Hoe toegankelijk is je website nu?

Sector

Voor meer inzicht in de huidige status van een website is er een scan ontwikkelt waarin je een webpagina kunt invullen. Zo krijg je snel een goed overzicht hoe je website scoort op belangrijke toegankelijkheidspunten.

MKB digitaal toegankelijk!

Voor meer inzicht in de huidige status van een website is er een scan ontwikkelt waarin je een webpagina kunt invullen. Deze zelfscan test automatisch een aantal aspecten van de toegankelijkheid van de ingevoerde pagina. Het resultaat geeft een indicatie van mogelijke aandachtspunten voor toegankelijkheid. Vaak zal de test aangeven dat er verbeterpunten zijn. Als er geen problemen worden gevonden wil het niet zeggen dat deze er niet zijn. De test is bedoeld als startpunt voor een toegankelijke website.

Doe hier de zelfscan!

Wil je meer weten over digitale toegankelijkheid? En wil je snel inzicht krijgen in hoe goed je eigen website scoort?

Automatische test tools

De zelfscan maakt op dit moment gebruik van drie automatische test tools; AXE, open source testing engine en de W3C validator. Deze tools geven erg veel technisch-inhoudelijke informatie, deze scan interpreteert deze resultaten op een toegankelijke wijze. De ondernemer ontvangt een testrapport dat een indicatie geeft van de huidige toegankelijkheid van de website. Wat komt de ondernemer over zijn website te weten?

Er wordt iets gezegd over de leesbaarheid van de website, over het leesniveau dus B1 of B2, of website goed gecodeerd is en of afbeeldingen een alternatieve tekst hebben.

Van scan naar uitvoering

Behalve deze scan wordt de ondernemer ook gesteund in zijn proces naar een toegankelijke website. Zowel vanuit MKB Nederland, Thuiswinkel.org en Accessibility is er speciale ondersteuning om de ondernemer te informeren, stimuleren en activeren om werk te maken van toegankelijkheid. Volg de MKB digitaal toegankelijk! items.

MKB digitaal toegankelijk!

 • Hoe maak je je website toegankelijk?

  Sector
  Om je website aan alle richtlijnen van toegankelijkheid te voldoen, is tijd, kennis en aandacht nodig. Als ondernemer ontbreekt het hier vaak aan. Gelukkig kun jij (of je web developer) met de volgende zogenaamde 'quickwins'  je website toch al een een stuk toegankelijk kunt maken. Dan kun je als je meer tijd hebt of een nieuwe website gaat maken kijken naar de gehele toegankelijkheid.
 • Hoe test je je website op toegankelijkheid?

  Sector
  Wanneer we zelf de site testen op toegankelijkheid heeft dit als grote voordeel dat we ons kunnen inleven in de gebruiker. Bijvoorbeeld door een website te 'lezen' met behulp van voorleessoftware. Op die manier ontdekken we snel op welke onderdelen de website nog ontoegankelijk is. Of waar de website nog foutjes vertoont die je op het oog niet zo snel ziet. Ook bestaan er tools die het mogelijk maken om je site deels automatisch op toegankelijkheid te testen.
 • Hoe houd je je website toegankelijk?

  Sector
  Het toegankelijk maken van websites en applicaties voor web en mobiel is niet alleen een kwestie van techniek. Maar ook van inhoud. Hier delen we tips en inzichten waar webredacteuren en andere content creators mee aan de slag kunnen.