Tools/Hulpmiddelen voor toegankelijkheid

Techniek

Er bestaan diverse 'toegankelijkheids hulpmiddelen' die je als webbouwer bij een website kunt inzetten. Welke hulpmiddelen helpen bij de toegankelijkheid van een website? Of zijn ze van een andere toegevoegde waarde. Lees erover in dit artikel.

Wel of geen...

- Letterfont vergroot knop?

Iedereen kent wel de knop A, A, A waarbij de volgende ‘A’ steeds groter afgebeeld wordt. De knop vergroot het letterfont op een website voor een betere leesbaarheid. 

Wie heeft er dan wel baat bij? blog over ‘vergroot-lettertype’ knop.

- Contrastknop op je website?

Veel websites hebben een knop waarmee de gebruiker het kleurcontrast tussen tekst en achtergrond kan aanpassen. Is het opnemen van zo'n contrastknop verplicht? Is het nodig of nuttig, en zo ja, in welke gevallen?  In dit artikel leggen we alles uit over deze functie.

-  ‘Lees voor’-functie?

Sommige websites en apps hebben een ingebouwde 'lees voor'-functie. Deze functie is niet wettelijk verplicht, maar wel heel nuttig voor laaggeletterden en mensen met dyslexie. Dit artikel vertelt wanneer het slim is om de 'lees voor'-functie in te bouwen en waar je dan op moet letten.

Nog enkele leestips voor webbouwers:

Terugkerende obstakels omzeilen

Webpagina's hebben doorgaans veel links en knoppen die op verschillende plekken terugkeren. Deze terugkerende elementen hinderen mensen met een beperking om snel bij relevante informatie te komen. Met zogenaamde 'skiplinks' help je hen deze obstakels te omzeilen. Zo zet je skiplinks op de juiste manier in.

- Een toegankelijke methode om Spam tegen te gaan

Elke websitebezitter, of het nu een organisatie is of een particulier, kent het probleem van spam of ongewenste e-mails. Vooral via online formulieren komt er vaak veel spam binnen. Om die reden kun je een formulier beschermen met een antispammethode, zoals een simpele vraag die je moet beantwoorden of een CAPTCHA. Maar zijn deze methodes wel toegankelijk?