Europees Parlement stemt met grote meerderheid voor European Accessibility Act

Nieuws
Europees Parlement Straatsburg

De Europese toegankelijkheidswet is goedgekeurd door het Europees Parlement. Deze wet heeft tot doel het dagelijks leven van meer dan 80 miljoen gehandicapten en ouderen in Europa te verbeteren en de mogelijkheden voor innovatie te verbeteren. Belangrijke producten en diensten zoals smartphones, pinautomaten, (openbaar)vervoerdiensten en e-commerce diensten moeten in de nabije toekomst toegankelijk worden gemaakt voor mensen met een beperking.

De Europese toegankelijkheidswet (European Accessibility Act, EAA) is 13 maart met 613 stemmen voor, 23 tegen en 36 onthoudingen door het Europees Parlement goedgekeurd.

Toepassingsgebieden

De nieuwe richtlijn stelt eisen om een aantal producten en diensten toegankelijker te maken, zoals:

  • Tickets en incheckautomaten;
  • Geldautomaten en andere betaalterminals;
  • Pc's en besturingssystemen;
  • Smartphones, tablets en tv-apparatuur;
  • Diensten voor consumentenbankdiensten;
  • E-books en speciale software;
  • E-commerce diensten;
  • Lucht-, bus-, spoor- en watervervoer voor passagiersvervoer, inclusief realtime reisinformatie;

De Europese wet schetst wat toegankelijker moet worden, zonder gedetailleerde technische oplossingen op te leggen, waardoor innovatie mogelijk wordt. Kleine ondernemingen zullen worden vrijgesteld van bepaalde verplichtingen.

De eisen met betrekking tot tot opritten, deuren, openbare toiletten en trappen, zijn momenteel in EU-landen verschillend. Om de gebouwde omgeving geleidelijk toegankelijker te maken voor gehandicapten, worden de lidstaten aangemoedigd om hun behoeften zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.

Morten Løkkegaard, die de wetgeving door het Parlement heeft geleid, zei: "Deze langverwachte regels zullen een groot verschil maken, niet alleen voor de miljoenen burgers met een beperking, maar ook voor veel meer mensen, zoals ouderen."

"Europese bedrijven zullen ook meer kansen krijgen, omdat we overheidsopdrachten in de wet hebben kunnen opnemen en bepalingen kunnen introduceren die kleine ondernemingen kunnen ontlasten. Consumenten met een beperking krijgen nu meer toegang tot de digitale economie en innovatie blijft mogelijk".

Volgende stappen

De ontwerprichtlijn moet nu formeel door de Raad worden goedgekeurd en in het Publicatieblad van de EU worden gepubliceerd om in werking te treden. De lidstaten hebben dan drie jaar om de nieuwe bepalingen in hun nationale wetgeving in te voeren en zes jaar om deze toe te passen. Voor specifieke situaties zijn overgangsperioden opgenomen.

Contact

Ook jouw digitale communicatie voor iedereen toegankelijk?

Accessibility

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.