Een energieke dag op het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid

Nieuws
Zaal met mensen tijdens een lezing op het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid

'In 1 dag bijgepraat over digitale toegankelijkheid.' Dat is de belofte van het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid (NCDT). Uiteraard was ook Accessibility als vaste sponsor aanwezig op dit congres, waar jaarlijks de laatste inzichten op het gebied van digitale toegankelijkheid worden gedeeld en veel wordt genetwerkt. Oude bekenden en nieuwe gezichten wisselden zich af bij onze stand. Het was een dag vol energie en inspiratie.

Onze collega Anouk Butterlin gaf een presentatie over haar onderzoek naar het gebruik van webshops door ouderen (terug te zien op Programma NCDT 2023). Dit deed ze aan de hand van de stelling 'Een gebruiksvriendelijke website voor ouderen is een gebruiksvriendelijke website voor iedereen.' De aanwezigen moesten beschamend lachen om diverse videofragmenten uit de gebruikersonderzoeken. Om de herkenbaarheid, maar ook om het besef dat het anders kan. Hoe? Als we anders ontwerpen, bouwen en vooral goed kijken naar het gebruik van webshops door diverse doelgroepen.

Content design

Dit sloot mooi aan bij presentatie van Padma Gillen, chief executive officer bij Llibertat. Padma is overtuigd dat de website van je organisatie beter werkt volgens de principes van content design. Content design is een ontwerpmethode voor content die jouw bezoekers echt helpt. De definitie van Sarah Winters is: “Content design is answering a user need in the best way for a user to consume it.” Wij onderstrepen dit en nemen de tips van Padma mee om beslissers in organisaties waarmee wij samenwerken hier ook van te overtuigen. 

Veel te leren

Dat er nog een hoop te leren en ontdekken is over inclusief ontwerpen werd ook duidelijk. Lisa Welchman nam iedereen mee in de onderwerpen digital governance, digitale veiligheid en hoe organisaties digitaal volwassen kunnen worden. Haar boek Managing Chaos: Digital Governance by Design  is dan ook zeker een aanrader voor de zomervakantie.

Paneldiscussies

In de paneldiscussie en parallelsessies is nog veel meer kennis gedeeld door diverse organisaties. Duidelijk werd dat iedere aanwezige streeft naar digitaal toegankelijke en gebruiksvriendelijke websites, apps en producten. Hierin zullen we samen moeten optrekken om  elkaar te blijven inspireren, van elkaar te leren en anderen te inspireren om ook in actie te komen.

Bewustwording

Eén ding is duidelijk: het start bij bewustwording van de professional zelf en de organisatie. Als jij, je collega’s en je organisatie zich bewust zijn van het belang en de urgentie van digitale toegankelijkheid dan volgt de energie en focus vanzelf!

Doe je mee?

Ga jij de uitdaging aan? Organiseer dan een bewustwordingssessie. We denken graag met je mee voor een passende invulling. Stuur een mail aan info@accessibility.nl met de titel: “Gesprek over bewustwording” en we plannen een digitale kop koffie. Bellen kan natuurlijk ook naar 030-2398270.  

Wij garanderen dat je na onze bewustwordingssessie ook gaat voor digitaal toegankelijk én gebruiksvriendelijk zijn voor iedereen! Doe je mee?

Contact

Portret Sandra Visser

Ook jouw digitale communicatie voor iedereen toegankelijk?

Sandra Visser

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.