Accessibility en Bartiméus op inclusieve missie naar SXSW

Kennis
Foto van SXSW

Van 9 tot 13 maart maakt Accessibility samen met Bartiméus deel uit van de Nederlandse delegatie die is uitgenodigd voor het bijwonen van prestigieuze SXSW festival in Austin, Texas. Samen zullen we op het festival het thema Toegankelijkheid voor iedereen toelichten aan de hand van actuele technologische innovaties. 

SXSW (South by South West) is een festival voor en door mensen die wereldwijd werkzaam zijn in de creatieve industrie zoals interactieve technologie, gaming, film of muziek. Met ruim 400.000 bezoekers hoort SXSW tot de wereldtop waar jaarlijks de nieuwste ontwikkelingen worden uitgewisseld en waar nieuwe ideeën en innovaties ontstaan. Accessibility en Bartiméus maken deel uit van de Nederlandse delegatie waar innovatieve bedrijven, overheden, instellingen, muzikanten, startups en andere creatieve deelnemers deel van uitmaken. De deelnemers etaleren hun kennis, diensten of producten aldaar in het speciaal daartoe ingerichte new Dutch Wave House.

De polsslag van de innovatie voelen

Eric Velleman werkt nauw samen met Bartiméus om de maatschappij zowel fysiek als online toegankelijker te maken voor mensen die blind of slechtziend zijn: "Overheden pakken dat al steeds beter op, maar vooral als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe media en technologie toepassingen zien we nog veel onbekendheid met het onderwerp en de mogelijkheden van toegankelijkheid. Mensen met een (visuele) beperking lopen nog altijd op tegen allerlei beperkingen die eenvoudig te voorkomen zouden zijn geweest als ze vanaf de start waren meegenomen. We zien onze deelname aan SXSW daarom ook als een missie om te laten zien wat inclusive design eigenlijk betekent: het al in het ontwerp zorgen voor zodanig slimme toegankelijkheid zodat je later niets hoeft aan te passen".

Dick Lunenborg van het Bartiméus FABLab en het innovatieteam ICT4VIP, vertaalt nieuwe technologieën in mogelijkheden voor mensen met een beperking. Hij legt uit waarom deelname aan SXSW belangrijk is: “We kunnen op SXSW niet alleen onze expertise op het gebied van toegankelijke technologie goed laten zien, maar ook vinden we er nieuwe partners en een rijkdom aan nieuwe en creatieve ideeën. Hier doen we inspiratie op voor technologische toepassingen voor slechtziende en blinde mensen die nu nog niet bestaan maar die ongetwijfeld binnen enkele jaren zichtbaar zullen zijn. We laten ook zien wat we zelf al hebben bereikt, bijvoorbeeld een update van de Smart Watch van Apple, die door kleine pulsjes de tijd aangeeft en de virtuele geleidelijn waarmee je nu ook indoor kunt navigeren.

Toevoegen van inclusiviteit

Wat gaan ze daar in Austin presenteren? Lunenborg en Velleman: “We werken nu bijvoorbeeld samen met de industrie aan conversational interfaces; praten met een computer. De technologie van de mens - machine interactie past zich steeds meer aan aan de mens; je hoeft steeds minder vaardig te zijn. Wij zorgen ervoor dat het doel inclusiviteit wordt toegevoegd in het vroegste stadium van techniekontwikkeling. Dat is onze missie hier ook, of het nou om E-health, huishoudelijke domotica of Scribit audiodescriptie (ontwikkeld door het Fonds Bartiméus) gaat. We laten zien wat er nu al kan, maar kijken ook wat er op de agenda van de grote technologieconcerns staat, zodat we tijdig kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Contact

Eric Velleman

Ook jouw digitale communicatie voor iedereen toegankelijk?

Eric Velleman