Over Stichting Accessibility
Als organisatie wil je met je dienstverlening of producten zoveel mogelijk mensen bereiken, helpen en aan je binden. Daarom is het belangrijk dat je digitale middelen, zoals je websites of app, toegankelijk zijn voor iedereen. Ook voor mensen met een functiebeperking of voor mensen die digitaal niet vaardig zijn.
Achtergrond
2001 was het jaar waarin Stichting Accessibility werd opgericht. ‘Digitale toegankelijkheid’ stond nog in de kinderschoenen. De samenleving digitaliseerde in rap tempo, maar slechts weinigen vroegen zich af of hun websites en digitale hulpmiddelen voor iederéén te gebruiken waren. Als eerste organisatie in Nederland zette Stichting Accessibility zich in voor het toegankelijk maken van ICT voor mensen met een visuele beperking. En dat doen we nog steeds: door het onderwerp op de agenda te zetten, door te onderzoeken, te adviseren, en door organisaties te ondersteunen in het implementeren van digitale toegankelijkheid in hun digitale middelen. En gelukkig kunnen we hierin samen optrekken met een groeiend aantal collega-organisaties.
In de loop der jaren verbreedde onze aandacht zich: naar toegankelijkheid voor álle groepen die (tijdelijk) beperkt zijn en naar nieuwe ontwikkelingen op technologisch gebied. Met 18 medewerkers werken we elke dag aan het structureel verankeren van toegankelijkheid in alle organisaties in Nederland, van overheidsinstellingen tot MKB. En onze beweging blijft niet onopgemerkt. De Nederlandse en Europese regelgeving voor overheid en bedrijven beweegt mee en mede dankzij onze inspanningen is de internationale richtlijn op het gebied van toegankelijke websites en apps, de WCAG (nu toe aan versie 2.1), gerealiseerd.
Als sociale onderneming met een ANBI-status blijven we onze diensten, expertise en netwerk inzetten voor een drempelloze digitale wereld. En daarom vloeien onze verdiensten terug in de organisatie, in research en development, zodat we onze missie kunnen blijven voortzetten: het verbeteren van de toegankelijkheid van internet en andere digitale media voor alle mensen, inclusief ouderen en mensen met een handicap.
Stichting Accessibility heeft een ANBI status en zit in de advisory committee van het W3C.
Link naar
Raad van toezicht en comité van aanbeveling
Convenant Bartiméus en Stichting Accessibility