Opleiding WCAG Specialist

Training
communicatiemedewerkers, overheid, redactieleden, frontend developers, UX-designers
laptop met afbeelding ontwerp

Met het volgen van de basisopleiding tot specialist Web Content Accessibility Guidelines heb je de basis en theorie voor het toetsen van je eigen websites op digitale toegankelijkheid. In 9 weken leer je hoe je de 58 succescriteria van de WCAG 2.2 kunt testen en de meest voorkomende problemen herkent. Aan het eind van de opleiding weet je hoe je zelf een website kunt testen en waar je op moet letten bij de bouw van een digitaal toegankelijke website.  

Duur
9 sessies van 10.00 -12.00 uur  
Locatie
Online 
   
Kosten
€ 3.250,00 (excl. btw) 

De eerstvolgende start op 19 april a.s., deze opleiding zit inmiddels vol. Je kan je nog wel aanmelden voor de wachtlijst, mail je gegevens naar info@accessibility.nl
We verwachten in september 2023 met een nieuwe opleiding te starten, zodra hier data van bekend zijn zullen we die op de website publiceren. 

De basisopleiding is een samenwerking tussen Stichting Accessibility en Cardan Technobility. De opleiding wordt begeleid door docenten van beide organisaties.

Voor wie

Iedereen die als specialist digitale toegankelijkheid aan de slag wil binnen zijn eigen werksituatie zoals communicatiespecialisten, communicatie medewerkers overheid, redactieleden, eindverantwoordelijke binnen een overheidsorganisatie, frontend developers, UX-designers en ZZP’ers. 

Resultaat

Na het volgende van deze opleiding ben je opgeleid tot specialist Web Content Accessibility Guidelines. Je weet:  

 • Hoe je de succescriteria WCAG 2.1 van niveau A en AA kunt interpreteren.  

 • Op welke manieren je de succescriteria kunt testen. 

 • Waar je op moet letten bij het onderzoeken van toegankelijke websites. 

 • Waar je op moet letten bij de bouw van toegankelijke websites. 

 • Hoe je digitale toegankelijkheid onderdeel maakt van je organisatie. 

Inhoud programma

De succescriteria WCAG 2.2 (niveau A en AA) vormen het belangrijkste onderdeel van deze opleiding. De succescriteria hebben we verdeeld over verschillende thema’s. Gestart wordt met de succescriteria die (relatief) eenvoudig zijn toe te passen. Stapsgewijs wordt toegewerkt naar de meer ingewikkelde criteria. Het toepassen van de kennis bij websites staat centraal.

Door middel van huidige praktijkvoorbeelden van websites worden de succescriteria behandeld op: 

 • inhoud en doel van het criterium 

 • wanneer het van toepassing is 

 • aan welke technieken moet worden voldaan 

 • welke tools worden gebruikt bij een onderzoek 

 • wat de toets methodes zijn 

Overige onderwerpen in het programma: 

 • bevindingen beschrijvingen in een onderzoeksrapport 

 • tips om de scope van je onderzoek te bepalen 

 • borging en proces van digitale toegankelijkheid binnen je organisatie. 

Opbouw programma 

De basisopleiding bestaat uit 9 klassikale bijeenkomsten, waarvan twee fysiek op locatie en zeven online.

Tijdens de eerste bijeenkomst op 19 april is iedereen uitgenodigd bij Cardan Technobility in Tilburg. Deze bijeenkomst duurt van 9:00 tot 13:00. We eindigen gezamenlijk met een lunch. Het kantoor van Cardan is gevestigd op loopafstand van station Tilburg (+/- 5 minuten lopen). Daarna volg je zeven bijeenkomsten online, ook weer op woensdagochtend van 10:00 tot 12:00 (dus 2 uur).

De laatste bijeenkomst is gepland op woensdag 21 juni van 9:00 tot 13:00. Iedereen is dan te gast bij Stichting Accessibility in Utrecht. Wij zijn gevestigd op loopafstand van Station Utrecht Overvecht.

De data van de bijeenkomsten zijn 19,26 april, 10-17-24-31 mei, 7-14-21 juni 2023
Op woensdag 3 mei is er geen klassikale bijeenkomst ivm. mei vakantie. Dit geeft je ook de mogelijkheid om je huiswerk en theorie wat extra in te halen.

