Hoe test je je website op toegankelijkheid?

Sector

Wanneer we zelf de site testen op toegankelijkheid heeft dit als grote voordeel dat we ons kunnen inleven in de gebruiker. Bijvoorbeeld door een website te 'lezen' met behulp van voorleessoftware. Op die manier ontdekken we snel op welke onderdelen de website nog ontoegankelijk is. Of waar de website nog foutjes vertoont die je op het oog niet zo snel ziet. Ook bestaan er tools die het mogelijk maken om je site deels automatisch op toegankelijkheid te testen.

Het MKB digitaal toegankelijk!

Hoe kun je zelf je website testen op toegankelijkheid?

Een test van de website omvat het testen van de functionaliteit en van de toegankelijkheid. Het laatste doe je aan de hand van de webrichtlijnen WCAG 2.1 die zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). Zie WCAG 2.1.

Wanneer je de bouw hebt uitbesteed zal een webbouwer die toegankelijke websites bouwt, testen of de website voldoet aan de criteria (succescriteria) die in de webrichtlijnen zijn omschreven. WCAG 2.1. Wanneer je de website zelf gebouwd volg dan de tips verderop deze pagina. 

Zelf testen

Je kunt zelf eens wat testen om te zien of je website toegankelijk is. Voer het website adres eens in bij de Zelfscan op de mkbtoegankelijk.nl website. Deze geeft globaal aan of er toegankelijkheidsproblemen zijn.  

Ga bijvoorbeeld ook eens met de tabtoets van het toetsenbord over een pagina en kijk of je alle interactieve elementen kunt bereiken. Is ook zichtbaar welk element bediend wordt als je op Enter drukt? Verder kan je checken of je tekst ziet die weinig contrast heeft met de achtergrond. Als hulpmiddel kan je de Colour Contrast Analyser gebruiken. Daarmee kan je zien of het contrast groot genoeg is, zodat iedereen met (beperkt) zicht het makkelijker kan lezen.

Je kunt ook Redactally van Accessibility gebruiken.

Gebruikerstesten

Om er zeker van te zijn dat iedereen jouw website goed kan gebruiken doe je er goed aan om een gebruikerstest uit te laten voeren door mensen met een beperking. Laat mensen met beperkingen jouw website bezoeken en laat ze taken uitvoeren die vooraf zijn bedacht, of geef ze de vrije hand om de website zelf te verkennen en hun bevindingen met je te delen. Het kost misschien wat tijd om dit te organiseren, maar je hebt wel de zekerheid dat ook mensen met een beperking jouw website kunnen bezoeken en je ontvangt eerlijke feedback. Nog niet eerder zelf een gebruikerstest gedaan? Accessibility, maar ook andere partijen kunnen je hierbij helpen.

  • Alles over voorleessoftware

   Techniek
   Digitale omgeving

   Hoe lees je een website als je slecht of helemaal niet kunt zien? Voorleessoftware helpt deze gebruikers, maar alleen als de website goed ingericht is.

  • Check hier in het kort wat er in de WCAG 2.1 staat

   Wetgeving
   Digitale omgeving

   Een handige checklist voor de richtlijnen voor toegankelijkheid WCAG 2.1.

  • Werken met de axe tool

   Techniek
   Digitale omgeving

   axe is een tool om digitale toegankelijkheid automatisch te testen. Maar, hoe gebruik je de axe tool om toegankelijkheid voor je te laten testen?

  Testen door de webbouwer

  Voor de webbouwer is het belangrijk dat het bouwen van een toegankelijke website is geïntegreerd in het ontwikkelproces. Hiermee voorkom je dat er achteraf nog extra werk verricht moet worden.

  De basis voor het testen op toegankelijkheid zijn de webrichtlijnen WCAG 2.1 die zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). Zie WCAG 2.1, van het World Wide Web Consortium (W3C). Om eraan te voldoen zijn succescriteria opgesteld waarmee je kan toetsen of de website aan de toegankelijkheidseisen voldoet. Zie voor de uitleg van de succescriteria WCAG 2.1.

