Voor wie? - OUD

Digitale toegankelijkheid is zeer belangrijk voor mensen met een beperking. Deze groep is groter dan je in eerste instantie zou denken. Hij omvat niet alleen mensen met een visuele of auditieve beperking, maar ook bijvoorbeeld een groot deel van de ouderen. Het is goed om daarbij te bedenken dat niet alleen mensen met een beperking baat hebben bij een toegankelijke wereld.

Toegankelijkheid is belangrijk voor iedereen

Niet alleen mensen met een blijvende beperking hebben baat bij een toegankelijke wereld. Want iedereen kan op een bepaald punt ook tijdelijk of situationeel beperkt zijn. Bijvoorbeeld als je je arm hebt gebroken, maar ook als je in een stiltecoupé zit. In zulke gevallen spreken we van een tijdelijke of situationele beperking. Op dat moment is het ook voor jou erg prettig als er is nagedacht over de situatie waarin iemand maar met één arm kan surfen, of zonder geluid een video kan zien, en het nog steeds kan begrijpen.

Toegankelijkheid is voor mensen met een bepaalde beperking wel extra belangrijk omdat zij door hun beperking regelmatig tegen problemen aanlopen.

Enkele cijfers

Nederlanders hebben problemen met digitale toegankelijkheid
~4.000.000
Mensen met een visuele beperking
~500.000
Mensen met een auditieve beperking
~500.000
Mensen met een verstandelijke beperking
~1.000.000
Mensen met een fysieke beperking
~1.600.000
Mensen met dyslexie
~800.000
Laaggeletterden
~1.500.000
Ouderen
~3.000.000

Verschillende beperkingen

Elke beperking vereist andere maatregelen om ervoor te zorgen dat die persoon zonder drempels van het internet en apps gebruik kan maken. Daarom is het belangrijk te weten welke drempels een bepaalde beperking met zich meebrengt en hoe die drempels overwonnen kunnen worden. De WCAG zijn daarom zo opgesteld dat er met alle groepen zoveel mogelijk rekening wordt gehouden .

Lees meer over de verschillende beperkingen

  • Visuele Beperking

    Een visuele beperking hebben houdt in dat het zicht of het zien in enige mate beperkt is. Dit varieert van verminderd zicht in één of meerdere ogen (slechtziendheid) tot substantieel onherstelbaar zichtverlies in beide ogen (blindheid).
  • Cognitieve of neurologische beperking

    Cognitieve en neurologische beperkingen hebben te maken met het zenuwstelsel, inclusief de hersenen. Deze beperkingen kunnen spraak, gehoor, zicht, beweging en begrip beïnvloeden. Ze hebben niet noodzakelijk invloed op de intelligentie van een persoon.
  • Fysieke Beperking

    Wanneer iemand een fysieke (of motorische) beperking heeft, is zijn bewegingsmogelijkheid verstoord. Onder deze diverse groep beperkingen vallen onder meer mensen met onvrijwillige bewegingen (spasmen of tremors), coördinatieproblemen, verlamming, artritis en mensen met ontbrekende ledematen. Om te internetten gebruiken zij vaak gespecialiseerde soft- en hardware die een alternatieve interactiemethode ondersteunt.
  • Spraakbeperking

    Een spraakbeperking houdt in dat het moeilijk is om spraak te produceren die herkend wordt door anderen of spraakherkenningssoftware. Door een verminderde duidelijkheid of het lage volume van iemands stem kan deze persoon moeilijk te begrijpen zijn.
  • Auditieve Beperking

    Bij een auditieve beperking is het gehoor in enige mate beperkt. Onder meer slechthorendheid (verminderd gehoor bij één of beide oren) en doofheid (volledig gehoorverlies bij beide oren) zijn auditieve beperkingen. Sommige mensen met een auditieve beperking kunnen geluid horen, maar zij horen niet altijd genoeg om spraak te begrijpen. Vooral wanneer er (veel) achtergrondgeluid is, kan dit voor problemen zorgen. Onder andere mensen die een gehoortoestel gebruiken, vallen in deze categorie.

Contact

Meer weten over wat jij kan doen online voor mensen met een beperking?

Accessibility

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.