Waarom je geen 'vergroot lettertype' knop op je website nodig hebt

Kennis
Foto van boven met laptops en handen die schrijven en typen

Op veel websites kom je ze nog tegen. De knop om het lettertype te vergroten en verkleinen. Het doel van deze knop is om je teksten duidelijker op het scherm te krijgen. Mensen met een slecht zicht willen doorgaans dat de letters vergroot worden. Mensen met kokervisie hebben dan misschien weer meer baat bij kleinere letters. Want als je slechts een klein deel van het scherm ziet kan het handig zijn om daar zoveel mogelijk tekst in te proppen. Maar is zo'n knop eigenlijk nog nodig? Het antwoord is bijna altijd 'nee'. Hieronder leggen we uit waarom.

Oorspronkelijke bedoeling vergroot-lettertype-knop

De 'vergoot/verklein je tekst'-knop komt uit de tijd dat designs gemaakt werden met een vaste breedte en een vooraf gedefinieerde lettergrootte. Inzoomen was niet meer dan het hele design oppompen waardoor delen van de webpagina links en rechts buiten beeld kwamen te staan. Met horizontaal scrollen kon je dan nog bij de content komen. Maar ja, dit probleem is opgelost met responsive design. Deze manier van websites ontwerpen maakt het mogelijk dat dezelfde content op desktop, tablet en mobiele telefoon in een andere vorm wordt getoond die voor het device het meest geschikt is. 

A A A

De implementatie van knoppen om je lettergrootte aan te passen is vaak ook niet ideaal. Iemand die het scherm niet kan zien krijgt doorgaans een link aangeboden met de tekst 'A A A'. Tja, dan moet je net weten waar dit naar verwijst. Gelukkig weten de meeste gebruikers dat de link voor hen nutteloos is.

Hoe bezoekers met herschalen omgaan

In het algemeen zullen mensen die structureel moeite hebben met kleine letters en kleine iconen ervoor kiezen om de computer in een lagere resolutie te zetten. Ze kunnen ervoor kiezen om het scherm op 1024x768 pixels te zetten, zodat alles groter getoond wordt. Browsers ondersteunen inmiddels ook allemaal herschalen. Onder Windows eenvoudig te bedienen met Ctrl+plus en Ctrl+min. Hierbij wordt standaard de hele site vergroot of verkleind. Bij sommige browsers is het ook mogelijk om alleen het lettertype te herschalen. In Firefox is dit bijvoorbeeld onder Beeld te vinden: 'Zoomen' en 'Alleen tekst zoomen'.

Voor deze bezoekers kan een vergroot-lettertype-knop toch handig zijn

Voor een deel van de gebruikers van een website kan een dergelijke knop toch nuttig zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan senioren die verslechterd zicht hebben en niet weten waar de 'Zoom'-functies in een browser zitten. Datzelfde geldt voor mensen met cognitieve beperkingen die een groter lettergrootte nodig hebben. Als je toch kiest voor een vergroot-lettertype-knop moet je er in ieder geval voor zorgen dat de 'A'-knop duidelijk zichtbaar is.

Tags

  • blinden en slechtzienden
  • webbouwers
  • website

Contact

Portretfoto Daniël Strik

Ook aan de slag met digitale communicatie die voor iedereen toegankelijk is?

Wij helpen je op weg. Zodat je zelf aan de slag kunt gaan binnen jouw organisatie. Als je wilt ondersteunen we je ook met advies, realisatie, trainingen en audits. Wil je hier contact over hebben? Bel of e-mail ons, of laat een bericht achter.

Daniël Strik

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.