PERSBERICHT | Nieuwe beleving geopend in Zeist: hoe is het om slechtziend of blind te zijn?

Nieuws
Confettikanon gaat af in de Beleving

Stel je eens voor: je wilt even naar de supermarkt voor een boodschap. Of van het prachtige weer genieten op het strand. Niets aan de hand toch? Maar hoe doe je dat als je weinig of niets kunt zien?

Inclusiviteit en toegankelijkheid zijn steeds belangrijker in de samenleving. Maar wat is er nou echt nodig om voor iemand slechtziend of blind is de wereld toegankelijk te maken? Door zelf te ervaren waar mensen soms letterlijk tegenaan lopen kunnen we de wereld veel inclusiever inrichten. Vanaf vandaag kan dat in de gloednieuwe beleving van Stichting Accessibility in Zeist.

Feestelijk geopend

De beleving, die mede mogelijk is gemaakt door het Bartiméus Fonds, is vandaag feestelijk geopend door de vrijwilligers die de ervaring begeleiden. Niet met het traditioneel doorknippen van een lintje maar met een luide knal! De aanwezigen hebben zelf een korte ervaring in het donker kunnen meemaken en met ervaringsdeskundigen kunnen praten.

Voor wie

Organisaties, beleidsmakers bij gemeenten, ondernemers en zorgverleners leren in de beleving beter te begrijpen waar mensen soms letterlijk tegenaan lopen. Want er gebeurt iets bijzonders wanneer je een tijdje in het donker bent. Niet even een minuut je ogen dichtdoen, maar écht in het donker. Met je ogen open.
Simpele aanpassingen kunnen al een wereld van verschil betekenen, ook dat laat de beleving zien. Kennis door ervaring gecombineerd met concrete tips!

Veel mogelijkheden

De beleving biedt een veelzijdig aanbod. Zo kun je natuurlijk ervaren wat het is om blind of slechtziend te zijn. Maar je kunt ook op verschillende manieren kennismaken met digitale, fysieke en sociale toegankelijkheid. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld ook ontoegankelijkheid ervaren op computer. Virtuele realiteit maar ook de realiteit worden gebruikt om zowel de goede als de slechte voorbeelden zichtbaar te maken. In gesprek met de begeleiders van de beleving ontstaat meer begrip over sociale toegankelijkheid.

Praktisch

De beleving bevindt zich op het terrein van Bartiméus in Zeist en is vanaf vandaag geopend. De beleving is bedoeld voor organisaties, beleidsmakers bij gemeenten, ondernemers en zorgverleners. Heb je interesse in een beleving? Neem dan contact op met Accessibility via beleving@bartimeus.nl of 030 - 239 82 70.
Direct aanmelden voor een Workshop Beleving is ook mogelijk, kijk hier voor de data. 

Noot voor de redactie
Mocht u aanvullend beeldmateriaal wensen neem dan vooral contact met ons op.

Over Stichting Accessibility
Stichting Accessibility is een onderdeel van Bartiméus en zet zich in voor een digitaal, fysiek en sociaal toegankelijke samenleving. Eén van de manieren waarop wij dat doen is om professionals doormiddel van ervaring kennis op te laten doen van wat het is om een visuele beperking te hebben en hen te adviseren in hun dagelijkse praktijk. Stichting Accessibility is gevestigd in Utrecht, de beleving bevindt zich op het terrein van Bartiméus in Zeist.

Contact: Tamara Visser
tavisser@accessibility.nl
030 239 82 70
06 149 663 30

Contact

Portret Tamara Visser

Ook jouw organisatie voor iedereen toegankelijk?

Tamara Visser

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.