Android smartphones over toegankelijkheid

Kennis
Photo by Steve Johnson from Pexels

In de wereld van mobiele telefonie volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Het ene model is nog niet op de markt of de nieuwste versie wordt al geïntroduceerd. En heeft dat positieve gevolgen voor de mogelijkheden op het gebied van toegankelijkheid. Want ook hierin zorgen de telefoonproducenten voor innovaties. 

Voor mensen met een beperking bevatten smartphones en andere elektronica al jarenlang software die hen helpt in het dagelijkse leven. Dat is ook nodig: zonder zo'n screenreader zouden mensen met een visuele beperking niet verder dan het thuisscherm komen. Voor doven en slechthorenden zijn de meeste functies van smartphones goed te gebruiken, maar telefoneren en de consumptie van media met geluid kunnen nog altijd een obstakel vormen.

Live Caption: ondertiteling video

In mei 2019 presenteerde techgigant Google de nieuwe mogelijkheden voor hun smartphones. Een van de dingen die het meeste opviel was de mogelijkheid Live Caption: op de nieuwste telefoons van Google wordt het mogelijk om ondertiteling te genereren bij álle video's en geluidsbestanden. Nu kan dat alleen nog bij bijvoorbeeld streamingsdiensten zoals Netflix . Deze nieuwe verbeteringen op het gebied van spraakherkenning zorgen ervoor dat Android-smartphones makkelijker bruikbaar worden voor doven en slechthorenden. En misschien ook wel voor de rest van de wereld.

Live Transcriptie: live ondertiteling

Google heeft, in samenwerking met Gallaudet University, een app ontwikkeld waarmee het mogelijk is om spraak vrijwel direct om te zetten in tekst. Door je mobiel bij de bron van het geluid te houden, kan je mobiele telefoon datgene wat gezegd wordt uitschrijven in tekst. Hierdoor wordt het mogelijk voor mensen die niet kunnen horen om toch mee te doen in een (video)gesprek. De transcriptie is (nog) niet perfect, maar het helpt wel om net dat beetje extra context te geven aan een conversatie.

Tag

  • techniek

Contact

Ook aan de slag met digitale communicatie die voor iedereen toegankelijk is?

Wij helpen je op weg. Zodat je zelf aan de slag kunt gaan binnen jouw organisatie. Als je wilt ondersteunen we je ook met advies, realisatie, trainingen en audits. Wil je hier contact over hebben? Bel of e-mail ons, of laat een bericht achter.

Brian Bors

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.