Adviezen Accessibility leiden tot toegankelijkere bewegwijzering Natuurmonumenten

Nieuws
Een kievit zittend in het gras

Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat iedereen ook in de natuur gemakkelijk zijn of haar weg kan vinden. Ook mensen met een visuele beperking. Daarom klopte Natuurmonumenten bij Accessibility aan met een vraag over bewegwijzering. Een hele interessante vraag waarmee we met veel plezier aan de slag zijn gegaan. De fysieke toegankelijkheid van de natuur is immers voor iedereen belangrijk.

Kleurcontrasten op bewegwijzering

We kennen ze allemaal wel. De bordjes met pijlen erop die je door een prachtig natuurgebied leiden. Allemaal in een verschillende kleur. Ontzettend handig, maar voor sommigen moeilijk te zien. De gebruikte kleuren en contrasten zijn namelijk niet door iedereen goed waar te nemen. Accessibility heeft samen met Natuurmonumenten gekeken naar een passende oplossing. Hoe maak je die bordje nu zo goed mogelijk zichtbaar voor iedereen?

Onderzoek door te testen

De bordjes hebben we gemeten op contrast, zowel bij slecht als goed weer. Zo weten we zeker welke bordjes in de natuur goed zichtbaar zijn. Voor mensen die moeite hebben om kleuren te onderscheiden hebben we geadviseerd een extra icoon per kleur aan de bordjes toe te voegen. Hierdoor kunnen wandelaars onderscheid maken tussen de routes, ook als ze geen kleur zien. Met deze informatie heeft Natuurmonumenten het ontwerp van de bewegwijzering aangepast op kleurgebruik en contrast. Het toevoegen van iconen wordt overwogen. Dit om in de toekomst nog meer mensen succesvol door de Nederlandse natuur te kunnen leiden.

Contact

Portret Steven Dekker

Ook jouw omgeving voor iedereen toegankelijk?

Steven Dekker

CAPTCHA
2 + 9 =
Los de rekensom op en geef de oplossing aan met cijfers. Bijvoorbeeld voor 'twee plus vier=?' geef je een '6' op. Let op: je moet de rekensom twee keer invullen. Je krijgt een foutmelding na de eerste rekensom, ook als je die correct hebt ingevuld. Dus vul de rekensom twee keer in om het formulier naar ons te kunnen versturen.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
Privacy policy
Accessibility.nl respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij zullen deze gegevens uitsluitend gebruiken met uw toestemming. Accessibility.nl zal uw persoonlijke gegevens niet aan derden verkopen. Voor meer informatie zie ons volledig beleid.