Contrastknop op je website: nuttig of niet?

Kennis
zwart prikbord met witte tekst die luidt 'I see a light in the darkness'

Veel websites hebben een knop waarmee de gebruiker het kleurcontrast tussen tekst en achtergrond kan aanpassen. Is het opnemen van zo'n contrastknop verplicht? Is het nodig of nuttig, en zo ja, in welke gevallen?  In dit artikel leggen we alles uit over deze functie.

Wettelijke voorschriften

De richtlijnen van toegankelijkheid schrijven voor dat alle tekst op je website voldoende moet contrasteren met de achtergrond. Op die manier kunnen kleurenblinde of slechtziende webbezoekers en senioren de tekst goed lezen. Het opnemen van een contrastknop op je website is dus niet verplicht - voldoende contrast bieden wel.

Wanneer een contrastknop opnemen?

Het aanbieden van een contrastknop is in feite een zwaktebod: je neemt je toevlucht tot zo'n knop wanneer een website van zichzelf onvoldoende contrast biedt. Vaak komt dit doordat de bestaande huisstijl kleurencombinaties heeft die lastig te lezen zijn. Bijvoorbeeld oranje tekst op een witte achtergrond. De contrastknop zorgt er dan voor dat de website toch toegankelijk wordt. Je kunt de knop ook als extra service aanbieden als je een doelgroep van slechtziende of kleurenblinde gebruikers hebt. Zij kunnen dan eenvoudig het contrast aanpassen zodat het voor hen prettiger werkt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de websites van het Bartiméus Fonds en Passend Lezen - zie de links onder dit artikel.

Waar plaats je de contrastknop?

Bovenaan op de pagina is de meest logische plek. Zodat de bezoekers de knop snel kunnen vinden en kunnen activeren. Geef de knop ook een goede naam mee, zodat voorleessoftware hem herkent.

Contrastknoppen in besturingssystemen

Besturingssystemen op de computer en op de smartphone hebben standaard ook mogelijkheden om het contrast aan te passen. Ze kunnen het scherm bijvoorbeeld in omgekeerde modus tonen (donker wordt licht en omgekeerd). Zo zorgen besturingssystemen als Windows (Microsoft) en OS (Apple) ervoor dat een gebruiker in alle applicaties het contrast op het scherm kan aanpassen. De contrastknop die een website in zwart-wit toont is voor veel gebruikers niet handig. Zij ervaren het contrast tussen zwart en wit dan als te hoog.

Nadelen

Door een contrastknop aan te bieden moet je als webteam twee stylesheets bijhouden. Dan moet je dus dubbel controleren of de kleuren overal kloppen. En als je een kleur wijzigt moet je dit mogelijk op twee plekken doen. Een contrastknop levert dus meer werk op en vergroot de kans op fouten.

Conclusie

Het ontwerpen van een website of app met voldoende kleurcontrast blijft de beste optie. Zo kunnen mensen met en zonder beperkingen de tekst altijd goed lezen en is een contrastknop niet nodig. Voor ontwerpers zijn er verschillende gratis tools op de markt om het contrast te meten. In het artikel 'Zorg voor voldoende kleurcontrast' lees je hier meer over.

Tags

  • blinden en slechtzienden
  • contrast
  • contrastknop
  • kleurcontrast
  • kleurenblindheid
  • leesbaarheid
  • Wetgeving

Contact

Portret Veron Wormeester

Ook aan de slag met digitale communicatie die voor iedereen toegankelijk is?

Wij helpen je op weg. Zodat je zelf aan de slag kunt gaan binnen jouw organisatie. Als je wilt, ondersteunen we je ook met advies, realisatie, trainingen en audits. Wil je hier contact over hebben? Bel of e-mail ons, of laat een bericht achter.

Veron Wormeester

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.