Hoe maak je je website toegankelijk?

Sector

Om je website aan alle richtlijnen van toegankelijkheid te voldoen, is tijd, kennis en aandacht nodig. Als ondernemer ontbreekt het hier vaak aan. Gelukkig kun jij (of je web developer) met de volgende zogenaamde 'quickwins'  je website toch al een een stuk toegankelijk kunt maken. Dan kun je als je meer tijd hebt of een nieuwe website gaat maken kijken naar de gehele toegankelijkheid.

Het MKB digitaal toegankelijk!

Quickwins die je zelf kunt toepassen

1. Verbeter de leesbaarheid door meer contrast

Geef tekst een goed contrast ten opzichte van de achtergrond. Als voorbeeld: zwart tekst op witte achtergrond geeft het hoogste contrast. Let ook op de leesbaarheid met tekst op afbeeldingen.  

2. Verbeter de scanbaarheid door structuur

Structureer de content door gebruik te maken van koppen (headings). Houd daarbij de niveaus aan: h1, h2, h3, enz.  Zo zijn webpagina's ook goed scanbaar voor spraaksoftware.

3. Maak afbeeldingen 'zichtbaarheid' met tekst

Als je een afbeelding dat essentiële informatie bevat, tekst meegeeft (alt-tekst) is deze informatie ook te 'zien' voor mensen met een visuele beperking. 

4. Zorg dat een formulier in te vullen is

Geef een invoerveld duidelijke labels mee met instructies voor het invullen van het veld. Zorg ervoor dat het formulier in html op je website staat en niet als pdf.

5. Geef links een duidelijke naam & unieke pagina naam

Geef links een naam die duidelijk aangeeft waarvoor ze dienen. Gebruik unieke namen op een pagina. 

 

Geen klanten mislopen in je webshop

Zodra het ergens in de website stokt met de toegankelijkheid, kan dit betekenen dat iemand:

 • het winkelmandje met de aankopen niet kan vinden.
 • een bestelknop niet herkent.
 • een contactformulier niet kan invullen.
 • verdwaalt in de structuur.
 • blijft hangen in een pop-up, omdat deze niet herkend wordt door de voorleessoftware.

Zo loop je als ondernemer, zonder dat je ervan bewust bent, klanten en omzet mis.

 Tips hoe je jouw webshop toegankelijker maakt (externe link).

Hoe houd je rekening met de oudere online gebruiker?

Er wonen in Nederland steeds meer ouderen, het aantal 65+ groeit en mensen worden ook steeds ouder. De 75+ is een snel groeiende groep online gebruikers. En niet onbelangrijk deze groep heeft ook meer bestedingsruimte dan de vorige generatie. Dus het is een interessante doelgroep voor je dienst of product. Echter gaat het ouder worden vaak gepaard met gebreken.

Digitale toegankelijkheid: vergeet de ouderen niet!

Hoe vind je een toegankelijke webdeveloper?

Steeds meer webbureaus hebben kennis van digitale toegankelijkheid maar soms is deze kennis bij een van de developers aanwezig. Het is daarom lastig om een lijst van toegankelijke webdevelopers bij te houden.  We verwijzen je hiervoor naar een website van Ddai dat een lijst met toegankelijke aanbieders up-to-date bijhoudt. Accessibility is lid van Ddai.

Heb je al een webbouwer en weet je niet zeker of deze ook toegankelijk websites ontwikkelt, kun je de volgende vragen stellen. 

Vragen die je kunt stellen aan de webbouwer

 • Is of wordt bij de bouw van de website rekening gehouden met toegankelijkheid?
 • Heeft de webbouwer hier ervaring mee? 
 • Werkt de webbouwer volgens WCAG 2.1 AA richtlijnen?
 • Welk CMS wordt gebruikt en kun je hiermee voldoen aan de toegankelijkheidseisen? (Verwijzen naar het artikel van cms)
 • NB. In overeenkomst opnemen dat WCAG 2.1 wordt toegepast en uitgevoerd in de bouw van de website. 

Als de webbouwer op deze vragen een goed en positief antwoord heeft mag je erop vertrouwen dat zij weten hoe een toegankelijke website te bouwen. Sowieso kun je je website laten toetsen op toegankelijkheid en kun je zelfs zelf hierin ook wat stappen doen om dit te testen. En natuurlijk kun je de url door onze scan halen! Maar met alleen een toegankelijke techniek ben je er nog niet helemaal. Als je een webredacteur of iemand die voor jou de website gaat voorzien van content inhuurt, is het van belang dat ook hij of zij kennis heeft van de toegankelijkheidseisen.

WCAG2.1

Een webbouwer die toegankelijke website maakt zal het volgens de Web Content Accessibility Guidelines doen. Dit zijn richtlijnen die opgesteld zijn door het World Wide Consortium. Op de website van W3C staat uitgebreide informatie over WCAG2.1.

Hoe vind je een toegankelijke webredacteur/communicatie adviseur?

Vragen die je kunt stellen aan een webredacteur / communicatie adviseur

 • Is de webredacteur op de hoogte van de voor haar/hem relevante toegankelijkheidseisen voor digitale toegankelijkheid? 
 • Heeft de webredacteur trainingen gevolgd op het gebied van toegankelijkheid?
 • Is de webredacteur bekend met de eisen van het leesniveau en de beschikbare tools om het te kunnen testen? 
 • NB. In overeenkomst opnemen dat er rekening wordt gehouden met de WCAG toegankelijk eisen.

Informatie voor de webdeveloper

 • Toegankelijke hulpmiddelen voor websites

  Techniek
  Er bestaan diverse 'toegankelijkheids hulpmiddelen' die je als webbouwer bij een website kunt inzetten. Welke hulpmiddelen helpen bij de toegankelijkheid van een website? Of zijn ze van een andere toegevoegde waarde. Lees erover in dit artikel.
 • Onderzoek website

  Onderzoek
  Het doel van het onderzoek is om een volledig beeld te krijgen van de toegankelijkheid van de website of applicatie. De onderzoeksresultaten kunnen gebruikt worden als onderbouwing voor de eigen toegankelijkheidsverklaring.
 • Quickscan

  Onderzoek
  Het doel van de quickscan is om snel een beeld te krijgen van mogelijke toegankelijkheidsissues van je website.

Het MKB digitaal toegankelijk!

 • Hoe test je je website op toegankelijkheid?

  Sector
  Wanneer we zelf de site testen op toegankelijkheid heeft dit als grote voordeel dat we ons kunnen inleven in de gebruiker. Bijvoorbeeld door een website te 'lezen' met behulp van voorleessoftware. Op die manier ontdekken we snel op welke onderdelen de website nog ontoegankelijk is. Of waar de website nog foutjes vertoont die je op het oog niet zo snel ziet. Ook bestaan er tools die het mogelijk maken om je site deels automatisch op toegankelijkheid te testen.
 • Hoe houd je je website toegankelijk?

  Sector
  Het toegankelijk maken van websites en applicaties voor web en mobiel is niet alleen een kwestie van techniek. Maar ook van inhoud. Hier delen we tips en inzichten waar webredacteuren en andere content creators mee aan de slag kunnen.
 • Hoe toegankelijk is je website nu?

  Sector
  Voor meer inzicht in de huidige status van een website is er een scan ontwikkelt waarin je een webpagina kunt invullen. Zo krijg je snel een goed overzicht hoe je website scoort op belangrijke toegankelijkheidspunten.