Adviezen Accessibility leiden tot toegankelijkere bewegwijzering Natuurmonumenten

Nieuws
Een kievit zittend in het gras

Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat iedereen ook in de natuur gemakkelijk zijn of haar weg kan vinden. Ook mensen met een visuele beperking. Daarom klopte Natuurmonumenten bij Accessibility aan met een vraag over bewegwijzering. Een hele interessante vraag waarmee we met veel plezier aan de slag zijn gegaan. De fysieke toegankelijkheid van de natuur is immers voor iedereen belangrijk.

Kleurcontrasten op bewegwijzering

We kennen ze allemaal wel. De bordjes met pijlen erop die je door een prachtig natuurgebied leiden. Allemaal in een verschillende kleur. Ontzettend handig, maar voor sommigen moeilijk te zien. De gebruikte kleuren en contrasten zijn namelijk niet door iedereen goed waar te nemen. Accessibility heeft samen met Natuurmonumenten gekeken naar een passende oplossing. Hoe maak je die bordje nu zo goed mogelijk zichtbaar voor iedereen?

Onderzoek door te testen

De bordjes hebben we gemeten op contrast, zowel bij slecht als goed weer. Zo weten we zeker welke bordjes in de natuur goed zichtbaar zijn. Voor mensen die moeite hebben om kleuren te onderscheiden hebben we geadviseerd een extra icoon per kleur aan de bordjes toe te voegen. Hierdoor kunnen wandelaars onderscheid maken tussen de routes, ook als ze geen kleur zien. Met deze informatie heeft Natuurmonumenten het ontwerp van de bewegwijzering aangepast op kleurgebruik en contrast. Het toevoegen van iconen wordt overwogen. Dit om in de toekomst nog meer mensen succesvol door de Nederlandse natuur te kunnen leiden.

Contact

Portret Steven Dekker

Ook jouw omgeving voor iedereen toegankelijk?

Steven Dekker

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.