Automatisch testen tijdens een toegankelijkheidsonderzoek

Kennis

Bij Stichting Accessibility onderzoeken we de toegankelijkheid van websites en webapplicaties voor mensen met een functiebeperking. Onze experts starten altijd met een handmatig onderzoek. Daarna is het tijd om nog eens te testen, en nu geautomatiseerd. Hiervoor zijn verschillende tools beschikbaar. In dit artikel leggen we hier meer over uit.

Voordelen automatisch testen

Geautomatiseerd testen, dus met behulp van tools en speciale onderzoekssoftware, stelt je in staat om gemakkelijk grote volumes te testen. Zo kun je bijvoorbeeld controleren of alle afbeeldingen van een specifieke website voorzien zijn van een tekstalternatief. Geautomatiseerd testen maakt het onderzoeken van digitale toegankelijkheid dus sneller en efficiënter.

Een ander voordeel van geautomatiseerd testen is dat mensen die geen expert zijn op het gebied van toegankelijkheid toch in één oogopslag kunnen zien of hun website of applicatie voldoet aan de webrichtlijnen. En als dat niet zo is, welke onderdelen ze dan moeten verbeteren om toch een toegankelijk digitaal product te hebben. Om die reden bieden we gerichte trainingen aan onze klanten, zoals Webtoegankelijkheid voor Testers. Zodat ze zelf kunnen blijven monitoren op toegankelijkheid. 

Beperkingen automatisch testen

Het uitvoeren van een toegankelijkheidsonderzoek kun je nog niet volledig geautomatiseerd laten verlopen. In 2017 berekende de werkgroep die zich bezig houdt met geautomatiseerd testen, de Auto-WCAG, dat je met tools ongeveer 20 % van de fouten (dus ontoegankelijke elementen) kunt aantonen. Dat betekent dat je voor de resterende 80 % als toegankelijkheidsexpert zelf de programmeercode in zult moeten duiken, of met behulp van voorlees software een website moet gaan 'lezen'. Lees hiervoor ook ons artikel over Handmatig Testen, dat je onderaan deze pagina vindt. 

Voor deze onderdelen zijn tools handig

De automatische tools helpen je met het testen op toegankelijkheid door bijvoorbeeld te kijken naar

  • De aanwezigheid van een tekstalternatief voor afbeeldingen
  • Of er voldoen de kleurcontrast is 
  • Of de opmaak in html klopt (gebruik van H1, H2 etc.)
  • Of formulieren beschrijvende labels hebben

Overzicht verschillende tools

Op de website van W3C vind je een overzicht van de verschillende tools die je kunt gebruiken in het geautomatiseerd testen. We delen de link hieronder. Een van de tools is de WAVE Web Accessibility Tool.  Deze is ook beschikbaar als plugin in Google Chrome.  Een andere tool is aXe, deze gebruiken we zelf regelmatig als we geautomatiseerd testen. Ook deze tool is beschikbaar als plugin voor onder andere FireFox en Google Chrome.

Tags

  • test
  • tool

Contact

Ook aan de slag met digitale communicatie die voor iedereen toegankelijk is?

Wij helpen je op weg. Zodat je zelf aan de slag kunt gaan binnen jouw organisatie. Als je wilt ondersteunen we je ook met advies, realisatie, trainingen en audits. Wil je hier contact over hebben? Bel of e-mail ons, of laat een bericht achter.

Brian Bors

CAPTCHA
1 + 3 =
Los de rekensom op en geef de oplossing aan met cijfers. Bijvoorbeeld voor 'twee plus vier=?' geef je een '6' op. Let op: je moet de rekensom twee keer invullen. Je krijgt een foutmelding na de eerste rekensom, ook als je die correct hebt ingevuld. Dus vul de rekensom twee keer in om het formulier naar ons te kunnen versturen.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
Privacy policy
Accessibility.nl respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij zullen deze gegevens uitsluitend gebruiken met uw toestemming. Accessibility.nl zal uw persoonlijke gegevens niet aan derden verkopen. Voor meer informatie zie ons volledig beleid.