Senioren en webshops

In 2022 en 2023 vond het onderzoek ‘Senioren en Webshops’ plaats. Centraal stonden de vragen: hoe ziet het gebruik van webshops door senioren eruit en hoe zouden webshops nog toegankelijker kunnen worden voor de oudere doelgroep? Met de resultaten ontwikkelden we een prototype 'webshop voor iedereen' waaraan webshopeigenaren hun eigen webwinkel kunnen toetsen.

Waarom het onderzoek Senioren en Webshops?

De groep vijfenzestigplussers groeit. Bovendien worden we – als het meezit - allemaal ouder. En krijgen we misschien, net als alle ouderen, door de leeftijd te maken hebben met specifieke beperkingen. Tegelijkertijd is de samenleving steeds meer ingericht op de digitale gebruiker. Waardoor het voor de oudere doelgroep ook van belang is om digitaal vaardiger te worden.

Behalve het maatschappelijke kader speelt ook de Europese wetgeving een rol. Vanaf 2025 zijn webshops wettelijke verplicht om digitaal toegankelijk te zijn, want dan is de European Accessibility Act, de Europese toegankelijkheidswet, formeel van kracht.

Vrouw, senior, met laptop

Uitkomsten onderzoek

Uit de enquête, uitgevoerd in samenwerking met ANBO, waar meer dan 3.000 ouderen aan deelnamen  en het gebruikersonderzoek  bleek onder andere dat ouderen moeite hebben met het begrijpen van iconen, ze pop-ups en het verplicht moeten aanmaken van een account als hinderlijk ervaren en was soms ook niet duidelijk wat de volgende stap in het aankoopproces moest zijn. Meer informatie over de opzet en de uitkomsten van het onderzoek lees je in de case-study.

Gratis prototype 'webshop voor iedereen'

Wil je weten hoe een gebruiksvriendelijke webshop voor (niet alleen) ouderen eruit ziet? Bekijk dan gratis online ons prototype  boordevol handige tips die je vaak eenvoudig kunt toepassen.

screenshot van een webshop, je ziet plaatjes van wasmachines, een koelkast, vriezer, vaatwasser, telefoons, computerscherm, laptop en waterkoker

Gratis webinar gebruiksvriendelijke webshops

Donderdag 15 februari geeft onderzoeksleider Anouk Butterlin een gratis webinar over gebruiksvriendelijke webshops. Boordevol tips en tricks en genoeg ruimte om al jouw vragen te stellen. Ben je een markteer, UX-designer, bouwer van webshops? Zorg dat je erbij bent! Geef je snel op!

man met pen, schrijfblok en laptop

Interessante Links

 • Nieuwsbericht

  Waarom sommige ouderen moeite hebben met inkopen doen via webshops

 • Nieuwsbericht

  Vier op de vijf ouderen shopt regelmatig online

 • Interview

  Onderzoeksleider Anouk Butterlin vertelt in een interview op Emerce TV waarom webbouwers meer rekening moeten houden met de oudere doelgroep

 • Presentatie

  Tijdens het NCDT-congres 2023 heeft Anouk Butterlin een presentatie gegeven over wat overheden kunnen leren van de ideale webshop

 • Artikel

  In dit artikel schrijft Anouk Butterlin waarom je de oudere doelgroep niet moeten vergeten als je een webshop bouwt

Onze partners

Contact

Portret Anouk Butterlin

Ook jouw digitale communicatie voor iedereen toegankelijk?

Anouk Butterlin

CAPTCHA
9 + 3 =
Los de rekensom op en geef de oplossing aan met cijfers. Bijvoorbeeld voor 'twee plus vier=?' geef je een '6' op. Let op: je moet de rekensom twee keer invullen. Je krijgt een foutmelding na de eerste rekensom, ook als je die correct hebt ingevuld. Dus vul de rekensom twee keer in om het formulier naar ons te kunnen versturen.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
Privacy policy
Accessibility.nl respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij zullen deze gegevens uitsluitend gebruiken met uw toestemming. Accessibility.nl zal uw persoonlijke gegevens niet aan derden verkopen. Voor meer informatie zie ons volledig beleid.