Toegankelijkheid voorop bij ontwikkeling multiplayer spel in De slimste mens app

Nieuws
Links zit Maarten van Rossum en rechts zie je Philip Freriks. Tussen hen in is een afbeelding te zien van een mobiele telefoon met een plaatje van het spel de slimste thuis.

De slimste mens app is al jaren een groot succes bij een grote groep fanatieke spelers. KRO-NCRV heeft een nieuw spelelement toegevoegd aan de app, waardoor het spel nu gespeeld kan worden als gezelschapsspel én toegankelijk gemaakt is voor mensen met een visuele beperking. De slimste thuis is volledig spraakgestuurd. Het antwoord hoeft dus niet getypt te worden, maar wordt ingesproken. Hierdoor speel je niet meer alleen op de telefoon, maar tegen elkaar aan tafel, in de auto of op het strand. De slimste thuis is nu beschikbaar in De slimste mens app. 

Voor het ontwikkelen en testen van deze app heeft het mediabedrijf samen met Stichting Accessibility een gebruikersonderzoek opgezet, waarbij een groep ervaringsdeskundigen de app heeft getest. Het gebruikersonderzoek biedt inzichten en oplossingen voor toegankelijkheid, waarmee de app nog beter aansluit bij de gebruikers. 

Waardevolle ervaringen 

Bij de ontwikkeling van dit digitale spel heeft de toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking vooropgestaan. Daarom wordt de app volledig bestuurd met audio. De vragen en stappen die de app doorloopt worden opgelezen en deelnemers aan het spel beantwoorden de vragen ook met spraak. Dat is uniek. KRO-NCRV heeft ervoor gekozen om de app zo gebruiksvriendelijk mogelijk te ontwerpen. Het spel is twee keer getest door verschillende ervaringsdeskundigen met een visuele beperking.  

Op basis van het eerste onderzoek, dat door Accessibility is uitgevoerd, is de app geoptimaliseerd. Bijvoorbeeld door de audio beter af te stellen op bepaalde woorden, omdat ervaringsdeskundigen opmerkten dat die woorden niet werden herkend door de software. De ontwikkeling van de app is afgesloten met een eindonderzoek, wederom met ervaringsdeskundigen van Accessibility. 

Ervaringsdeskundige Bart Oosterveld: “Ik vond het een leuke ervaring omdat de app helemaal spraakgestuurd werkt. Je hoort de vraag en kunt direct antwoord geven. Bovendien worden de meeste antwoorden goed geïnterpreteerd. Cruciaal voor dit spel, omdat de vraag anders fout wordt gerekend”. 

De gebruiksvriendelijke app is nu door een veel grotere groep spelers te gebruiken én prettig in gebruik voor (bijna) iedere speler. Heb je De slimste mens app al in je bezit, dan kun je hem updaten.  

De slimste mens app is gratis te downloaden via de App Store (iOS) en Google Play Store (Android). Voor meer informatie ga naar: deslimstemens.nl

Groter publiek dankzij spraakfunctie 

Femke Hesemans, manager Digitaal & Marketing bij KRO-NCRV: “Eerder ontwikkelden we een spraakgestuurde quiz van De slimste mens voor de smart speakers. Dat was een succes, maar nu met deze doorontwikkeling kan iedereen met een smartphone het spel spelen en dat is natuurlijk te gek. Daarnaast spelen we hiermee in op de behoefte die er is bij de huidige spelers van de app. En het is heel gezellig om met elkaar te spelen en interactie te hebben in plaats van ieder op zijn eigen scherm.” 

Wil jij ook met een gebruikersonderzoek jouw fysieke of digitale omgeving op toegankelijkheid toetsen en waardevolle inzichten en oplossingen aangereikt krijgen? Alle informatie over gebruikersonderzoek staat hier voor je op een rij.

Contact

foto van lennartjan

Ook jouw digitale of fysieke omgeving laten testen door ervaringsdeskundigen?

Lennart-Jan Reitsma

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.