Kennismaking digitale toegankelijkheid

Sector

Een kwart van de Nederlanders heeft moeite met het gebruiken van websites of een app vanwege een beperking of door gebreken van het ouder worden. Denk aan mensen die blind zijn, slechtziend of kleurenblind zijn of doof of slechthorend zijn. Maar ook mensen die motorisch beperkt zijn of cognitieve beperkingen ondervinden zoals een licht verstandelijke beperking of autistisch of dyslectisch of laaggeletterd zijn. En niet te vergeten de toenemende groep 65 plussers. Net als voor iedereen is ook voor hen toegang tot de online wereld belangrijk en soms nog belangrijker.

Het MKB digitaal toegankelijk!

Marco, blind, vertelt wat digitale toegankelijkheid voor hem betekent.

Digitale toegankelijkheid is niet geheel vrijblijvend

Als ondernemer wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen jouw dienst of product online kunnen vinden en kopen. Hoe meer mensen je website kunnen vinden en bedienen hoe beter. Sterker nog, dat iedereen jouw website kan gebruiken is niet geheel vrijblijvend, het is ook wettelijk zo bepaald. Voor ondernemers is met name de Europese wet die in 2019 tot stand is gekomen van belang: European Accessibility Act.  Maar er is nog meer wet- en regelgeving over toegankelijkheid. 

Kennismaken met digitale toegankelijkheid

  • Wat is toegankelijkheid?

    Een van de grote uitdagingen van onze tijd is om het leven van mensen met een beperking zo optimaal mogelijk te maken. Het gaat namelijk niet om hoeveel procent je ziet of doet, maar om hoeveel procent je leeft.
  • Voor wie is toegankelijkheid?

    Toegankelijkheid is zeer belangrijk voor mensen met een beperking. Deze groep is groter dan je in eerste instantie zou denken. Hij omvat niet alleen mensen met een visuele of auditieve beperking, maar ook bijvoorbeeld een groot deel van de ouderen. Het is goed om daarbij te bedenken dat niet alleen mensen met een beperking baat hebben bij een toegankelijke wereld.
  • Wet- en regelgeving

    Toegankelijkheid is geen vrijblijvend begrip meer. Er is wet- en regelgeving op van toepassing. Iedereen met name mensen met een (visuele) beperking moeten gebruik kunnen maken van alle voorzieningen en diensten. Niet alleen gebouwen en openbaar vervoer, maar ook websites en (mobiele) applicaties. Toegankelijkheid staat al enkele jaren als verplichting in de Nederlandse wet.

Voor wie maak je de website toegankelijk?

Als de richtlijnen toepast op je website wordt het uiteindelijk voor iedereen een beter bruikbare website. Maar het is goed je een beeld te vormen voor wie dit echt noodzakelijk is, zodat zij op jouw website kunnen navigeren en een klant kunnen worden. Er zijn verschillende wijzen hoe je meer inzicht kan krijgen in de doelgroep.

Onder de knop 'Persona's: alle beperkingen kort uitgelicht' vind je een toelichting per beperking met de informatie welke specifieke wensen (eisen) er nodig zijn zodat mensen met deze beperking jouw website kunnen bezoeken.

Onder de knop 'Simulatoren van beperkingen' leer je hoe jijzelf in de huid van iemand met een bepaalde beperking kan kruipen. Zo ervaar je zelf hoe lastig het is als bijvoorbeeld een stuk van je gezichtsveld wordt ingenomen door 'vlekjes' of dat een trillende hand je belemmert een knop aan te klikken met je muis.

Echt duidelijk krijgen voor wie je het doet wordt met gebruikersonderzoek helder: hoe reageert een bezoeker met een visuele beperking op jouw site? Zo'n onderzoek geeft vaak hele heldere inzichten maar kan er ook confronterend zijn als iemand bijvoorbeeld niet verder komt.

Maak kennis met de doelgroep

  • Persona's: alle beperkingen kort uitgelicht

    Om een beter beeld te krijgen wat een beperking voor belemmeringen kan geven in het online gebruik, lichten wij hieronder de diverse beperkingen uit. Wat betekent dit voor de online gebruiker met deze beperking, hoe kun je met je website rekening houden met deze beperking en welke succescriteria (WCAG richtlijnen) vallen hieronder. De beperkingen worden onderverdeeld in vier hoofdgroepen: visueel, auditief, motorisch en cognitief.
  • Simulatoren van beperkingen

    Je kunt lezen over wat mensen met een bepaalde beperking online ervaren maar je kunt het ook zelf ervaren! Er zijn diverse tools ontwikkelt die verschillende beperkingen simuleren. Veelal is dit een add on/plugin die je als het ware als een laag over een website heen kunt leggen. Zo kijk je bv door de ogen van iemand met kokervisie en bedien je de muis met de handen van iemand die last heeft van tremoren. Het zijn handige tools om meer inzicht te krijgen waar mensen die een beperking online problemen mee kunnen hebben. Hieronder lichten we enkele populaire similators toe. Deze zijn vaak gratis te downloaden.
  • Gebruikersonderzoek

    Toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid liggen dicht bij elkaar, maar zijn niet hetzelfde. In onze audits of quickscan kijken we specifiek naar hoe goed een website, app, gebouw of expositie gebruikt kan worden door mensen met een beperking. Maar om er achter te komen hoe toegankelijk en gebruikersvriendelijk je product, gebouw of dienst nu écht is, is het doen van gebruikersonderzoek noodzakelijk.

Interessante artikelen

  • Zo vergroot je de bewustwording binnen je eigen organisatie

    Beleid

    Als je meer bewustzijn wilt creëren voor toegankelijkheid in jouw organisatie? Kijk dan eens naar een paar handige tools die je op weg helpen hiermee.

  • Toegankelijkheid, UX en Inclusief Ontwerp

    Content
    Digitale omgeving

    Wat is het verschil tussen toegankelijkheid, user experience (ux) en inclusief ontwerp? Een inclusief website ontwerp zorgt ervoor dat zowel de gebruikerservaring goed is én ook dat de site toegankelijk is. 

    Een man schrijft op een whiteboard en houdt in zijn andere hand een mobiel vast die hij gebruikt als bron voor wat hij opschrijft.
  • EU stemt voor European Accessibility Act

    Nieuws
    Digitale omgeving

    Belangrijke producten en diensten zoals smartphones, pinautomaten, (openbaar)vervoerdiensten en e-commerce diensten moeten in de nabije toekomst toegankelijk worden gemaakt voor mensen met een beperking.

    Europees Parlement Straatsburg

Het MKB digitaal toegankelijk!

Hoe maak je je website toegankelijk?

Sector
Om je website aan alle richtlijnen van toegankelijkheid te voldoen, is tijd, kennis en aandacht nodig. Als ondernemer ontbreekt het hier vaak aan. Gelukkig kun jij (of je web developer) met de volgende zogenaamde 'quickwins'  je website toch al een een stuk toegankelijk kunt maken. Dan kun je als je meer tijd hebt of een nieuwe website gaat maken kijken naar de gehele toegankelijkheid.