Kijk hier de webinars van de Week van de Toegankelijkheid terug

Kennis

Van 5 tot en met 9 oktober 2020 stond de Week van de Toegankelijkheid (www.weekvandetoegankelijkheid) geheel in het teken van digitale toegankelijkheid. Met die reden organiseerde Stichting Accessibility verschillende webinars rond dit thema. Heb je ze gemist? Bekijk ze dan op deze pagina terug.

1. Introductie Digitale Toegankelijkheid

Voor iedereen die nieuw is op het gebied van digitale toegankelijkheid

Ben je nieuw op het gebied van Digitale Toegankelijkheid en zou je meer over het onderwerp te weten willen komen? Dan was deze webinar van 45 minuten een goed startpunt! Bekijk hem hieronder terug:

2. Hoe digitaal toegankelijk is jouw website?

Voor ondernemers (& webbouwers) die meer online bezoekers willen

In deze webinar, gericht op ondernemers die iets met toegankelijkheid willen doen, heeft gebruikersonderzoeker Veron samen met de onderzoekers Bart en Yulia gekeken naar een video van een van zijn onderzoeken met de blinde ervaringsdeskundige Lars. Daarbij is er vooral gekeken naar de punten waarop Lars wel een site goed kon bezoeken en zijn er ook punten naar voren gehaald waarbij dit juist niet zo was.

Deze webinar, die samen met MKB Nederland en VNO-NCW is georganiseerd, gaf een heel goed beeld hoe iemand die blind is websites gebruikt en welke aanpassingen er nodig zijn om ook deze personen zonder drempels websites kan bezoeken.

3. Workshop digitale toegankelijkheid voor ouderen

Voor organisaties (designers) die ouderen online willen bereiken

Ouderen zijn een grote en groeiende doelgroep voor online diensten. Toch houden organisaties in de ontwikkeling ervan maar weinig rekening met deze groep. De meeste digitale diensten worden vormgegeven door relatief jonge designers met jonge(re) gebruikers in gedachten. Dit resulteert dikwijls in een dienst die te ingewikkeld is voor ouderen. Hoe houd je rekening met oudere gebruikers? Daar werd in deze interactieve webinar op ingegaan.

4. Panelsessie over automatische testtools

Voor overheden die hun website digitaal toegankelijk willen houden

Vanaf 23 september van dit jaar geldt het Besluit digitale toegankelijkheid overheid voor alle websites van alle overheidsinstanties. De digitale toegankelijkheid wordt nu nog gedaan door middel van een audit. Er zijn ook automatische tools die een inschatting geven in hoeverre een site digitaal toegankelijk is. Deze tools zijn nog niet zo goed dat zij een specialist kunnen vervangen. Is dit iets wat in de toekomst wel gaat gebeuren? Waar zijn deze automatische tools wel handig voor?

In deze Engelstalige sessie, ging Shadi Abou-Zahra van het W3C, met een panel van internationale experts waaronder Eric Velleman, Wetenschappelijk directeur van Stichting Accessibility, het gesprek aan om automatische testtools te bespreken.

5. Presentatie creatieve toegankelijkheidsconcepten horeca

Voor restaurants die hun geprikkeld willen worden met ideeën voor toegankelijkheid

Je bent blind of slechtziend en wilt uit eten. Maar hoe vind je een restaurant, kun je de menukaart wel zelf lezen, waar staat wat op tafel, hoe vind je het toilet, ...  met deze vragen zijn de derdejaars studenten van de studie Creative Media & Game Technology aan de slag gegaan. In twee maanden hebben zij onderzocht welke behoeftes er zijn onder blinden en slechtzienden met betrekking tot hun restaurantervaring. Zo kwamen de studenten met verrassende en diverse concepten, waarvan enkele, na de afloop van dit project, verder zijn ontwikkeld.

In deze presentatie hebben de studenten hun concept gepresenteerd en heeft Bartiméus verteld waarom deze concepten juist zo goed aansluiten bij de doelgroep.

Deze presentatie was mede mogelijk gemaakt door de ASML Foundation

Dit artikel dit is mede mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds dat zich inzet voor een inclusieve samenleving waarin mensen met een visuele beperking het leven kunnen leiden dat bij hen past.

Contact

Portret Veron Wormeester

Ook een online evenement over digitale toegankelijkheid organiseren?

Stichting Accessibility denkt graag met je mee. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Veron Wormeester

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.