'Lees voor'-functie op je website of app. Verplicht of niet?

Kennis
Vrouw met roze koptelefoon

Sommige websites en apps hebben een ingebouwde 'lees voor'-functie. Deze functie is niet wettelijk verplicht, maar wel heel nuttig voor laaggeletterden en mensen met dyslexie. Dit artikel vertelt wanneer het slim is om de 'lees voor'-functie in te bouwen en waar je dan op moet letten.

'Lees voor'-functie ⇔ voorleessoftware 

We beginnen met het maken van een belangrijk onderscheid. Want een 'lees voor'-functie aanbieden op websites en apps is niet hetzelfde als de voorleessoftware die visueel beperkten vaak gebruiken. Software als JAWS of Supernova is bij blinden en slechtzienden op de computer geïnstalleerd. Hiermee kunnen ze niet alleen door een website navigeren, maar ook door het besturingssysteem of een programma als Word.

Niet verplicht, wel nuttig

Mensen met een visuele beperking worden dus al ondersteund door voorleessoftware. Daarom is de 'lees voor'-functie niet verplicht vanuit de toegankelijkheidsrichtlijnen. Maar er zijn in ons land 1,5 miljoen laaggeletterden en meer dan 800.000 mensen met dyslexie. Zij kunnen moeite hebben met het lezen van teksten op een website. Een geschreven webtekst die wordt voorgelezen kan voor hen een uitkomst zijn.

Waar de 'lees voor'-knop plaatsen?

Vlak boven de hoofdcontent van de pagina is de meest logische plek voor de 'lees voor'-knop. Zodat de bezoekers hem snel kunnen vinden en kunnen activeren. Geef de knop ook een goede naam, zodat voorleessoftware hem herkent, zoals 'Laat de tekst voorlezen met [de naam van de voorleessoftware van de website]'.

Voorleessoftware besturingssystemen

Op mobiele telefoons (Android- of iOS) is standaard een goede voorleesfunctie aanwezig. Voor desktop-computers heeft alleen Apple op dit moment een goede veel gebruikte voorleesfunctie (VoiceOver). De voorleesfunctie van Windows is de minst gebruikte en minst populaire (zie het onderzoek in de link onder dit artikel). Op termijn kan dit beter worden. 

Tags

  • 'lees voor'-functie
  • blinden en slechtzienden
  • schermlezer
  • screenreader
  • voorleessoftware

Contact

Portretfoto Daniël Strik

Ook aan de slag met digitale communicatie die voor iedereen toegankelijk is?

Wij helpen je op weg. Zodat je zelf aan de slag kunt gaan binnen jouw organisatie. Als je wilt, ondersteunen we je ook met advies, realisatie, trainingen en audits. Wil je hier contact over hebben? Bel of e-mail ons, of laat een bericht achter.

Daniël Strik

CAPTCHA
4 + 0 =
Los de rekensom op en geef de oplossing aan met cijfers. Bijvoorbeeld voor 'twee plus vier=?' geef je een '6' op. Let op: je moet de rekensom twee keer invullen. Je krijgt een foutmelding na de eerste rekensom, ook als je die correct hebt ingevuld. Dus vul de rekensom twee keer in om het formulier naar ons te kunnen versturen.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
Privacy policy
Accessibility.nl respecteert de privacy van alle gebruikers van haar site en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Wij zullen deze gegevens uitsluitend gebruiken met uw toestemming. Accessibility.nl zal uw persoonlijke gegevens niet aan derden verkopen. Voor meer informatie zie ons volledig beleid.