Casussen

Vanuit de ervaringen die wij opdoen bouwen wij onze kennis over digitale, fysieke en sociale toegankelijkheid uit. Deze kennis zetten wij in om op projectmatige manier te werken aan nieuwe richtlijnen en inzicht maar ook om meer bewustwording te creëren in sectoren waar toegankelijkheid nog niet zo’n grote rol speelt. Op deze pagina geven wij een overzicht van enkele gerealiseerde projecten en mooie samenwerkingen. Ook bieden wij hier een kijkje in de keuken: leden van de projectenteams delen hun verhalen, inzichten, successen én obstakels.

Filter op:

Resultaten: Casussen

 • Hoe toegankelijk zijn webshops voor oudere klanten?

  Onderzoek

  Hoe toegankelijk zijn webshops voor oudere klanten? In deze case vertellen we je alles over ons onderzoek en onze aanbevelingen.

  Oudere vrouw met bril zit op bank met tablet in haar hand
 • Toegankelijkheid in curriculum Hogeschool Utrecht

  Case​

  Hogeschool Utrecht en Accessibility werken samen om digitale toegankelijkheid steeds meer in het curriculum van HBO-ICT software development te verweven.

  Studenten in gesprek met ervaringsdeskundige vincent
 • NEMO: op weg naar inclusie

  Onderzoek
  Fysieke omgeving

  Vanuit de wens van NEMO Science Museum om ook inclusief te werken werd onderzocht hoe de tentoonstelling “Zo te zien” ook toegankelijk kon worden gemaakt voor mensen met een visuele beperking.

  meisje luistert naar gesproken tekst bij bord in museum
 • Van Gogh Museum krijgt een voelmaquette

  Innovatie
  Fysieke omgeving

  De voelbare maquette geeft bezoekers van het Van Gogh Museum in Amsterdam overzicht en draagt bij aan een beter inzicht in het gebouw.

  vrouw voelt aan de voelmaquette in de hal van het Van Gogh Museum
 • Onderzoek toegankelijkheid websites in de recreatiebranche

  Onderzoek
  Digitale omgeving

  Een toegankelijke website speelt een belangrijke rol voor mensen met een visuele, cognitieve of fysieke beperking. Als ze op pad gaan dan bereiden ze zich goed voor met informatie op de website.

 • Toegankelijke videoplayer scribit.pro

  Techniek
  Digitale omgeving

  Accessibility heeft videoplayer Scribit.pro getest. Scribit.pro richt zich op het toegankelijk produceren van video content. En het is belangrijk dat de video's toegankelijk kunnen worden afgespeeld.

  icoontjes van scribit
 • Een vraag over verlichting heeft veel aspecten

  Onderzoek
  Fysieke omgeving

  Wij hebben Stichting Zorgwiel meegeholpen met het opstellen van een goed lichtplan. Veel zorginstellingen ervaren vaak te weinig licht in de gezamenlijke ruimte. Er is dan behoeft aan een goede basisverlichting.

  overzicht woonkamer met nieuwe verlichting
 • De 1e stappen van UXinsight richting een toegankelijke website

  Onderzoek
  Digitale omgeving

  UXInsights heeft de ambitie een geheel toegankelijk online evenement te organiseren. Wij keken met ze mee naar hun digitale toegankelijkheid.

  promotieplaatje UXinsight evenement
 • Interne opleiding toegankelijkheid DUO

  Beleid
  Digitale omgeving

  Om sneller te kunnen reageren op toegankelijkheidsissues én de wettelijk verplichte audits zelf te kunnen verzorgen ontwikkelde Stichting Accessibility een onderwijsplan voor DUO.

  Twee DUO medewerkers voor kenmerkende gebouw DUO
 • Haptisch Ontwerpen: hoe maak je 2,5D en 3D-modellen voor blinde leerlingen?

  Techniek
  Fysieke omgeving

  Een handboek voor docenten in basis- en voortgezet, speciaal en regulier onderwijs, die haptische leermiddelen voor blinde leerlingen willen inzetten in de les. Je kunt hiermee zelf aan de slag.

