Over Stichting Accessibility

Als organisatie wil je met je dienstverlening of producten zoveel mogelijk mensen bereiken, helpen en aan je binden. Daarom is het belangrijk dat je digitale middelen, zoals je websites of app, toegankelijk zijn voor iedereen. Ook voor mensen met een functiebeperking of voor mensen die digitaal niet vaardig zijn.

Achtergrond

2001 was het jaar waarin Stichting Accessibility werd opgericht. ‘Digitale toegankelijkheid’ stond nog in de kinderschoenen. De samenleving digitaliseerde in rap tempo, maar slechts weinigen vroegen zich af of hun websites en digitale hulpmiddelen voor iederéén te gebruiken waren. Als eerste organisatie in Nederland zette Stichting Accessibility zich in voor het toegankelijk maken van ICT voor mensen met een visuele beperking. En dat doen we nog steeds: door het onderwerp op de agenda te zetten, door te onderzoeken, te adviseren, en door organisaties te ondersteunen in het implementeren van digitale toegankelijkheid in hun digitale middelen. En gelukkig kunnen we hierin samen optrekken met een groeiend aantal collega-organisaties. 

In de loop der jaren verbreedde onze aandacht zich: naar toegankelijkheid voor álle groepen die (tijdelijk) beperkt zijn en naar nieuwe ontwikkelingen op technologisch gebied. Met 18 medewerkers werken we elke dag aan het structureel verankeren van toegankelijkheid in alle organisaties in Nederland, van overheidsinstellingen tot MKB. En onze beweging blijft niet onopgemerkt. De Nederlandse en Europese regelgeving voor overheid en bedrijven beweegt mee en mede dankzij onze inspanningen is de internationale richtlijn op het gebied van toegankelijke websites en apps, de WCAG (nu toe aan versie 2.1), gerealiseerd. 

Als sociale onderneming met een ANBI-status blijven we onze diensten, expertise en netwerk inzetten voor een drempelloze digitale wereld. En daarom vloeien onze verdiensten terug in de organisatie, in research en development, zodat we onze missie kunnen blijven voortzetten: het verbeteren van de toegankelijkheid van internet en andere digitale media voor alle mensen, inclusief ouderen en mensen met een handicap.

Stichting Accessibility heeft een ANBI status en zit in de advisory committee van het W3C.

Link naar

Raad van toezicht en comité van aanbeveling
Convenant Bartiméus en Stichting Accessibility

Medewerkers

 • Werken bij Accessibility

  Wil jij bijdragen aan een betere toegankelijkheid voor iedereen? Stichting Accessibility ontmoet je graag. Of je nu een professionals bent die zich hierin verder wil professionaliseren, of een starter en je wil van dit gebied je expertise maken.

  Regelmatig hebben we vacatures en stageplekken beschikbaar. Hieronder vind je de functies die we op dit moment hebben openstaan. Vanzelfsprekend voeren we een inclusieve organisatie.  

  Arja Boer
  Functietitel:
  Kwartiermaker
  Arja Boer
 • Wat is digitale toegankelijkheid?

  Digitalisering is vaak een zegen. Dingen die ooit ingewikkeld waren zijn tegenwoordig heel simpel: een treinreis plannen of winkelopeningstijden opzoeken, via internet is het zo geregeld. Behalve als die handige digitale informatie voor jou onbereikbaar is. Dat is de dagelijkse werkelijkheid voor veel mensen met een beperking. Van blinden en slechtzienden tot mensen met een auditieve of motorische handicap. Digitale toegankelijkheid gaat erom dat iedereen, met of zonder beperking, de kans krijgt gebruik te maken van alle vormen van digitale informatie en dienstverlening. Zodat iedereen volwaardig kan deelnemen aan de samenleving.

  Roeland Sorber
  Functietitel:
  Business consultant
  foto Roeland Sorber

Contact

Eric Velleman

Wij helpen je op weg. Zodat je zelf aan de slag kunt gaan binnen jouw organisatie. Maar als je wilt ondersteunen we je ook met advies, realisatie, trainingen en audits. Wil je hier contact over hebben? Bel of e-mail ons, of laat een bericht achter.

Eric Velleman

3 + 0 =
Los de rekensom op en geef de oplossing aan met cijfers. Bijvoorbeeld voor 'twee plus vier =?' geef een '6' op.
Privacy policy
Accessibility.nl respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij zullen deze gegevens uitsluitend gebruiken met uw toestemming. Accessibility.nl zal uw persoonlijke gegevens niet aan derden verkopen. Voor meer informatie zie ons volledig beleid.