Voelen aan het Van Gogh Museum

Nieuws
Vrouw staat bij voelmaquette

Eerste voelbare maquette in museum geeft overzicht voor iedere bezoeker en helpt in het bijzonder slechtzienden en blinden bij een zelfstandiger museumbezoek.

Vanaf vrijdag 25 september is er in de entree van het Van Gogh Museum een voelbare maquette van het museumgebouw beschikbaar, inclusief alle etages. Deze maquette is mede-ontwikkeld met advies van Accessibility.

De maquette is bedoeld om een bezoek aan het museum voor iedereen, maar vooral voor slechtziende en blinde bezoekers, gemakkelijker te maken. Aan de hand van de 3D-geprinte maquette kunnen bezoekers de architectuur en ruimte van het museumgebouw (letterlijk) aftasten, in kaart brengen en zich oriënteren tijdens hun bezoek. Dat maakt de maquette bijzonder: het Van Gogh Museum is het eerste museum in Nederland met een uitgebreide voelmaquette van zowel de binnen- als buitenkant van het gebouw.

Emilie Gordenker, directeur Van Gogh Museum: ‘We zijn erg dankbaar dat we dankzij de steun van het Bartiméus Fonds en de expertise van Accessibility het Van Gogh Museum weer een stukje toegankelijker hebben kunnen maken. We hopen ons de komende jaren op dit gebied te blijven ontwikkelen om zo iedereen die dat wil een onvergetelijke museumervaring te kunnen bieden.’

Een zelfstandig museumbezoek 

Het leven en werk van Vincent van Gogh spreekt veel mensen aan, ook mensen met een visuele beperking. Bezoekers die los van het interactieve programma Van Gogh op gevoel het museum willen bezoeken, kunnen nu aan de hand van een nieuwe volledig voelbare maquette gemakkelijker begrijpen hoe het Van Gogh Museum is opgebouwd en wat ze op elke etage kunnen vinden.

In de entreehal komen twee voelbare maquettes te staan: één miniatuurversie van de buitenkant (etc) en een opengewerkte maquette, hier kun je alle verdiepingen boven elkaar voelen. Heel handig om te zien waar de lift zich tov de zalen bevindt. Daarnaast komen op alle verdiepingen een voelbare plattegrond van desbetreffende verdieping te staan. Voor tijdelijke tentoonstellingen zullen ook telkens voelbare plattegronden geprint worden.

Mirjam Eikelenboom, Educator bij het Van Gogh Museum: ‘’De voelmaquette is specifiek ontworpen voor bezoekers met verschillende visuele beperkingen, maar zal heel veel van onze bezoekers helpen tijdens hun bezoek. We vinden het belangrijk dat een slechtziende of blinde bezoeker zich ook welkom voelt. Het beleven van kunst is meer dan kijken alleen.’’

Het gehele gebouw ervaren

Uniek aan de maquette is om door voelen te ervaren hoe de architectuur en ruimte van de gebouwen van het Van Gogh Museum er uit zien. Zo kan men aan de hand van de miniatuurversies van de gebouwen bijvoorbeeld voelen dat het in 1973 geopende museumgebouw, ontworpen door Gerrit Rietveld, een bijzonder trappenhuis heeft. Zo heeft de voelmaquette dus niet enkel een praktisch doel, maar draagt het ook bij aan de algehele belevingservaring van een bezoek aan het Van Gogh Museum.

Daarnaast blijft het museum de maquette en de toegankelijkheid van het museum verder ontwikkelen. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan voelbare plattegronden die geplaatst zullen worden naast de liftingangen, op iedere etage van de vaste collectie. De plattegronden bieden dan per verdieping uitgebreidere informatie over de looproutes en wat er daar te vinden is.

Samenwerken met de doelgroep

Voor het Van Gogh Museum is samenwerken met de doelgroep een belangrijk onderdeel in het proces van het worden van een toegankelijker museum. Daarom heeft het museum, mede met hulp van het Bartiméus Fonds, voor de ontwikkeling van de maquette samengewerkt met en veel steun gehad aan verschillende (potentiële) bezoekers die zelf blind of slechtziend zijn. Dankzij verschillende focusgroepen en testsessies en de expertise van Accessibility kwam het museum samen tot de huidige voelmaquette.

Séverine Kas adviseur Accessibility,  Het was bijzonder aan deze voelmaquettes mee te werken. De lastige wayfinding in een museum kan vaak nog een obstakel zijn voor de blinde of slechtziende bezoeker. Nu kan er met twee handen overzicht  en begrip van de gebouwen worden gecreëerd en dat niet alleen! Ook de ziende bezoeker kan nu in één oogopslag zien hoe het gebouw in elkaar zit. De maquettes nodigen uit tot ontdekken. Door middel van kleur, textuur, iconen en braille (in zowel Nederlands en Engels) worden de verschillende ruimtes in het museum geduid. Het is bijzonder om meegewerkt te hebben aan de eerste uitgebreide museum voelmaquette in Nederland.

De voelmaquette staat vanaf nu in de entreehal van het Van Gogh Museum, is voor iedereen wie dat wil toegankelijk en te gebruiken. Wil jij ook jouw organisatie toegankelijk maken? Neem gerust contact op via 030- 30 239 82 70 of via info@accessibility.nl. Wij helpen je graag op weg.

Foto: Petra Dorenstouter

Contact

Portret Séverine Kas

Ook jouw organisatie voor iedereen toegankelijk?

Neem gerust contact op! We vertellen je graag over de mogelijkheden.

Séverine Kas

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.