Terug naar nieuwsoverzicht

Digitale toegankelijkheid nu ook verplicht voor bedrijven in Europa

Sinds 6 juni jl. is de wereld weer een stap verder als het gaat om digitale toegankelijkheid en inclusiviteit. Want op die dag werd de Europese Accessibility Act van kracht. Bedrijven worden verplicht om hun websites, software en apps zo toegankelijk mogelijk te maken. 

Europese vlagZodat elke Europeaan dezelfde toegang heeft tot dezelfde informatie en dienstverlening. De nieuwe Europese wetgeving is conform het VN Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking.

Wat in de Nederlandse wet al min of meer was vastgelegd, was op Europees niveau nog niet goed geregeld. Maar bedrijven zijn nu dus ook verplicht om hun producten en diensten digitaal toegankelijk te maken. Op die manier kan iedereen gebruik maken van deze diensten en heeft iedereen dezelfde toegang tot informatie. Ook als je bijvoorbeeld slechtziend of blind bent, doof of slechthorend, een motorische beperking hebt of bijvoorbeeld lijdt aan een neurologische aandoening. Ook dan kun je op een gelijkwaardige basis meedoen in de maatschappij.

Voorbeelden van digitale producten en diensten

Welke digitale producten en diensten worden nu toegankelijker gemaakt? De nieuwe wetgeving geldt onder andere voor:

 • Computer hardware en besturingssystemen
 • Selfservice terminals zoals pin-, kaartjes- en incheckautomaten
 • E-readers
 • E-communicatiediensten
 • Diensten die toegang geven tot audiovisuele media
 • Websites, apps, reisinformatie, ticketservices en selfservice apparatuur van openbaar vervoer
 • Bankzaken
 • E-boeken en software
 • E-commerce diensten (denk aan thuiswinkelen)
 • Alarmnummers (zoals 112)

Europese bedrijven moeten zich houden aan de nieuwe wetgeving

De wetgever stelt dat organisaties hun producten en diensten toegankelijk moeten aanbieden. Als ze daarin niet slagen, moeten ze deze van de markt halen. Of - in het geval van een website of mobiele applicatie - offline gehaald worden. Maar (nog) geen paniek. Want organisaties hebben tot 5 jaar tijd om te voldoen aan deze nieuwe Europese wetgeving.

Overheden in Europa waren trouwens al verplicht om voor websites en mobiele applicaties rekening te houden met de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Dit geldt nu dus ook voor niet-overheden.

Wil je meer weten over de Europese Accessibility Act?

Lees meer over het Directive op de website van EUR-Lex.

Tags:
Categorie:
Nieuws
 • Delen op Facebook
 • Delen op Twitter
 • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.