Is oversteken of lopen op de stoep in Nederland voor iedereen even veilig?

Nieuws
Een onveilige en onoverzichtelijke verkeerssituatie voor voetgangers met obstakels zoals een verkeersbord op het fietspad en een elektriciteitskast op de stoep aan het einde van de geleidelijnen.

Even oversteken bij een kruispunt, of gewoon lopen op de stoep. Twee dagelijkse activiteiten die niet echt tot problemen leiden, toch? Het lijkt simpel, maar nee toch is het niet voor iedereen even veilig. We leggen je met twee voorbeelden uit waarom.

Voorbeeld 1 

Alledaagse dingen zoals oversteken of een pad volgen is moeilijk als de omgeving niet goed ingericht is. Zeker als je in een rolstoel zit of slecht kunt zien. Denk bijvoorbeeld aan een stoep met oneffen liggende tegels. Of een plek waar lantaarnpalen of bomen staan die de stoep erg smal maken. Dit zijn situaties die voor problemen kunnen zorgen.

Er zijn zelfs plekken waar de stoep ineens ophoudt. Je kunt je voorstellen dat als je slecht ziet of helemaal niets kunt zien je je dan afvraagt: ‘moet ik hier nu de weg op, of mag ik gewoon niet verder?'. Zie je helemaal niks dan kan je eventuele instructies op borden niet lezen. Is de stoeprand te hoog, ook dan ervaar je met een rolstoel een obstakel. Je zult terug moeten en op zoek gaan naar een afrit. Hierdoor ontstaan onveilige situaties.

een stoep die eindigt bij de weg en geen vervolg heeft

de afbeelding toont een stoep en weg waarbij de stoep ophoudt bij de weg. De stoep krijgt geen vervolg.

Voorbeeld 2 

En wat te denken van een oversteekplaats. Dat is ook zo'n locatie die voor veel uitdaging kan zorgen. Als de stoepranden hoog zijn of het voetpad te smal is, dan kun je hier met een rolstoel geen gebruik van maken. Voor mensen die slecht zien of niets zien kan oversteken best gevaarlijk zijn en vraagt het de nodige aandacht. Zeker als je bij een oversteekplaats meerdere wegen oversteekt waar auto’s en fietsen gebruik van maken.

Voor iemand met een visuele beperking is het belangrijk dat dit oversteekpunt aangegeven wordt. Dit wordt gedaan met routegeleiding als witte tegels met noppen of lijnen. Hoewel deze soms wel aanwezig zijn, blijken ze in de praktijk vaak niet bruikbaar te zijn aangelegd. Hierdoor loopt de persoon die wil oversteken eraan voorbij of krijgt niet de juiste informatie. Zeker in een drukke verkeerssituatie is het erg belangrijk dat routegeleiding op de juiste manier worden toegepast. En dus niet zoals in de afbeelding: waar de routegeleiding niet doorloopt tot aan de gidslijn én er staat een meterkast midden op het pad.

Een oversteekplaats kan veiliger worden gemaakt met een verkeerslicht of zebrapad, als alle elementen van die verkeerssituatie goed op elkaar afgestemd zijn.

Een onveilige en onoverzichtelijke verkeerssituatie voor voetgangers met obstakels zoals een verkeersbord op het fietspad en een elektriciteitskast op de stoep aan het einde van de geleidelijnen.

Je ziet een stoep en fietspad. Geleidelijnen op de stoep en een bord voor werkzaamheden op het fietspad. Een hele onoverzichtelijke situatie.

Contact

Portret Steven Dekker

Ook jouw openbare ruimte voor iedereen toegankelijk maken?

Steven Dekker

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.