Toegankelijkheid in onderwijscurriculum

Studenten van nu zijn de professionals van de toekomst. Bereidt jouw opleiding ze genoeg voor op een wereld waarin inclusiviteit een steeds grotere rol speelt? Is (digitale) toegankelijkheid al een onderwerp in jouw lessen?  

Werkgevers hebben steeds meer behoefte aan werknemers die kennis hebben van (digitale) toegankelijkheid. 

De samenleving vraagt namelijk om fysieke en digitale ontwerpen die toegankelijk zijn. Daarbij krijgen toekomstige professionals te maken regelgeving zoals de WCAG en de European Accessibility Act. Jouw studenten moeten dus de vaardigheden leren om aan deze eisen te voldoen. En hoe staat het op jouw school met de Sustainable Development Goals? Veel onderwijsinstituten onderschrijven de SDG's. Door les te geven over (digitale) toegankelijkheid, laat jouw school zien dat jullie de SDG's serieus nemen. 

Kunnen jouw studenten straks bijdragen aan een toegankelijke samenleving? 

Wil jij je daarom inzetten om dit onderwerp meer aandacht te geven? Maar weet je niet hoe? Misschien heb je zelf nog niet voldoenden kennis over toegankelijkheid? Misschien heb je er weinig tijd voor – omdat je werkdruk al hoog is en het curriculum van de studenten al vol? Lees dan vooral verder want Accessibility heeft de oplossing! 

Accessibility helpt opleidingen om (digitale) toegankelijkheid op te nemen in het onderwijsprogramma. 

We denken met je mee en we maken het docenten zo gemakkelijk mogelijk om les te geven over dit onderwerp. Van gastcollege en workshop tot langere trajecten… we bieden op maat oplossingen voor docenten van MBO’s, HBO’s en universiteiten. Of je nu behoefte hebt aan kant-en-klaar lesmateriaal waar je weinig voorbereidingstijd aan kwijt bent of liever een gastdocent inschakelt ... ons aanbod is goed in te passen in je huidige curriculum.  

Studenten luisteren in hoorcollegezaal naar spreker
Workshop voor studenten van de Hogeschool Utrecht

Ontmoeting met ervaringsdeskundigen maakt indruk 

Studenten leren het meest door zelf te ervaren en door mensen met een (visuele) beperking te ontmoeten. Daarom bieden wij inspirerende gastlessen met ervaringsdeskundigen en ervaringsworkshops aan. Dit geeft studenten veel inzicht in de manier waarop iemand met bijvoorbeeld een visuele beperking op een website navigeert. Of de grenzen waar zij tegenaan lopen. Ook kunnen ervaringsdeskundigen het werk van de studenten beoordelen.  

zes studenten zitten aan tafel en luisteren naar ervaringsdeskundige Vincent
Ervaringsdeskundige Vincent in gesprek met studenten van Hogeschool Utrecht

Modulair aanbod

Docent Alex Jongman van Hogeschool Utrecht

"Veel projecten aan de HBO-ICT Software Development opleiding aan de Hogeschool Utrecht zijn gericht op het ondersteunen van een bedrijfsproces. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat in de arbeidsmarkt eenieder een gelijke eerlijke kans heeft op een baan in een zulk bedrijfsproces. De frontend van de gebruikte software in het bedrijfsproces is hierbij vaak een belangrijke factor als het om deze eerlijke kans gaat." Lees hier over hoe Hogeschool Utrecht en Accessibility samenwerken aan het opnemen van 'toegankelijkheid' in het onderwijscurriculum.

Docent Alex Jongman

Stagiair Lisa Huurman

Tijdens mijn stage bij Accessibility ben ik bezig met inclusief ontwerpen en ontwikkelen en leer ik hoe ik hier het best mee kan omgaan. Ik hoop met mijn werk een steentje bij te dragen aan een toegankelijkere samenleving.

Portret Lisa Huurman

Jaren ervaring met toegankelijkheid en onderwijs 

Accessibility heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van toegankelijkheid. Als eerste organisatie in Nederland zetten wij ons in voor het toegankelijk maken van digitale toepassingen voor mensen met een  beperking. Daarnaast hebben veel van onze medewerkers een achtergrond in het onderwijs. Dat maakt dat wij goed met je kunnen meedenken over wat voor jouw opleiding de beste manier is om toegankelijkheid in het curriculum in te passen. 

Studenten aan tafel met lego tijdens workshop

Wij werken onder andere samen met:

Toegankelijkheid in Curriculum wordt mede mogelijk gemaakt door:

Contact

Portret Arja Boer

Ook op jouw school lesgeven over (digitale) toegankelijkheid?

Neem dan contact op met Arja Boer.

Arja Boer

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.