10 Toegankelijke Mobiele Games

Kennis

Door de coronamaatregelen gaan veel evenementen en andere activiteiten niet door, dus besteden we onze tijd anders, bijvoorbeeld door mobiele games te spelen. Stichting Accessibility ging daarom op zoek naar 10 mobiele games om te spelen die óók goed toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden.

Iedereen heeft er wel een paar op zijn mobiel: spelletjes om de tijd mee te verdrijven. De keuze is eindeloos; in de App Store en Play Store zijn duizenden spellen te vinden.Hoe vind je daar nu dat ene leuke spel tussen? Die zoektocht is voor blinden en slechtzienden nog een stapje moeilijker want: hoe weet je of een spel toegankelijk is? In dit artikel bespreken we tien mobiele games die toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking die ook leuk zijn om te spelen als je niet blind of slechtziend bent!

1 - A Blind Legend

In A Blind Legend kruip je in de huid van Edward Blake, de beroemde en befaamde blinde ridder. Samen met dochter Louise ga je op avontuur in het High Castle Kingdom. Maar om je weg te vinden zul je verschillende vallen moeten vermijden en tegenstanders moeten verslaan.

Het leuke aan A Blind Legend is dat de speelervaring is gemaakt vanuit het perspectief van een hoofdpersoon die blind is. Of je nu ziet of niet, je zal alles op basis van geluid moeten spelen. 

Dit spel is gratis en te verkrijgen voor Android en iOS
downloadlink voor iOS
downloadlink voor Android

2 - Dice World

Als je van dobbelspellen houdt is het spelen van Dice World zeker de moeite waard.

In Dice World kan je zes verschillende dobbelspellen spelen zoals Yahtzee, Pig, Farkle, 1-4-24, Threes en Balut. Ken je een van deze spellen niet? Geen probleem! Want ze worden ook uitgelegd in de app. Alle spellen kan je alleen spelen, met vrienden of met andere mensen online. 

Dice World is speciaal ontwikkeld met toegankelijkheid in het achterhoofd. Hierdoor is het compleet toegankelijk en kan iedereen meedoen. Daarom is het spel in 2019 zelfs uitgeroepen tot Spel van het Jaar, door applevis.com.

downloadlink voor iOS
downloadlink voor Android

Logo Haagse Hoogeschool

3 - Crafting Kingdom

In Crafting Kingdom draait het allemaal om maken van voorwerpen en deze te verkopen voor goud. Om dit te doen moet je eerst op zoek gaan naar de juiste grondstoffen. Deze kan je vervolgens combineren en zo langzamerhand werken aan een productieproces en zet je productieketens op. 

Crafting Kingdom is een zogeheten idle game. Je verdient je geld en grondstoffen door te wachten. Maar door juist dat geld en grondstoffen weer slim uit te geven kan je meer geld en grondstoffen verdienen. Het spel geeft jou hierbij ook verschillende opdrachten om te voltooien. Urenlang plezier dus en... ook toegankelijk!

downloadlink voor iOS
downloadlink voor Android

4 - Blindfold Games

Zoals de naam al zegt zijn Blindfold spellen bedoeld om te spelen alsof iemand een blinddoek om heeft en dus niets kan zien. De spellen werken daarbij volledig op audio. Er zitten allerlei soorten spellen in! Zo kun je bowlen, rummikubben, solitaire spelen en nog veel meer. Op dit moment zijn er circa 80 spellen te spelen in de Blindfold reeks.

De spellen zijn gratis te spelen maar om alle mogelijkheden te gebruiken wordt een kleine vergoeding gevraagd. De opbrengsten daarvan gaan wel direct naar de ontwikkelaar om meer spellen te maken. Dat is ook waarom er nu al 80 zijn!

downloadlink voor iOS

5 - Trivia Crack

Vind je het leuk om quizvragen te beantwoorden? Dan kan is Trivia Crack echt iets voor jou! In deze app neem je het tegen anderen op om zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden. De eerste die een antwoord goed heeft bij elk onderwerp wint het spel. Bovendien zijn de quizvragen in het Nederlands.

Trivia Crack is niet de meest toegankelijke app in deze top 10 maar wel één die goed te spelen is met VoiceOver en waarbij de makers rekening hebben gehouden met mensen met een visuele beperking. Zo kun je in de instellingen bijvoorbeeld aangeven dat er geen vragen met een afbeelding mogen worden gebruikt.

downloadlink voor iOS
downloadlink voor Android

6 - Pirate Poker

Als je van poker houdt is Pirate Poker zeker een aanrader. De makers van Dice Worlds hebben dit kaartspel geheel toegankelijk gemaakt en in een piraten jasje gestoken. Wie wint de jackpot? 

