Kennismaking digitale toegankelijkheid

Een kwart van de Nederlanders heeft moeite met het gebruiken van websites of een app vanwege een beperking of door gebreken van het ouder worden. Denk aan mensen die blind zijn, slechtziend of kleurenblind zijn of doof of slechthorend zijn. Maar ook mensen die motorisch beperkt zijn of cognitieve beperkingen ondervinden zoals een licht verstandelijke beperking of autistisch of dyslectisch of laaggeletterd zijn. En niet te vergeten de toenemende groep 65 plussers. Net als voor iedereen is ook voor hen toegang tot de online wereld belangrijk en soms nog belangrijker.

Het MKB digitaal toegankelijk!

Marco, blind, vertelt wat digitale toegankelijkheid voor hem betekent.

Digitale toegankelijkheid is niet geheel vrijblijvend

Als ondernemer wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen jouw dienst of product online kunnen vinden en kopen. Hoe meer mensen je website kunnen vinden en bedienen hoe beter. Sterker nog, dat iedereen jouw website kan gebruiken is niet geheel vrijblijvend, het is ook wettelijk zo bepaald. Voor ondernemers is met name de Europese wet die in 2019 tot stand is gekomen van belang: European Accessibility Act.  Maar er is nog meer wet- en regelgeving over toegankelijkheid. 

Kennismaken met digitale toegankelijkheid

 • Wat is toegankelijkheid?

  Digitalisering is vaak een zegen. Dingen die ooit ingewikkeld waren zijn tegenwoordig heel simpel: een treinreis plannen of winkelopeningstijden opzoeken, via internet is het zo geregeld. Behalve als die handige digitale informatie voor jou onbereikbaar is. Dat is de dagelijkse werkelijkheid voor veel mensen met een beperking. Van blinden en slechtzienden tot mensen met een auditieve of motorische handicap. Digitale toegankelijkheid gaat erom dat iedereen, met of zonder beperking, de kans krijgt gebruik te maken van alle vormen van digitale informatie en dienstverlening. Zodat iedereen volwaardig kan deelnemen aan de samenleving.

  Roeland Sorber
  Functietitel:
  Business consultant
  foto Roeland Sorber
 • Voor wie is toegankelijkheid?

  Toegankelijkheid is zeer belangrijk voor mensen met een beperking. Deze groep is groter dan je in eerste instantie zou denken. Hij omvat niet alleen mensen met een visuele of auditieve beperking, maar ook bijvoorbeeld een groot deel van de ouderen. Het is goed om daarbij te bedenken dat niet alleen mensen met een beperking baat hebben bij een toegankelijke wereld.

  Roeland Sorber
  Functietitel:
  Business consultant
  foto Roeland Sorber
 • Wet- en regelgeving

  Digitale toegankelijkheid is geen vrijblijvend begrip meer. Er is wet- en regelgeving op van toepassing. Daarnaast zijn er richtlijnen die specificeren hoe content op een website en (mobiele) applicaties ook toegankelijk kan worden gemaakt voor mensen met een functiebeperking. Toegankelijkheid van websites, software en elektronische apparatuur staat al enkele jaren als verplichting in de Nederlandse wet.

  Roeland Sorber
  Functietitel:
  Business consultant
  foto Roeland Sorber

Voor wie maak je de website toegankelijk?

Als de richtlijnen toepast op je website wordt het uiteindelijk voor iedereen een beter bruikbare website. Maar het is goed je een beeld te vormen voor wie dit echt noodzakelijk is, zodat zij op jouw website kunnen navigeren en een klant kunnen worden. Er zijn verschillende wijzen hoe je meer inzicht kan krijgen in de doelgroep.

Onder de knop 'Persona's: alle beperkingen kort uitgelicht' vind je een toelichting per beperking met de informatie welke specifieke wensen (eisen) er nodig zijn zodat mensen met deze beperking jouw website kunnen bezoeken.

Onder de knop 'Simulatoren van beperkingen' leer je hoe jijzelf in de huid van iemand met een bepaalde beperking kan kruipen. Zo ervaar je zelf hoe lastig het is als bijvoorbeeld een stuk van je gezichtsveld wordt ingenomen door 'vlekjes' of dat een trillende hand je belemmert een knop aan te klikken met je muis.

Echt duidelijk krijgen voor wie je het doet wordt met gebruikersonderzoek helder: hoe reageert een bezoeker met een visuele beperking op jouw site? Zo'n onderzoek geeft vaak hele heldere inzichten maar kan er ook confronterend zijn als iemand bijvoorbeeld niet verder komt.

Maak kennis met de doelgroep

 • Persona's: alle beperkingen kort uitgelicht

  Om een beter beeld te krijgen wat een beperking voor belemmeringen kan geven in het online gebruik, lichten wij hieronder de diverse beperkingen uit. Wat betekent dit voor de online gebruiker met deze beperking, hoe kun je met je website rekening houden met deze beperking en welke succescriteria (WCAG richtlijnen) vallen hieronder. De beperkingen worden onderverdeeld in vier hoofdgroepen: visueel, auditief, motorisch en cognitief.

 • Simulatoren van beperkingen

  Je kunt lezen over wat mensen met een bepaalde beperking online ervaren maar je kunt het ook zelf ervaren! Er zijn diverse tools ontwikkelt die verschillende beperkingen simuleren. Veelal is dit een add on/plugin die je als het ware als een laag over een website heen kunt leggen. Zo kijk je bv door de ogen van iemand met kokervisie en bedien je de muis met de handen van iemand die last heeft van tremoren. Het zijn handige tools om meer inzicht te krijgen waar mensen die een beperking online problemen mee kunnen hebben. Hieronder lichten we enkele populaire similators toe. Deze zijn vaak gratis te downloaden.

 • Gebruikersonderzoek

  Toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van digitale media liggen dicht bij elkaar, maar zijn niet hetzelfde. In onze audits naar toegankelijkheid kijken we specifiek naar hoe goed de website of app gebruikt kan worden door mensen met een beperking. Daarnaast raden we aan om de website of app te laten toetsen op gebruiksgemak en de user experience. Dit kan door middel van een gebruikersonderzoek.

  Veron Wormeester
  Functietitel:
  Projectleider & gebruikersonderzoeker

Interessante artikelen

Het MKB digitaal toegankelijk!

 • Hoe maak je je website toegankelijk?

  Om je website aan alle richtlijnen van toegankelijkheid te voldoen, is tijd, kennis en aandacht nodig. Als ondernemer ontbreekt het hier vaak aan. Gelukkig kun jij (of je web developer) met de volgende zogenaamde 'quickwins'  je website toch al een een stuk toegankelijk kunt maken. Dan kun je als je meer tijd hebt of een nieuwe website gaat maken kijken naar de gehele toegankelijkheid.

 • Hoe test je je website op toegankelijkheid?

  Wanneer we zelf de site testen op toegankelijkheid heeft dit als grote voordeel dat we ons kunnen inleven in de gebruiker. Bijvoorbeeld door een website te 'lezen' met behulp van voorleessoftware. Op die manier ontdekken we snel op welke onderdelen de website nog ontoegankelijk is. Of waar de website nog foutjes vertoont die je op het oog niet zo snel ziet. Ook bestaan er tools die het mogelijk maken om je site deels automatisch op toegankelijkheid te testen.

 • Hoe houd je je website toegankelijk?

  Het toegankelijk maken van websites en applicaties voor web en mobiel is niet alleen een kwestie van techniek. Maar ook van inhoud. Hier delen we tips en inzichten waar webredacteuren en andere content creators mee aan de slag kunnen.