Toolkit helpt om knelpunten inzichtelijk te krijgen en biedt praktische handvatten

013 Poppodium, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Heineken Experience: drie totaal verschillende organisaties met mooie overeenkomsten: ze bieden ontspanning en vermaak, ontvangen gasten én ze deden mee aan een pilot over toegankelijkheid in de recreatiebranche.
“Er is steeds meer aandacht voor toegankelijkheid, niet alleen bij onze gasten maar ook bij onze (vrijwillige) medewerkers. Want we willen iederéén een fijne avond bieden,” aldus Lotte Wijnen van 013 Poppodium. Ook bij het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede is toegankelijkheid een belangrijk onderwerp. Marieke Bakker: “Door deel te nemen aan deze pilot zetten we een belangrijke stap om drempels te verlagen en inclusie niet alleen te beloven, maar ook daadwerkelijk te realiseren.” Mirjam Teresa van de Kar, van Heineken Experience vult aan: “Wij willen dat iedereen zich welkom voelt en dat bezoekers vooraf goed kunnen inschatten over de Heineken Experience bij hen past.”
Pilot
Tijdens de pilot testten de deelnemende organisaties een vragenlijst en beoordeelden ze een toolkit die Stichting Accessibility heeft ontworpen. In een rolstoel en/of met een geprepareerde bril en met de vragenlijst in de hand gingen medewerkers van de organisaties door hun pand. Lotte: “Je ziet opeens dingen waar je normaal helemaal niet over nadenkt. Zo voldoen onze mindervalidentoiletten goed aan de norm, maar de route ernaar toe was niet duidelijk.” Mirjam Teresa: “Wij ontdekten ook dat niet elke ruimte even makkelijk bereikbaar is en dat we veel licht en geluid gebruiken. Maar we zagen ook dat je met relatief eenvoudige aanpassingen de beleving al kunt veranderen.”
“Communicatie óver toegankelijkheid is minstens zo belangrijk als de aanpassingen zelf,” aldus Marieke. “Wij bieden bijvoorbeeld wel gehoorversterking, maar waar kunnen mensen die eigenlijk halen? Of we hebben rolstoel-parkeerplaatsen, maar waar is dan de ingang?” Mirjam Teresa benadrukt: “Het is belangrijk om geen aannames te doen, maar echt te luisteren naar de behoeften van de doelgroep.”
Door de vragen te beantwoorden, kregen de organisaties waardevolle inzichten over wat er goed gaat en wat er minder goed gaat als het gaat om een toegankelijk pand en heldere informatie over toegankelijkheid.
“Het is een uitdaging om het voor iedereen perfect te doen,” aldus Marieke. Maar soms blijkt het niet zo eenvoudig te zijn. Een monumentaal pand kun je niet makkelijk aanpassen bijvoorbeeld. Marieke: “Mensen willen zich vooraf thuis goed voorbereiden op hun bezoek. Dus wees open over wat wel of niet kan. Met goede communicatie neem je al veel frustratie weg en dat bezoekers en begrip voor hebben.”
Enthousiast over de toolkit
In de toolkit zit een zelfscan, om een volledig beeld van de bereikbaarheid, betreedbaarheid en bruikbaarheid (= samen de toegankelijkheid) van de locatie te krijgen, maar ook tips om de vertaalslag naar je website te maken, voorbeelden en een symbolen-set. Marieke: “De toolkit geeft concrete handvatten om gasten vooraf goed te informeren, zodat ze zich thuis al betere kunnen voorbereiden op hun bezoek.” Lotte: “Het zou ook wel echt fijn zijn als er een meer uniforme manier komt waarop organisaties laten zien hoe toegankelijk de organisatie is. Dat iemand die bijvoorbeeld in een rolstoel zit, in één oogopslag ziet waar hij terecht kan.”
Wat verandert er in de praktijk?
Marieke: “Onze eerste stap is om de informatievoorziening verder uit te breiden. Het kan veel gedetailleerder. We willen bezoekers vooraf al goed informeren en ook visueel laten zien wat ze kunnen verwachten bij onze zalen. Zo plaatsen we bijvoorbeeld foto’s van de ingang of de rolstoelhelling, zodat mensen ook zien waar ze moeten zijn.”
Ook bij Heineken Experience gaan ze aan de slag om op de website een goed beeld over de toegankelijkheid te geven. Daarnaast onderzoeken ze de mogelijkheid van een 3D-weergave van de locatie en worden medewerkers getraind om hen bewust te maken van de behoeften van bezoekers.
En tot slot vult Lotte aan: "We waren al bezig met het ontwikkelen van een prikkelarme ruimte, Accessibility gaf nog een aantal praktische tips zodat we deze konden optimaliseren. Maar je kunt ook met hele kleine praktische aanpassingen al een wereld van verschil maken. Bijvoorbeeld gekleurde tape op te donkere afvalbakken, of een felle sticker op iedere traptrede. En ook op de website kunnen we al heel eenvoudig teksten aanpassen. Het hoeft niet in één keer perfect, maar begin gewoon met communiceren over wat er wel en niet mogelijk is.”