Vestiging in het buitenland? Let op de toegankelijkheidswetgeving!

Wetgeving
Globe die oosten van de VS en de Golf van Mexico toont

Heeft jouw organisatie een of meer vestigingen in het buitenland? Of zijn er plannen om over de grens te gaan? Ga dan na welke toegankelijkheidsvereisten ter plekke gelden. Binnen de EU is de toegankelijkheidswetgeving geharmoniseerd, daarbuiten kan de situatie sterk verschillen. Dit artikel bespreekt waar je als internationaal opererend bedrijf op moet letten, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.

Toegankelijkheid internationaal

Het thema digitale toegankelijkheid heeft wereldwijd de aandacht, maar de internationale ontwikkelingen geven geen eenduidig beeld. In sommige regio's is wetgeving in ontwikkeling, in andere regio's gebeurt er nog bijna niets. De situatie in EU-landen, de VS, Canada en Australië is duidelijker: in deze landen is webtoegankelijkheid in de wet verankerd.

Europa

Binnen de EU is de toegankelijkheidswetgeving geharmoniseerd. In welk EU-land je bedrijf ook gevestigd is, overal gelden dezelfde richtlijnen. Dat betekent overigens niet dat de sancties en boetes bij overtredingen overal gelijk zijn. Ga daarom tijdig na welk sanctiebeleid het betreffende land hanteert.

Verenigde Staten

De VS heeft tot dusver vaak vooropgelopen in toegankelijkheidswetgeving. Volgens de Americans with Disablity Act (ADA) moeten ALLE bedrijven in VS voldoen aan deze wetgeving via een zogenaamde Self Declaration of Conformity. Sectie 508 van de ADA heeft betrekking op webtoegankelijkheid. Heeft jouw bedrijf een vestiging in de VS, of heb je plannen om daar een vestiging te openen, hou dan rekening met deze strenge regelgeving en met de mogelijkheid van hoge boetes.

Claimcultuur

In de VS heerst bovendien, meer dan in Europa, een zogenaamde claimcultuur, met 'drive by lawsuits' en 'no cure no pay'-advocaten. Er zijn dan ook al verschillende rechtszaken over toegankelijkheid gevoerd, met schikkingen die forse impact hebben op de bedrijfsvoering. Eind 2019 verklaarde bijvoorbeeld het Amerikaanse Hooggerechtshof de zaak van een blinde man tegen pizzaketen Domino's ontvankelijk. Voor meer informatie over Amerikaanse rechtszaken zie de links onder dit artikel. 

Verschillen per staat

Wat de situatie in de VS nog iets ingewikkelder maakt, is dat sommige onderdelen van de toegankelijkheidswetten op landelijk, overkoepelend niveau gelden, en andere per staat wisselen. Als duidelijk is dat jouw bedrijf in een bepaalde staat actief is, bijvoorbeeld omdat je op je site verwijst naar een fysieke winkel, dan val je onder de wetgeving van die staat. En de ene staat is strenger dan de andere. 

Tags

  • Digitale toegankelijkheid
  • internationale bedrijven
  • Toegankelijkheid
  • Verenigde Staten
  • VS
  • Wetgeving

Contact

foto Roeland Sorber

Ook aan de slag met digitale communicatie die voor iedereen toegankelijk is?

Wij helpen je op weg. Zodat je zelf aan de slag kunt gaan binnen jouw organisatie. Als je wilt, ondersteunen we je ook met advies, realisatie, trainingen en audits. Wil je hier contact over hebben? Bel of e-mail ons, of laat een bericht achter.

Roeland Sorber

3 + 1 =
Los de rekensom op en geef de oplossing aan met cijfers. Bijvoorbeeld voor 'twee plus vier =?' geef een '6' op.
Privacy policy
Accessibility.nl respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij zullen deze gegevens uitsluitend gebruiken met uw toestemming. Accessibility.nl zal uw persoonlijke gegevens niet aan derden verkopen. Voor meer informatie zie ons volledig beleid.