Toegankelijkheid belangrijk onderwerp op Recreatie Next Level

Nieuws
Guus staat op een klein podium met een microfoon in zijn hand en een presentie op een scherm achter hem

In het kader van het project rondom een toegankelijkere recreatiesector, die (digitaal) voorziet in de informatiebehoefte van bezoekers met een beperking, waren wij op 24 en 25 januari aanwezig op de eerste editie van Recreatie Next Level.

 

Toegankelijkheid is voor veel organisaties in de recreatiesector nog onbekend terrein. Veel organisaties hebben nog weinig informatie over toegankelijkheid beschikbaar op hun website en op het gebied van fysieke toegankelijkheid is er vaak wel bereidheid, maar weet men niet waar te beginnen.

Kennis delen

Om de sector op weg te helpen waren wij aanwezig op Recreatie Next Level, de kenniseditie van de Recreatievakbeurs. Hier spraken we met verschillende organisaties die graag stappen willen zetten op het gebied van toegankelijkheid én gaven wij twee sessies in het kennistheater, waarbij wij dieper ingingen op fysieke en digitale toegankelijkheid.

Op woensdag nam Adviseur Toegankelijkheid Guus Janssen zijn publiek mee op de klantreis van mensen met een beperking. Van oriëntatie op de website tot een bezoek aan jullie locatie, de faciliteiten en de ontvangst door de medewerkers. Wat verstaan we nu precies onder toegankelijkheid en hoe zorg je er als organisatie voor dat ook mensen met een beperking zich welkom voelen?

Digitale toegankelijkheid

De volgende dag was het de beurt aan Projectleider Tamara Visser en ervaringsdeskundige Tom Hessels om het te hebben over digitale toegankelijkheid. Aan bod kwamen niet alleen de voorwaarden waaraan een website moet voldoen om digitaal toegankelijk te zijn, ervaringsdeskundige Tom liet daarnaast tijdens een demonstratie met spraaksoftware zien waar hij met zijn visuele beperking zoal tegenaan loopt op het gebied van digitale toegankelijkheid. Want hoe navigeer je op een website als je niet kunt zien wat er staat? 

Tot slot werd de European Accessibility Act onder de aandacht gebracht, nieuwe Europese wetgeving die in 2025 ingaat en organisaties verplicht digitaal toegankelijk te zijn.

Samen op weg naar een toegankelijke recreatiesector

De komende periode zullen verschillende partijen met elkaar aan de slag gaan om toe te werken naar een universele manier van informatie delen over toegankelijkheid binnen de recreatiesector. Zo kunnen mensen met een beperking net als ieder ander, genieten van het dagje weg dat bij hén past.

Contact

Portret Guus Janssen

Ook jouw digitale communicatie en locatie voor iedereen toegankelijk?

Guus Janssen

CAPTCHA
5 + 5 =
Los de rekensom op en geef de oplossing aan met cijfers. Bijvoorbeeld voor 'twee plus vier=?' geef je een '6' op. Let op: je moet de rekensom twee keer invullen. Je krijgt een foutmelding na de eerste rekensom, ook als je die correct hebt ingevuld. Dus vul de rekensom twee keer in om het formulier naar ons te kunnen versturen.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
Privacy policy
Accessibility.nl respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij zullen deze gegevens uitsluitend gebruiken met uw toestemming. Accessibility.nl zal uw persoonlijke gegevens niet aan derden verkopen. Voor meer informatie zie ons volledig beleid.