Voorbereiding in online leeromgeving

Voorbereiding van online bijeenkomsten en kennistoetsen vinden plaats via de online leeromgeving op Toegankelijkleren.nl. Hier staat alle theorie die nodig is om de bijeenkomsten voor te bereiden en het huiswerk te maken. Met een aantal korte toetsen test je je kennisniveau voordat de docent tijdens de online bijeenkomst alles naar de praktijk brengt.

Huiswerkopdrachten

Iedere bijeenkomst wordt gevolgd door een huiswerkopdracht. In deze opdracht breng je de theorie in de praktijk. Het huiswerk wordt ingeleverd bij de docent en je ontvangt de antwoorden.
Het huiswerk is onderdeel van de basisopleiding. Om een bewijs van deelname te ontvangen moet het huiswerk voldoende worden gemaakt. Dit is ter beoordeling van de docenten.

Werkwijze opleiding

De opleiding duurt in totaal 9 weken. Thuisstudie wordt afgewisseld met een wekelijkse online bijeenkomst van 2 uur. Via de online leeromgeving Toegankelijkleren.nl heb je toegang tot de lesstof. Afhankelijk van je achtergrond, motivatie en voorkennis is de gemiddelde studiebelasting 6 tot 10 uur per week.

Gedurende de opleiding staan twee docenten klaar om je te begeleiden bij vragen en huiswerkopdrachten. Na afloop ontvang je een bewijs van deelname bij:

 • voldoende aanwezigheid(minimaal 80%)

 • goed afgeronde huiswerkopdrachten(ter beoordeling van de docent).

Voor het ontvangen van een certificaat is het afleggen van een examen noodzakelijk. Deelname aan het examen bedraagt €299,- (excl. btw). Het examen bestaat uit:

 • Een online toets via de leeromgeving over met name het theoretische gedeelte van de basisopleiding. Deze toets moet met minimaal een voldoende (6) worden afgerond.

 • Een praktijkopdracht die binnen een week in eigen tijd kan worden afgerond. De praktijkopdracht bevat een onderzoek van een website. De praktijkopdracht is behaald als tenminste de meest voorkomende problemen worden herkend en van een passend advies zijn voorzien.

Praktijkbegeleiding en vervolgopleiding

De online leeromgeving blijft 9 maanden open na start van de opleiding. Het is mogelijk om ook na de opleiding via de mail individuele begeleiding te ontvangen vanuit specialisten van Accessibility. Wil je hiervan gebruik maken dan maken we hiervoor graag een passend voorstel.

Het volgen van de Basisopleiding tot specialist Web Contant Accessibility Guidelines geeft je de basis en theorie over het toetsen van je eigen websites op digitale toegankelijkheid. Het is geen volwaardige opleiding tot onderzoeker van websites, apps en documenten. Hiervoor is meer praktijkervaring en verdieping nodig. Wil je leren een volledig onderzoek en rapportage volgens de WCAG-EM op te stellen? Dan wordt een vervolgtraject tot de beroepsopleiding tot onderzoeker geadviseerd. Wil je hierover meer informatie neem dan contact met ons op.

Voorkennis en vaardigheden

De opleiding vraagt een HBO werk -en denkniveau met analytische vaardigheden. Basiskennis is vereist van:

 • HTML, CSS en JavaScript (ook beschikbaar via leeromgeving)

 • digitale toegankelijkheid (ook beschikbaar via leeromgeving)

Praktische zaken

 • Literatuur is inbegrepen.

 • 9 maanden toegang tot unieke leeromgeving.

 • Deelname examen is additioneel voor €299 excl. BTW.

 • Begeleiding door twee docenten vanuit zowel Accessibility als Cardan Technobility.

 • Facturering volgt per e-mail na inschrijving.

Contact

foto Brian

Ook jouw digitale omgeving voor iedereen toegankelijk?

Brian Bors

3 + 5 =
Los de rekensom op en geef de oplossing aan met cijfers. Bijvoorbeeld voor 'twee plus vier =?' geef een '6' op.
Privacy policy
Accessibility.nl respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij zullen deze gegevens uitsluitend gebruiken met uw toestemming. Accessibility.nl zal uw persoonlijke gegevens niet aan derden verkopen. Voor meer informatie zie ons volledig beleid.