  Soorten toegankelijkheidstesten

  Voor grondigere testen zijn er een aantal soorten testen: handmatige en (semi-) geautomatiseerde testen. De geautomatiseerde testen, omvatten slechts 15% van de succescriteria. Met handmatig testen kunnen de overige succescriteria getest worden.  

  Direct handmatig testen 

  • Ga naar je website en gebruik de tabtoets op toetsenbord om over een webpagina te navigeren. Zijn alle knoppen, links en menu’s te bedienen met de enterknop? Is het ook zichtbaar (toetsenbordfocus) welke element je nu bedient?

  • Check het contrast van tekst t.o.v. de achtergrond m.b.v. een tool zoals Colour Contrast Analyser. Een goed contrast is belangrijk voor het gemakkelijk kunnen lezen van tekst.

  • Test de website door een aantal pagina’s te toetsen op de succescriteria die WCAG voorschrijft. Als hulpmiddel kan je de Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM gebruiken. Hiervoor is een Reporting tool beschikbaar op de W3C website.  

  • Test met een screenreader. Zie artikel Alles wat je wilt horen over voorleessoftware

  Geautomatiseerd testen

  Er zijn tools die automatisch je site testen. Deze tools helpen je vaak ook verder met de punten waarop de site niet automatisch getest kan worden. We zetten onze aanraders hier op een rijtje

  • Axe van Deque.
  • Siteimprove
  • De Usertesting tool van Accessibility.

  Zowel Axe als Siteimprove bieden uitgebreidere diensten rond het geautomatiseerd testen. Wil je leren met de Axe tool te werken? Lees onze instructie-blog op: Werken met de axe tool

  In de webinar van Logius legt Eric Velleman, wetenschappelijk adviseur van Stichting Accessibility, uit wat er komt kijken bij het testen van een website. 

  Aan de orde in deze video komt onder andere:

  • Wat is een website? Wat valt daaronder?  

  • Wat test je van een website? Alle onderdelen: hoofddomein en subdomeinen die een logisch geheel vormen. Neem een steekproef om te testen.

  • Richtlijnen WCAG 2.1 niveau A en AA

  • Neem een steekproef van de website  

  • De bovengenoemde tools: axe, siteimprove, Color contrast analyzer, W3C validator validator.w3c.org  

  Het MKB digitaal toegankelijk!

  • Hoe houd je je website toegankelijk?

   Sector
   Het toegankelijk maken van websites en applicaties voor web en mobiel is niet alleen een kwestie van techniek. Maar ook van inhoud. Hier delen we tips en inzichten waar webredacteuren en andere content creators mee aan de slag kunnen.
  • Hoe maak je je website toegankelijk?

   Sector
   Om je website aan alle richtlijnen van toegankelijkheid te voldoen, is tijd, kennis en aandacht nodig. Als ondernemer ontbreekt het hier vaak aan. Gelukkig kun jij (of je web developer) met de volgende zogenaamde 'quickwins'  je website toch al een een stuk toegankelijk kunt maken. Dan kun je als je meer tijd hebt of een nieuwe website gaat maken kijken naar de gehele toegankelijkheid.
  • Kennismaking digitale toegankelijkheid

   Sector
   Een kwart van de Nederlanders heeft moeite met het gebruiken van websites of een app vanwege een beperking of door gebreken van het ouder worden. Denk aan mensen die blind zijn, slechtziend of kleurenblind zijn of doof of slechthorend zijn. Maar ook mensen die motorisch beperkt zijn of cognitieve beperkingen ondervinden zoals een licht verstandelijke beperking of autistisch of dyslectisch of laaggeletterd zijn. En niet te vergeten de toenemende groep 65 plussers. Net als voor iedereen is ook voor hen toegang tot de online wereld belangrijk en soms nog belangrijker.