Test jouw team software al op toegankelijkheid?

Nieuws
Een bureau waaraan een tester software aan het testen is achter de computer en op de achtergrond zijn drie collega's aan het overleggen.

Bij de ontwikkeling van software zijn de testers in het team dé schakel tussen ICT en de uiteindelijke gebruiker. Daarom is het belangrijk dat testers ruime denkers zijn, want software testen gaat verder dan gebruikerswensen voorop zetten en functionele acceptatietesten uitvoeren. Je wilt de software echt voor iedereen beschikbaar maken. Zijn testers zich al voldoende bewust dat ze de software ook moeten testen op een eindgebruiker met een beperking?  

Als software het middel is om de boodschap over te brengen, dan is het belangrijk dat iedere gebruiker, ook die met een beperking, zijn of haar weg naar informatie, product of dienst kan vinden. Je hebt meer nodig dan een functionele acceptatietest om ervoor te zorgen dat alle gebruikers optimaal gefaciliteerd worden door de software. Software moet dus breder getest worden dan nu vaak gedaan wordt. Maar hoe maak je je software voor iedereen toegankelijk?

WCAG criteria

Er bestaan spelregels om digitale toegankelijkheid te realiseren. Ze zijn vastgelegd in de WCAG  (Web Content Accessibility Guidelines). En wanneer je getest hebt op de WCAG criteria kun je een gebruikerspanel inzetten voor een gebruikersacceptatietest. Daarmee krijg je inzichtelijk waar het ontwikkelteam nog meer mee aan de slag kan gaan om de software voor iedere gebruiker toegankelijk te laten zijn.

Meer informatie nodig?

Wil je meer weten over ruim denken vanuit het gebruikersperspectief met meer focus op toegankelijkheid? Neem dan contact met Wouter Lenssen op.

Doe mee met digitale toegankelijkheid

Wist je dat er een webinar ‘Digitale Toegankelijkheid’ wordt gegeven op 24 november en 15 december 2022? Je kunt hier kosteloos aan deelnemen. Je komt dan te weten wat jij zélf als professional kunt doen op het gebied van toegankelijkheid. We geven je naast kennis ook praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt. Kijk voor meer informatie op https://www.accessibility.nl/trainingen/webinar-introductie-digitale-toegankelijkheid-kosteloos

Contact

profielfoto Wouter Lenssen

Ook jouw digitale communicatie voor iedereen toegankelijk?

Wouter Lenssen

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.