigheid voor de andere persoon, zodat iedereen volwaardig mee kan doen. Ga maar na, een gebouw kan goed ingericht zijn voor mensen met een beperking, maar als vervolgens een baliemedewerker heel ongemakkelijk blijft in het contact met de bezoekers, dan is de beleving (van toegankelijkheid) alsnog onder de maat.  

Zelf ervaren helpt echt!

Om het echt goed te begrijpen moet je het zelf ervaren. Daarom hebben de deelnemers een ervaringswandeling in het mediacenter gemaakt. Ze hebben bijvoorbeeld gemerkt hoe (minder) toegankelijk het gebouw is als je een visuele beperking hebt en welke bijdrage je als medewerker kunt leveren, met de juiste bejegening. De deelnemers zagen meteen al mogelijkheden om sociale toegankelijkheid toe te passen in hun werk. 

Yvonne Vrijhof: ”We vragen ons in de bewustwordingssessies met deelnemers af: hoe ervaar je de omgeving waar je in bent? Hoe toegankelijk is die omgeving voor jou? En hoe maak je deze omgeving toegankelijk(er), zodat het voor iedereen makkelijker bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar is?  Het zijn altijd hele waardevolle en leerzame sessies. Ook met KRO-NCRV kijken we terug op een mooie middag met een enthousiaste groep werknemers".  

Contact

Afbeelding van Yvonnen Vrijhof

Wil jij ook met jouw organisatie aan de slag met sociale toegankelijkheid?

Yvonne Vrijhof

CAPTCHA
8 + 1 =
Los de rekensom op en geef de oplossing aan met cijfers. Bijvoorbeeld voor 'twee plus vier=?' geef je een '6' op. Let op: je moet de rekensom twee keer invullen. Je krijgt een foutmelding na de eerste rekensom, ook als je die correct hebt ingevuld. Dus vul de rekensom twee keer in om het formulier naar ons te kunnen versturen.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
Privacy policy
Accessibility.nl respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij zullen deze gegevens uitsluitend gebruiken met uw toestemming. Accessibility.nl zal uw persoonlijke gegevens niet aan derden verkopen. Voor meer informatie zie ons volledig beleid.