Toegankelijkheid in curriculum Hogeschool Utrecht

Case​

Regelmatig begint een samenwerking tussen een hogeschool en Accessibility doordat een enthousiaste docent Accessibility benadert. Zo ook in het geval van de opleidingen ICT van Hogeschool Utrecht. Een docent die zelf van dichtbij ervaren had hoe belangrijk toegankelijkheid is, nodigde Accessibility uit voor het geven van lezing tijdens een open event voor studenten ICT. Zo’n 50 studenten waren bij deze lezing aanwezig en het eerste zaadje ‘toegankelijkheid’ was geplant.  Er ontstond contact met andere docenten ICT en vandaar uit is een hechte samenwerking ontstaan en is Accessibility zelfs een samenwerkingspartner geworden.

Gegevens

start samenwerking
2020
gegeven workshops
12
studenten volgden workshop of les
900
studenten voerden opdracht voor Accessibility uit
6

Samenwerking

Stapje voor stapje is de samenwerking uitgebouwd en is digitale toegankelijkheid steeds meer in het curriculum van HBO-ICT software development verweven. In jaar 1 maken studenten kennis met digitale toegankelijkheid. Zij volgen een gastcollege dat gegeven wordt door Accessibility samen met een ervaringsdeskundige. In jaar 2 werken studenten aan een toegankelijke website en zorgt Accessibility dat ervaringsdeskundigen de websites testen en de feedback met de studenten bespreken. In het derde jaar is Accessibility vaak opdrachtgever: studenten werken aan een project waarbij digitale toegankelijkheid een eis is

Voorbeelden

Een aantal voorbeelden van wat studenten hebben gemaakt:

- Podcast over senioren en gamen

- Ral kleurenchecker

- Game met een VR-bril

- Meldpunt voor ontoegankelijke websites

- App voor wandelen, toegankelijk voor mensen met een beperking

En verder...

De volgende stap is dat Accessibility samen met ICT-docenten van Hogeschool Utrecht een minor Digitale Toegankelijkheid ontwikkelen. Deze minor zal opleiden tot toegankelijkheidsspecialist, een nieuw specialisme waar vanuit het werkveld veel vraag naar is en waar nog geen HBO-opleiding voor bestaat. 

Ook op jouw school lesgeven over toegankelijkheid? Bekijk hier de mogelijkheden in ons modulaire aanbod

Interview Alex Jongman - Hogeschool Utrecht

Alex Jongman, docent Software Development, Instite for ICT Hogeschool Utrecht is op dit moment de drijvende kracht vanuit Hogeschool Utrecht. Hij vertelt over de samenwerking met Accessibility:

“Veel projecten aan de HBO-ICT Software Development opleiding aan de Hogeschool Utrecht zijn gericht op het ondersteunen van een bedrijfsproces. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat in de arbeidsmarkt eenieder een gelijke eerlijke kans heeft op een baan in een bedrijfsproces. De frontend van de gebruikte software in het bedrijfsproces is hierbij vaak een belangrijke factor als het om deze eerlijke kans gaat.

Dit maakt dat er voor de school een kans ligt om tijdens de studie het bewustwording proces bij ICT studenten aan te wakkeren, omtrent welke rol een software developer heeft om mensen met een beperking aan deze eerlijke kans te helpen. Zelf zie ik het als een belangrijk onderdeel van de ethisch maatschappelijk verantwoorde ontwikkeling van de student, en dat maakte dat ik als trekker van de frontend leerlijn contact had opgenomen met de stichting Accessibility om te verkennen hoe we dit onderwerp gedurende de gehele studie geregeld onder de aandacht kunnen brengen. Als er immers niemand van de studenten en docenten een toegankelijkheid probleem ervaart, is het erg lastig om aan studenten te verkopen dat ze extra werk zouden moeten verrichten bij het realiseren van een frontend.

Echter door de leuke samenwerking met de stichting Accessibility hebben we deze hobbel goed kunnen wegnemen en ontstaan er op meerdere momenten in de opleiding vaak blijvende indrukken bij de studenten om in toekomst juist wel rekening te houden met toegankelijkheid van de software. En daar ben ik erg blij mee, en hoop dat we dit traject nog vele jaren voort kunnen zetten.”

 

Studenten in gesprek met ervaringsdeskundige vincent

Contact

Portret Arja Boer

Ook op jouw school lesgeven over toegankelijkheid?

Neem dan contact op met Arja Boer

Arja Boer

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.