Toegankelijke (PDF) documenten

Accessibility maakt je documenten toegankelijk! Ook documenten zoals PDF dienen toegankelijk te zijn, en wij kunnen je daar bij helpen. Stuur je Word, OpenOffice, InDesign of PDF-bestanden naar ons op. Je ontvangt dan een prijsopgave. Na akkoord ontvang je de door ons geproduceerde bestanden in je mailbox.

PDF bestanden horen bij je website

PDF-bestanden kom je overal tegen. In de nieuwe toegankelijkheidsrichtlijnen WCAG 2 worden ze tegenwoordig als webpagina’s gezien. Dit houdt dus in dat ze -net als webpagina's- ook toegankelijk moeten zijn. Voor het Waarmerk drempelvrij.nl hoeft dat nog niet per direct, er is een tijdelijke uitzondering. Daarnaast mag een deel van de PDF documenten als archief worden bestempeld. Zo hoeven niet alle oude PDF documenten met terugwerkende kracht gerepareerd te worden.

De belangrijke PDF documenten op websites moeten echter wel gewoon aan de toegankelijkheidsrichtlijnen voldoen. Dit zorgt er voor dat ze goed indexeerbaar zijn door zoekmachines en bruikbaar voor iedereen. Sinds 2005 bestaat er een open PDF specificatie die een officiële ISO standaard is: PDF/A. Dit formaat is primair bedoeld voor archivering, maar een variant ervan, PDF/A-1a is ook bruikbaar voor publicatie van toegankelijke content op het web.

Wij maken je Word, OpenOffice, InDesign en PDF-bestanden toegankelijk

Veel organisaties vinden het lastig om zelf goede toegankelijke PDF documenten te maken. Of om vanuit bijvoorbeeld MS Word zelf toegankelijke documenten te produceren. Daarom kun je vanaf nu dat door ons laten doen. Heel eenvoudig: stuur ons een mailtje met één of meerdere voorbeeldbestanden en vraag ons om een offerte.  Stuur je Word, OpenOffice, InDesign of PDF-bestanden naar ons op en wij doen je een voorstel om er een goed toegankelijke PDF van te maken.

Om een prijsopgaaf te kunnen doen moeten we het opgestuurde materiaal onderzoeken op kwaliteit. Hieraan zijn kosten verbonden. Als je ons vervolgens opdracht geeft worden deze onderzoekskosten van de totale kosten afgetrokken. Neem contact met ons op voor de tarieven.

Zelf aan de slag

Liever zelf aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Er zijn dan twee opties:

  1. Het bronbestand (Word / OpenOffice / Indesign) optimaliseren voor de conversie naar PDF
  2. Een bestaand PDF-bestand nabewerken om toegankelijkheidsinformatie toe te voegen

Er is op het Web veel informatie te vinden en er zijn diverse gratis en betaalde tools beschikbaar. Wil je daar meer over weten kun je natuurlijk ook onze training toegankelijke documenten volgen.

Gerelateerd

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn