Een terugblik op 2020

Nieuws
Laptop met daarachter een whiteboard met post-its

Het team van Stichting Accessibility wenst je een heel fijn nieuw jaar toe. Wij blikken nog een keer terug vanuit onze werkkamers thuis, op het bijzondere jaar 2020. Een jaar waarin onze dienstverlening aan gemeenten en bedrijven online gewoon doorging. Waarin onze lopende projecten soms van focus veranderden en soms stagneerden, maar ook een jaar waarin nieuwe kansen zich voordeden in digitale toegankelijkheid. In deze nieuwsbrief blikken wij terug op ons 2020.

Relevantie bieden in coronatijd

In coronatijd werd in één klap duidelijk hoe belangrijk digitalisering voor de samenleving is. Het beeldbellen werd de norm. Maar hoe toegankelijk zijn die videoconferentie tools eigenlijk? Wij hebben aan het begin van de lockdown de belangrijke videotools onderzocht met een ervaringsdeskundige en onze bevindingen gepubliceerd. Congressen, bijeenkomsten en seminars vinden alleen nog online plaats. Accessibility ging op onderzoek uit hoe een webinar door iedereen bijgewoond kan worden, ook met een beperking. De oudere wordt door de coronacrisis extra hard geraakt: naast dat het virus vooral deze groep treft, betekende social distancing voor hen in veel gevallen minder contact met de buitenwereld en meer afhankelijkheid. De digitale wereld biedt hierin uitkomst maar in de praktijk blijken veel ouderen hiervoor vaak hulp van derden nodig hebben. Wat kunnen organisatie zelf doen om de digitale wereld voor ouderen toegankelijker te maken? In tijden van corona konden veel activiteiten buitenshuis geen doorgang vinden. Gamen blijkt voor velen een goede tijdsbesteding. Accessibility ging daarom op zoek naar 10 mobiele games die ook goed toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden.

Verrassende webinars

‘Bewustwordingssessies’ worden bijna wekelijks gegeven en dragen bij aan begrip krijgen voor digitale toegankelijkheid. Deze normaal fysieke dienst is halverwege het jaar in een maandelijkse webinar voortgezet: ‘Een Introductie in digitale toegankelijkheid’. Met dit webinar zijn vele deelnemers in 2020 voorgelicht. En er zijn meer webinars gegeven: Eric Velleman heeft een webinar ‘Hoe test ik mijn website’ gegeven tijdens de Virtuele roadshow DigiToegankelijk van Logius en in de Week van de Toegankelijkheid hebben wij nog eens vijf verschillende onderwerpen behandeld in gratis online sessies mede mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds. Zo waren er webinars over tools voor het automatisch testen van toegankelijkheid, toegankelijk ontwerpen voor senioren, toegankelijke oplossingen voor in de horeca en een speciaal webinar voor ondernemers, hoe zij hun website toegankelijk kunnen maken. Al deze webinars uit de Week van de Toegankelijkheid zijn online terug te kijken.

Digitale toegankelijkheid bij de bron

Accessibility is in 2020 druk bezig geweest met het voorbereiden van de ontwikkelaars van de toekomst. Op diverse hogescholen en universiteiten zijn online gastcolleges gegeven en hebben studenten vele opdrachten gedaan rond toegankelijkheid. Ons uiteindelijke doel is om bij zoveel mogelijk opleidingen het thema digitale toegankelijkheid in het curriculum te krijgen. Een voorbeeld van een opdracht die door studenten is gemaakt is de Accessibility Game. Een spel dat de spelers ook weer bewust maakt van het belang van toegankelijkheid.

Twee praktische handboeken

In 2020 zijn twee langlopende projecten afgerond met als eindproduct een handboek dat nu online te verkrijgen is. Allereerst het Handboek Digitale toegankelijkheid voor developers van PGO’s en patiëntenportalen. Hierin worden belangrijke toegankelijkheidsissues die uit onderzoek naar voren zijn gekomen behandeld. Het boek licht de belangrijkste richtlijnen voor toegankelijkheid toe, geeft praktische handvatten om de applicatie hierop te testen en legt uit hoe deze toegankelijk te maken is.

Het andere handboek is geschreven voor docenten van basis- en voortgezet, speciaal en regulier onderwijs: ‘Haptisch Ontwerpen: hoe maak je 2,5D en 3D modellen voor blinde leerlingen?’. Dit handboek geeft informatie en mogelijkheden en licht toe hoe je zelf tactiele tekeningen of 3D-geprinte modellen kunt maken.

De 23e september 2020

Een heel bijzondere datum in 2020 was 23 september. Vanaf dat moment moesten alle websites voldoen aan het Tijdelijk besluit digitale overheid. Organisaties moeten een toegankelijkheidsverklaring publiceren waarin ze aangeven wat ze hebben gedaan of gaan doen om hun websites digitaal toegankelijk te maken. Stichting Accessibility heeft in de aanloop naar 23 september veel websites onderzocht, met het oog op het publiceren van toegankelijkheidsverklaringen. Ook hebben wij vele vragen beantwoord over wat deze datum nu precies betekent. Over de meest gestelde vragen rond 23 september hebben wij een artikel geschreven.

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops kwam op 23 september op bezoek bij Bartiméus voor een gesprek met ervaringsdeskundigen en experts, waaronder Eric Velleman van Accessibility. Knops bracht twee jaar geleden ook al een werkbezoek aan Bartiméus en Accessibility. Onderwerp van gesprek was de toegankelijkheid van overheidswebsites: wat is er in twee jaar veranderd en wat hebben overheidsorganisaties nog te doen? Lees hier meer over het bezoek van Staatssecretaris Knops.

En meer...

Trots zijn we ook op:

Al met al een bevlogen en productief jaar! In de volgende nieuwsbrieven gaan wij in op hoe wij kijken en verwachten voor 2021

Contact

Portret Veron Wormeester

Ook jouw digitale communicatie voor iedereen toegankelijk?

Neem gerust contact op.

Veron Wormeester

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.