Werken met de axe tool

Kennis

axe is een tool om toegankelijkheid automatisch te testen. Maar, hoe gebruik je de axe tool om toegankelijkheid voor je te laten testen?

Download axe

Axe werkt als browser-extensie in Chrome. Om deze daarom te installeren moet deze vanuit de chrome web store gedownload worden.

https://chrome.google.com/webstore/detail/axe-web-accessibility-tes/lhdoppojpmngadmnindnejefpokejbdd

Om deze vervolgens te installeren druk je op de knop 'Toev. aan Chrome'. Door de extensie toe te voegen installeer je axe en ben je klaar voor gebruik.

Aan de slag

  • Open de pagina die je wilt onderzoeken op toegankelijkheid. Bijvoorbeeld www.nos.nl
  • Plaats je muis op de website en klik op de rechtermuisknop. Kies uit de opties die verschijnen de optie 'inspecteren'


 

  • Zoek binnen het geopende venster naar het tabblad 'axe'.
  • Hier verschijnt een knop: 'Analyze'
  • Nadat je hierop hebt gedrukt kan het even duren voordat de resultaten zichtbaar zijn
  • De resultaten worden weergegeven in een lijst onder het axe-tabblad van de inspector.
  • Je vindt het resultaat op de website in een zwart met grijs/blauw gestippelde blokje.
  • Lees de voorgestelde oplossing en pas het toe om dit toegankelijkheid issue op te lossen en controleer het nog een keer nadat je de aanpassing hebt doorgevoerd.

Met de axe tool kunnen veel toegankelijkheidsfouten opgelost worden, echter kan een automatische tool niet alle toegankelijkheidsproblemen vinden. Vergeet daarom niet ook zelf handmatig de website door te lopen.

Contact

portret Harmen Lanser

Ook jouw website voor iedereen toegankelijk?

Harmen Lanser

CAPTCHA
9 + 4 =
Los de rekensom op en geef de oplossing aan met cijfers. Bijvoorbeeld voor 'twee plus vier=?' geef je een '6' op. Let op: je moet de rekensom twee keer invullen. Je krijgt een foutmelding na de eerste rekensom, ook als je die correct hebt ingevuld. Dus vul de rekensom twee keer in om het formulier naar ons te kunnen versturen.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
Privacy policy
Accessibility.nl respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij zullen deze gegevens uitsluitend gebruiken met uw toestemming. Accessibility.nl zal uw persoonlijke gegevens niet aan derden verkopen. Voor meer informatie zie ons volledig beleid.