Terug naar nieuwsoverzicht

WCAG 2.1 maakt het vooral makkelijker

WCAG 2.0 is nog niet goed en wel geland, of er komt alweer een opvolger. Maar WCAG 2.1 is eigenlijk vooral een aanvulling, en lang niet zo ingrijpend als het lijkt. In zeker zin maakt het digitale toegankelijkheid zelfs eenvoudiger, zo legt Eric Velleman uit.

In 2008 zag WCAG 2.0 het licht: een toekomstbestendige wereldwijde set richtlijnen om digitale applicaties toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperkingen. ‘Dat was dus uiteindelijk niet helemaal gelukt,’ legt Eric Velleman, Wetenschappelijk Directeur bij Accessibility uit. ‘Want toen kwamen daar ineens tablets en smartphones met touchscreens op de markt. En daar kon je niet even een toetsenbord aan hangen als alternatief voor het on screen toetsenbord.’

Er was dus een update nodig om de richtlijnen weer (meer) toekomstbestendig te kunnen noemen. In relatief korte tijd verzamelde W3C alle op- en aanmerkingen voor een nieuwe WCAG-versie. ‘Wat bleek: de benodigde aanpassingen vielen uiteindelijk wel mee,’ vertelt Eric. ‘Het volstond om met een aantal aanvullingen WCAG 2.0 te updaten naar WCAG 2.1. De nadruk lag daarbij vooral op de toegankelijkheid van touchscreens en bruikbaarheid voor mensen met een verstandelijke beperking.’

Dat resulteerde in aanpassingen als bijvoorbeeld de richtlijn om webpagina’s zowel in portrait als landscape goed toonbaar te maken. En de vereiste om de spraakinvoer in dezelfde taal in te stellen als bijvoorbeeld de knop die het vervangt. En de verplichting van een toetsenbordalternatief is inmiddels al ingehaald door on screen toetsenborden met spraak en aangepaste touch-bediening.

‘Eigenlijk wordt het er alleen maar beter op,’ zegt Eric. ‘Deze richtlijnen zijn een goede aanvulling en klaar voor de toekomst; van spraakgestuurde toepassingen tot zelfs zwaaigestuurde apps. WCAG 2.1 is inmiddels opgenomen in de Europese Toegankelijkheidsrichtlijnen, dus hij zal binnenkort ook als Europese verplichte standaard voor overheden gaan gelden. Maar voorlopig ben je met WCAG 2.0 compliance nog steeds volledig digitaal toegankelijk. Met 2.1 ben je alleen nog toekomstbestendiger.’

Kijk voor een volledig overzicht van de wijzigingen op de website van W3C.

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.