Pirate Poker is geheel toegankelijk en er valt veel in te stellen qua geluid. Daarnaast kan je met anderen samen spelen en zijn er ook ranglijsten om zo te bepalen wie de beste pokerspeler is van de dag. Ben je niet zo goed in poker? Geen probleem! In dit spel speel je met nepgeld. 

downloadlink voor iOS

7 - King’s Corner

Als je van kaartspellen houdt is King’s Corner de moeite waard. King’s Corner is een kaartspel dat lijkt op solitaire. Net als bij solitaire is het doel van het spel om al je kaarten kwijt te raken door ze op de juiste volgorde op te leggen. In tegenstelling tot solitaire, wordt King’s Corner gespeeld met meerdere spelers. 

Online zijn veel verschillende versies van dit spel te vinden maar deze versie van King’s Corner is geheel digitaal toegankelijk gemaakt. Zeker een aanrader om een keer te proberen dus! In deze app kun je ervoor kiezen om het alleen te spelen of tegen anderen.

downloadlink voor iOS (€2.29)

8 - Blackbox

Puzzelaars mogen de app Blackbox zeker niet overslaan! Blackbox laat je namelijk op een nieuwe manier kijken naar je telefoon. Elke puzzel is anders en vereist creativiteit om tot de oplossing te komen. Hiervoor moet soms out of the box gedacht worden. Vanwege zijn inventiviteit heeft het spel in 2017 de Apple Design Award gewonnen.

Blackbox kent, ondanks dat het een heel visueel spel is, volledige ondersteuning voor VoiceOver en is gratis te downloaden in de AppStore.

downloadlink voor iOS

Logo HAN

9 - Lords & Knights  

Lords & Knights is een gratis te spelen middeleeuws strategisch spel wat je met veel mensen tegelijkertijd speelt. Aan het begin voer je het bevel over één kasteel en de ridders daarvan. Maar, naarmate de tijd verstrijkt, kun je met de juiste strategie je rijk uitbreiden tot een machtig imperium. Maar andere spelers proberen ook jouw kastelen in te nemen.

Dit tactische spel vereist het trainen van de juiste troepen en het vinden van het juiste moment om aan te vallen. Bovendien is het spel grotendeels toegankelijk, waardoor het heel goed te spelen is voor blinden en slechtzienden.

downloadlink voor iOS
downloadlink voor Android

10 - Galactic Colonies

In Galactic Colonies ga je de ruimte koloniseren. Met jouw ruimteschip ga je op zoek naar de juiste planeet om koloniën op te bouwen. Het spel speelt zich voornamelijk af rond je kolonie. Hier heb je productiegebouwen nodig en ruimte voor de kolonisten. Uiteindelijk wil je natuurlijk je kolonie laten groeien en moet je de planeet zelf gaan ontdekken. Leuk aan het spel is ook dat je verschillende technologieën kan onderzoeken om jouw kolonie nog succesvoller te maken.

De maker van Galactic Colonies is dezelfde als van Crafting Kingdom. Er is extra aandacht besteedt om het spel, ondanks zijn complexiteit, toegankelijk te maken. Zeker de moeite waard dus om te proberen!

downloadlink voor iOS
downloadlink voor Android

Conclusie

Het vinden van toegankelijke mobiele games is lastig, want het totale aanbod is enorm maar het aantal toegankelijke spellen is daarentegen klein. Toch zijn er inmiddels ontwikkelaars die echt hun best doen en zorgen voor mooie en leuke spellen die je ook goed kunt spelen als je blind of slechtziend bent. Deze tien spellen zijn in ieder geval de moeite waard om eens uit te proberen. En het leuke is, veel van deze spellen kan je ook samen met anderen spelen.

Dit artikel dit is mede mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds(externe link) dat zich inzet voor een inclusieve samenleving waarin mensen met een visuele beperking het leven kunnen leiden dat bij hen past.

Contact

Portret Veron Wormeester

Ook jouw game voor iedereen toegankelijk?

Wil je advies, een training volgen of een audit?  Bel of e-mail ons, of laat een bericht achter.

Veron Wormeester

Statusbericht

Helaas is ons contactformulier tijdelijk niet te gebruiken. We zijn wel te bereiken via info@accessibility.nl en 030 - 239 82 70.