Terug naar Tools

Kleurcontrast meten

Om het contrast te meten van twee kleuren kan je gebruik maken van een gratis tool, de Colour Contrast Analyser.

Screenshot Contrast AnalyserContrast tussen een voor- en achtergrondkleur kan je meten met een handige tool: de Colour Contrast Analyser. Dit programma vertelt je de contrastwaarde van twee kleuren en of de combinatie voldoet aan de contrasteisen in WCAG 2.0.

Installatie

Download het zip bestand en pak dit bestand uit. Gebruik 'Colour_Contrast_Analyser.exe' om het programma te starten. Voor OSX gebruikers: download de OSX-versie en pak het uit. Open het .dmg bestand en sleep CCA naar je programma's.

Contrast meten

Na het opstarten van het programma verschijnt het startscherm.Om het contrast tussen de voor- en achtergrondkleur te meten moet er een voorgrond- en een achtergrondkleur worden geselecteerd. Dit kan door een kleur te selecteren, een hexadecimale kleurcode in te vullen of de sampler optie te openen, aangeduid met het pipetje.Sampler knop (pipetje) Als de sampler knop is geselecteerd verschijnt er een vergroot gebied rondom de cursor. Selecteer hiermee het bovenste pipet de voorgrondkleur en met het tweede pipet de achtergrondkleur van de webpagina. De geselecteerde kleur wordt in het 'Colour select' gedeelte getoond, ook de hexadecimale code wordt getoond. Als je het contrast van tekst op een pagina wilt weten kies je als voorgrondkleur de kleur van de tekst, en als achtergrondkleur de kleur van de webpagina rondom de tekst.

Het resultaat van de meting wordt in het onderste gedeelte getoond. In het resultaten gedeelte wordt het contrast ratio tussen de geselecteerde voor- en achtergrondkleur aangegeven. Daarnaast worden ook de testresultaten op niveau AA en AAA weergegeven. Een groen vinkje betekend voldoende contrast. Er is voldoende contrast bij teksten als er een contrastverhouding bestaat van ten minste 4,5:1 tussen tekst (inclusief afbeeldingen van tekst) en de achtergrond van de tekst. Bij grote teksten, dat wil zeggen tekstgrootte van ten minste 18 punts of ten minste 14 punts vetgedrukt, moet er een contrastverhouding van ten minste 3,0:1 bestaan tussen tekst en de achtergrond van de tekst.

De optie 'Display details' geeft een samenvatting weer van de testresultaten. Met het selecteren van de 'Show contrast results for colour blindness' check box worden de resultaten voor 'normaal gezichtsvermogen' en drie soorten van kleurenblindheid (Protanopia, deuteranopia, tritanopia) getoond.

Toetsenbord sneltoetsen

De Colour Contrast Analyzer is volledig met het toetsenbord te bedienen, hieronder het overzicht van de sneltoetsen en hun functies.

FunctieSneltoets
Door het programma navigeren Tab toets
Open de 'Colour select' optie voor de voorgrondkleur F9
Open de 'Colour select' optie voor de achtergrondkleur F10
Door de 'Colour select' optie bewegen Pijl toetsen of de tab toets
Open de voorgrondkleur selecteer knop F11
Open de achtergrondkleur selecteer knop F12
Beweeg de kleur selecteer cursur Pijl toetsen
Kleur selecteren / optie selecteren Enter toets
Help optie openen Ctrl+H

De Colour Contrast Analyser is ontworpen door JUn van het Web Accessibility Tools Consortium (wat-c) Creative Commons Naamsvermelding Geen Afgeleide Werken 3.0in samenwerking met Steve Faulkner van TPG (Europe) en wat-c en is beschikbaar onder Creative Commons licentie.