Een PGO toegankelijk voor iedereen!

Nieuws
Afbeelding met tekst: Handboek Digitale toegankelijkheid voor developers, PGO's en Patiëntenportalen met uitleg over de belangrijkste richtlijnen voor toegankelijkheid, praktische handvatten om zelf te checken wat je maakt ook toegankelijk is en hoe het toegankelijk te maken. Gratis te downloaden vanaf deze pagina.

Digitalisering speelt in onze samenleving een steeds grotere rol. Dit geldt ook voor de toegang tot de zorg. Een afspraak maken met het ziekenhuis of een zorgprofessional gaat via een patiëntenportaal. Iedereen kan binnenkort zelf regie over zijn eigen gezondheidsgegevens hebben via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Zo heeft iemand altijd toegang tot zijn medische gegevens. Maar geldt deze toegang wel voor iedereen? 

VN-verdrag voor de rechten van de mens

Niets is vervelender dan niet kunnen doen wat andere mensen wél kunnen en waar ze wél gemak van hebben. Het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking bepaalt dat gestreefd moet worden naar toegankelijke, begrijpelijke en gebruiksvriendelijke digitale diensten in de zorg voor iedereen. Zoals de PGO’s en portalen.

Onderzoek

Uit onderzoek dat Accessibility in 2019 heeft gedaan, blijkt dat PGO’s en patiëntenportalen vaak dezelfde toegankelijkheidsproblemen hebben.  Dit betekent dat mensen met een beperking of mensen op hogere leeftijd deze applicaties moeilijk of niet helemaal kunnen bedienen. Terwijl mensen met een beperking en ouderen vaak bovengemiddeld gebruik maken van zorg. Voor hen is de toegankelijkheid van een PGO of patiëntenportaal extra belangrijk. Op dit moment worden  de PGO's en patiëntenportalen door ontwikkelt. Aan een PGO wordt veel eisen gesteld waar nu van PGO leveranciers alle aandacht naar uitgaat. Digitale toegankelijkheid is geen eis maar de ontwikkelfase is wel hét moment om de WCAG richtlijnen meteen mee t te nemen. Als de richtlijnen in een later stadium nog aangepast moeten worden in de applicatie kost dit vaak veel meer tijd en dus geld. PGO of een patiëntenportaal die voldoet aan de richtlijnen is voor een veel grotere groep mensen te gebruiken. 

Handboek digitale toegankelijkheid developers

Daarom heeft Accessibility een Handboek Digitale Toegankelijkheid ontwikkelt speciaal voor developers van PGO’s of patiëntenportalen. Dit handboek biedt developers kant en klare oplossingen om websites en mobiele applicaties toegankelijk te maken. Het team van stichting Accessibility legt de belangrijkste richtlijnen uit voor toegankelijkheid en geeft ook praktische handvatten waarmee developers zelf kunnen checken of wat zij maken ook toegankelijk is voor de meer dan 4 miljoen mensen met een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking. En met het toepassen van deze richtlijnen wordt een PGO of patiëntenportaal uiteindelijk ook toegankelijker voor alle gebruikers!

PGO Let's Go webinar

Het Handboek Digitale Toegankelijkheid voor developers werd op woensdag 2 december gelanceerd in een webinar op de PGO Let's Go dag.  Dit event werd georganiseerd door de Patiëntenfederatie en Medmij.

Download hier het handboek

Dit handboek is mede mogelijk gemaakt door Bartiméus Fonds.

Contact

Portret Anouk Butterlin

Ook jouw website voor iedereen toegankelijk?

Neem gerust contact met ons op!

Anouk Butterlin

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.