Terug naar nieuwsoverzicht

Workshop automatisch testen op toegankelijkheid een succes!

Tijdens de succesvolle workshop van de W3C groep ‘Automated WCAG Monitoring’ lieten experts uit binnen- en buitenland hun licht schijnen op het gebied van automatisch testen van toegankelijkheid. De workshop vond plaats van maandag 15 t/m woensdag 17 juni, op het kantoor van gastheer Stichting Accessibility.

World Wide Web ConsortiumDe elf aanwezige toegankelijkheidsexperts hebben drie dagen lang hard gewerkt aan het onderzoeken van hoe toegankelijkheidstesten geautomatiseerd kunnen worden. Ook hielden ze zich bezig met het schrijven van automatische testen. Uiteraard werden ook de laatste ontwikkelingen op het gebied van automatisch testen besproken en verder verkend. Verder waren er verkennende gesprekken met het W3C voor een nauwere samenwerking.

Test cases bedenken en uitwerken

In kleine groepen namen de deelnemers verschillende test cases onder de loep om deze vervolgens uit te werken. Vervolgens werden de geschreven test cases door de hele groep besproken en voorzien van feedback. Hierbij kwamen onder meer elementen als ‘audio en video’, ‘longdesc attributen’ en ‘kleurgebruik’ aan bod.

Inspirerende sprekers

Elke dag inspireerde één van de sprekers de groep met een presentatie. Op de eerste dag deelde Shadi Abou-Zahra (W3C) de laatste updates over EARL. Dinsdag gaf Eric Velleman (Stichting Accessibility) meer inzicht in het Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM) document. En op woensdag 17 juni gaf Jesse Beach (Facebook) vanuit California een presentatie over Quail 3 en open source automatisch testen.

De Auto-WCAG groep kijkt na deze drie productieve dagen terug op een geslaagde workshop, waarin deelnemers de gelegenheid namen om veel onderdelen op het gebied van automatisch testen te bespreken en om verschillende test cases te schrijven. Zo zijn 10 succescriteria behandeld en vandaar uit is er gewerkt aan 15 test cases. Twee test cases zijn volledig afgerond en voor zes test cases staat in de komende weken een laatste review op de agenda.

Deze workshop werd georganiseerd voor en door leden van de W3C werkgroep ‘Automated WCAG Monitoring’. Interesse om deel te nemen aan deze groep? Stuur een mail naar autowcag@accessibility.nl.

Over de Automated WCAG Monitoring groep

Accessibility-medewerker Wilco Fiers coördineert sinds juli 2014 de internationale W3C werkgroep ‘Automated WCAG Monitoring’ (kortweg Auto-WCAG). Deze werkgroep richt zich op het onderzoeken hoe het toetsen van websites met betrekking tot digitale toegankelijkheid verder geautomatiseerd kan worden. De groep heeft op dit moment meer dan 35 leden vanuit de hele wereld, variërend van toolontwikkelaars tot toegankelijkheidsexperts.

Meer weten over de Auto-WCAG groep? Lees het artikel over de Auto-WCAG groep.

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.