Toezicht op toegankelijkheid: zo houden toezichthouders toezicht op naleving EAA

Met de inwerkingtreding van de Europese Toegankelijkheidswet op 28 juni 2025 gaat ook het toezicht op toegankelijkheid op gang komen. Verschillende toezichthouders in Nederland zien erop toe dat bedrijven en organisaties voldoen aan de nieuwe eisen. Elk van deze toezichthouders heeft een eigen aanpak, maar ze delen een gemeenschappelijk doel: zorgen dat digitale diensten en producten voor iedereen toegankelijk zijn.
In dit artikel geven we je een korte samenvatting van het toezicht.
Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI)
De RDI houdt toezicht op producten zoals elektronische apparaten, e-readers en andere consumentenelektronica. Fabrikanten, importeurs, distributeurs en gemachtigden zijn verantwoordelijk voor de naleving van de regels. Bij overtredingen treedt de RDI op, maar altijd met een stapsgewijze aanpak: eerst volgt een gesprek, daarna – indien nodig – formele maatregelen zoals boetes, terugroepacties of verkoopverboden.
Voorbeeld:
Een fabrikant brengt een nieuwe e-reader op de markt die niet goed bruikbaar is voor mensen met een visuele beperking. De RDI ontvangt meldingen van consumenten en start een onderzoek. Eerst volgt een gesprek met de fabrikant. Als deze geen verbeteringen doorvoert, kan de RDI een verkoopverbod opleggen of eisen dat het product wordt teruggeroepen.
Autoriteit Consument & Markt (ACM)
De ACM richt zich op e-handelsdiensten en elektronische communicatiediensten. De ACM kan zelf het initiatief nemen om websites en apps te onderzoeken, maar consumenten kunnen ook meldingen doen. De ernst van de problemen en de bereidheid van bedrijven om deze op te lossen, bepalen de aard van het optreden. Boetes zijn mogelijk, maar de nadruk ligt op tijdige aanpassing.
Voorbeeld:
Een grote webwinkel heeft geen alternatieve tekst bij afbeeldingen of de website is niet navigeerbaar met een toetsenbord. Dan voldoet de website niet aan de teogankelijkheidseisen van de EAA. De ACM ontvangt klachten van gebruikers. Na een eerste waarschuwing blijft de situatie ongewijzigd. De ACM besluit een boete op te leggen en publiceert dit om ook andere bedrijven te waarschuwen.
Autoriteit Financiële Markten (AFM)
De AFM ziet toe op financiële ondernemingen, zoals banken en verzekeraars. Naast handhaving stimuleert de AFM bedrijven om proactief te werken aan toegankelijke dienstverlening. Het doel is dat consumenten kunnen rekenen op eerlijke, begrijpelijke en toegankelijke financiële producten en diensten.
Voorbeeld:
Een bank lanceert een nieuwe mobiele app die niet werkt met schermlezers. De AFM constateert dat dit in strijd is met de toegankelijkheidseisen. De bank wordt aangesproken en krijgt de kans om verbeteringen door te voeren. Tegelijkertijd publiceert de AFM een sectorbrede waarschuwing om andere financiële instellingen aan te sporen tot actie.
Commissariaat voor de Media
Het Commissariaat hanteert een getrapte toezichtaanpak: “zacht waar het kan, hard waar het moet.” De verantwoordelijkheid voor naleving ligt primair bij de mediaorganisaties zelf. Handhaving is gericht op het beschermen van publieke waarden, zoals de belangen van mediagebruikers. Informele handhaving heeft de voorkeur, maar bij ernstige of aanhoudende overtredingen wordt formeel opgetreden.
Voorbeeld:
Een streamingdienst biedt geen ondertiteling aan bij Nederlandstalige programma’s. Het Commissariaat voor de Media start met een informele waarschuwing. Als de dienst geen actie onderneemt, volgt een formele maatregel zoals een last onder dwangsom. Het doel is naleving én bewustwording binnen de mediasector.
Naast bovengenoemde toezichthouders is er ook nog de Inspectie leefomgeving en transport, deze houdt toezicht op het personenvervoer.
Let op: een toezichthouder van de EAA kan naar jouw bedrijf actie ondernemen op basis van een melding van een consument of uit eigen initiatief. Als dienstverlener/producent ben je daarnaast verplicht om proactief melding te doen bij jouw toezichthouder indien jouw dienst en/of website niet toegankelijk is conform de eisen van de EAA.
Melding doen
Op de website van de Rijksoverheid staat een handig overzicht waar consumenten kunnen vinden bij wie ze een melding kunnen doen. Kijk op: Waar kan ik producten of diensten melden die niet toegankelijk zijn?
NB voor dit artikel is gebruik gemaakt van de volgende websites:
Toegankelijkheid van e-handelsdiensten en elektronische communicatiediensten | ACM
- Autoriteit Financiële Markten: Toegankelijke online dienstverlening
Contact
Ook jouw diensten voor iedereen toegankelijk?