Zo vergroot je de bewustwording binnen je eigen organisatie

Kennis

Wil je meer bewustzijn over toegankelijkheid creëren bij je collega's of management? Er zijn verschillende manieren om dat voor elkaar te krijgen: een awareness sessie, een oefening met muisloos computeren en speciale softwaretools om de discussie op gang te brengen.

Een van de meest indringende manieren om het bewustzijn over digitale toegankelijkheid binnen de eigen organisatie te vergroten is een awareness sessie met mensen met een beperking. Maar je kunt ook eerst wat eenvoudiger beginnen.

Zonder muis werken

Voor deze bewustzijnsoefening heb je niets nodig behalve een computer. Spreek met je team of afdeling af om een uur lang te werken met alleen de TAB, ENTER, SPATIEBALK en de PIJLTJES-toetsen op het toetsenbord (net zoals blinden en mensen met motorische problemen dat doen). Niemand mag de muis aanraken. Probeer bijvoorbeeld een belangrijk proces op je eigen website uit. Is alles bedienbaar, loop je nergens vast? Als je wel ergens vastloopt weet je dat gebruikers die afhankelijk zijn van het toetsenbord op die plek ook vastlopen. En denk er aan: wie de muis gebruikt is af! Met dit spel worden je collega's zich snel bewust van de (on)toegankelijkheid van jullie eigen website.

Web Disability Simulator

De Web Disability Simulator is een extensie voor de browser Google Chrome. Met deze awareness tool ervaar je hoe mensen met verschillende beperkingen een website waarnemen. Je kunt bijvoorbeeld kleurenblindheid, slechtziendheid of dyslexie simuleren. De Web Disability Simulator is een gebruiksvriendelijk hulpmiddel om het bewustzijn van toegankelijkheid binnen je organisatie te vergroten. De tool zorgt er ook voor dat medewerkers daarna eerder geneigd zijn om de toegankelijkheid van een website te gaan testen.

Funkify – Disability Simulator

Ook Funkify is een extensie voor Google Chrome. Met deze tool kun je internetpagina's en interfaces ervaren zoals gebruikers met verschillende beperkingen ze ervaren. Funkify toont de effecten van vier beperkingen: motorische, visuele en cognitieve, plus dislexie. Funkify is gemaakt door een team van experts op het gebied van bruikbaarheid en toegankelijkheid in Zweden. Het project wordt gefinancierd door de Zweedse Post en Telecom Autoriteit (PTS).

NVDA

NVDA is een gratis, open source schermlezer. Een schermlezer is een softwareprogramma dat een computer laat praten, zodat blinde of slechtziende mensen computers kunnen gebruiken. NVDA staat voor Nonvisual Desktop Access. Het NVDA-project wordt gesponsord door NVAccess, een Australische non-profitorganisatie die zich inzet voor digitale toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden wereldwijd.

Awareness sessie

Uit ervaring weten we dat een aansprekend aanknopingspunt meer doet dan duizend woorden. Daarom organiseert Accessibility awareness sessies. Een blinde of slechtziende trainer demonstreert hoe hij/zij het internet en apps gebruikt op laptop en mobiele telefoon. Zo'n sessie vormt een inspirerende start voor een webproject en is bruikbaar voor verschillende groepen binnen de organisatie: management, ontwikkelaars, webbeheerders en redactie. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tags

  • awareness sessies
  • awareness tools
  • bewustwording