 • Provincie Gelderland over inclusiviteit

  Beleid
  Digitale omgeving

  De provincie Gelderland stelt een projectleider Digitale Toegankelijkheid aan. Ze zijn aan de slag gegaan met het vormgeven van het proces rondom digitale toegankelijkheid om tijdig klaar te zijn voor de wetgeving in 2021.

  Artikel 1 van de Grondweg - allen gelijk behandeld
 • Onderzoek naar digitale toegankelijkheid in de zorg

  Onderzoek
  Digitale omgeving

  Als de zorgsector meer zelfredzaamheid van patiënten verwacht dan moet de digitale toegankelijkheid wel goed op orde zijn. Een onderzoek geeft inzicht.

  Laptop van bovenaf met stethoscoop ernaast
 • Fondsenroute 3: meer bewustwording toegankelijkheid

  Beleid
  Digitale omgeving

  We willen ervoor zorgen dat meer fondsen zich inzetten voor digitale toegankelijkheid, zodat zij hun aanvragers kunnen hierin faciliteren.

  Vijf vuisten maken een 'boks' boven laptops
 • Ontwikkeling toolkit Toegankelijkheid in de Zorg

  Content
  Digitale omgeving

  Een toolkit genaamd ‘Samen snel aan de slag’ met praktische tips voor stakeholders uit de zorg. Voor awareness, ondersteuning en borging van digitale toegankelijkheid.

 • Onderzoek software voor toegankelijk onderwijs

  Onderzoek
  Digitale omgeving

  We onderzochten het digitale lesmateriaal dat bestaat uit zogenaamde H5P-modules. Samen met ervaringsdeskundigen hebben we getest en met H5P developers ontwikkelsprints georganiseerd.

 • Visuele én inclusieve tool voor brainstorms

  Onderzoek
  Digitale omgeving

  Brainstorm Inclusief wil een tool én een manier ontwikkelen waarmee iedereen, dus ook mensen met een (visuele) beperking, effectief deel kan nemen aan visueel vormgegeven brainstormsessies. Wij keken mee.

 • Drempelvrij zijn belangrijk voor Woerden en Oudewater

  Beleid
  Digitale omgeving

  Digitale toegankelijkheid is een onderwerp van aandacht voor de gemeenten Woerden en Oudewater. De inkoopvoorwaarden zijn aangepast waardoor digitale toegankelijkheid verankerd wordt.

 • Onderwijsinspectie over toegankelijke pdf’s

  Content
  Digitale omgeving

  Pdf’s zijn niet standaard digitaal toegankelijk. Bij de Inspectie van het Onderwijs delen ze hun kennis met organisaties over hoe je deze documenten toegankelijker kunt maken.

  Marloes en Riny van de Onderwijsinspectie met een presentatie over Digitoeganklijkheid
 • Onderzoek toegankelijke digitale leermiddelen

  Innovatie
  Digitale omgeving

  Hoe toegankelijk zijn leermiddelen in het onderwijs? We onderzochten dit met als doel oplossingen aan te dragen die bruikbaar zijn voor ontwikkelaars en uitgevers.

  Man schrijft op groen schoolbord, leerling heeft smartphone
 • WCAG overal op dezelfde manier toetsen

  Wetgeving
  Digitale omgeving

  Het WAI-Tools project wil consistente regels ontwikkelen, zodat zowel de notatie als interpretatie van WCAG-richtlijnen eenduidig is binnen de onderzoeksinstellingen en toegankelijkheidstools.

  Twee vrouwen werken achter een desktopcomputer aan toegankelijke code
 • Ischa Gast over toegankelijkheid bij Schiphol

  Onderzoek
  Digitale omgeving

  Gebruikerstesten leveren voor de digitale toegankelijkheid veel bruikbare informatie op. Schiphol gebruikt die inzichten voor de verbeterslag op hun website.

  Luchthaven Schiphol met verkeerstoren en vliegtuigen