Terug naar Artikelen

Skiplinks om blokken te omzeilen

In dit artikel wordt een correcte wijze om herhalende blokken content over te slaan uitgelegd. Overslaan gebeurt met zogenaamde 'skiplinks', inline links naar een bepaalde sectie content op de pagina. Succescriterium 2.4.1 van WCAG 2 gaat over dit onderwerp.

 Bezoekers die niet met de muis kunnen navigeren, bedienen het web meestal door te navigeren met het toetsenbord. Zij doen dit met de tab toets. Door tab en shift + tab te gebruiken kan men naar de volgende of vorige link of knop op de pagina gaan. Welk element actief is (de tabfocus), is vervolgens te zien doordat er een kader omheen komt te staan, de zogenaamde “focus rectangle”.

Er staan vaak veel links op een webpagina. Voor een deel zijn dit links die op alle pagina’s terugkomen. Om het navigeren sneller te maken, stellen de richtlijnen het gebruik van een skiplink voor. Met een dergelijke link kan direct naar de hoofdcontent op de pagina worden “gesprongen”. Zo’n skiplink is meestal onzichtbaar en staat bovenaan in de broncode van de pagina. Wanneer een bezoeker de link activeert, wordt de focus naar een punt verderop de pagina verplaatst zodat men herhalende onderdelen op de pagina kan overslaan en direct de hoofdcontent bereikt.

Zichtbaarheid van skiplinks

De richtlijnen beschrijven dat skiplinks zichtbaar dienen te zijn. Oorspronkelijk werden skiplinks vooral gemaakt voor het gebruiksgemak van blinde bezoekers. Skiplinks zijn echter ook erg nuttig voor bezoekers met een motorische beperking. Zij gebruiken geen software die skiplinks buiten beeld kunnen voorlezen. Dit betekent dat wanneer zo’n bezoeker bij een skiplink komt, de skiplink zichtbaar dient te zijn. Het is wel toegestaan de skiplinks te verbergen wanneer de focus er niet opstaat. Hoe zoiets eruit kan zien kun je bekijken op onze eigen website. Open onze website maar eens en druk dan op de TAB toetst, de skiplink naar de hoofdinhoud verschijnt dan.

Websites zonder skiplinks

Het succescriterium waarin staat dat herhalende blokken content (zoals de hoofdnavigatie) overgeslagen moeten kunnen worden (succescriterium 2.4.1) stelt niet specifiek dat skiplinks gebruikt moeten worden. Omdat de meeste andere oplossingen echter niet door alle webbrowsers of hulpapparatuur worden ondersteund, is het gebruik van skiplinks de meest praktische manier om aan dit succescriterium te voldoen. Skiplinks bieden bezoekers met verschillende beperkingen een betere gebruikerservaring. Het is daarmee een eenvoudige techniek die je kunt toepassen om een het gebruiksgemak van een website sterk te verbeteren.

Gerelateerd

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn