Masterclass bij gemeente Borger-Odoorn

Nieuws
Op een winkelstraat in de gemeente Borger-Odoorn loopt een man met witte stok die wordt vergezeld door een mevrouw

Onze kennis delen met anderen, dat is iets wat we heel graag doen. Zo maken we samen Nederland stap voor stap toegankelijker. Begin november bijvoorbeeld hebben we een masterclass over visuele en fysieke toegankelijkheid gegeven. Yvonne Vrijhof, Expert van Accessibility, heeft de masterclass verzorgd voor ondernemers in de omgeving van de gemeente Borger-Odoorn.

In de masterclass wordt besproken hoe je je eigen onderneming (beter) toegankelijk kunt maken voor bezoekers met een visuele en fysieke beperking. Om dit goed te kunnen begrijpen hebben we met eigenaren van campings, musea, theater, bioscoop, Stichting Bestemming Borger-Odoorn en de gemeente Borger-Odoorn eerst bekeken wat visuele en fysieke toegankelijkheid inhoudt.

Welke visuele en fysieke beperkingen zijn er? Hoe kun je de omgeving en je eigen onderneming toegankelijker maken voor mensen met een visuele of fysieke beperking? Het is goed om te weten dat verbeteringen ook helpend zijn voor andere groepen mensen zoals ouderen, mensen met oriëntatie stoornissen en overprikkeling.

Zelf ervaren, dat werkt heel goed. Dan begrijp je echt hoe  toegankelijk je omgeving of eigen onderneming is. Daarom bevat onze masterclass ook altijd een ervaringswandeling. In het dorp Borger zijn de deelnemers in de omgeving van het toeristische informatiepunt rond gaan lopen. Met een taststok en een simulatiebril (die ervoor zorgt dat je weinig of niets ziet) of in een rolstoel hebben zij ervaren waarom iets goed of minder goed toegankelijk is.

Je kunt denken aan de volgende situaties:

  • Hoe toegankelijk is de route naar je onderneming?
  • Hoe herkenbaar en betreedbaar is de entree?
  • Hoe herkenbaar en toegankelijk is de info-balie?
  • Hoe kun je de verkoopartikelen beter zichtbaar maken en zodanig rangschikken dat ze ook toegankelijk zijn voor mensen met een fysieke beperking?
  • Wat kunnen verbeterpunten zijn in jouw locatie?
  • Hoe kun je de toegankelijkheid van het sanitair met een quick-win al verbeteren?
  • Kun je nu al iets aanpassen als een bezoeker met een beperking jouw locatie binnenstapt?
  • Hoe ga je om met de vele obstakels en af- en opstapjes die er zijn?
  • Waarom is het moeilijker oriënteren als er weinig contrastverschil in de ruimte is?

Met de ondernemers en de gemeente hebben we besproken wat de quickwins kunnen zijn waarmee je morgen aan de slag kunt. En welke mogelijkheden er zijn om van de expertise van Accessibility – op inhoud en ervaring – gebruik te maken.

Yvonne Vrijhof: ”Het was een mooie masterclass met veel diversiteit in ondernemingen. Er zijn volop mogelijkheden besproken hoe dingen ook anders kunnen. Ik ben blij met het initiatief van de gemeente Borger-Odoorn en de Stichting Bestemming Borger-Odoorn om met eigen ondernemers mee te denken aan het verbeteren van de toegankelijkheid.”

Contact

Afbeelding van Yvonnen Vrijhof

Ook jouw locatie voor iedereen toegankelijk maken?

Yvonne Vrijhof

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.