Terug naar nieuwsoverzicht

Velleman onderzoekt succesfactoren digitale toegankelijkheid bij gemeenten

Waarom lukt het sommige organisaties wel om hun website toegankelijk te maken voor mensen met beperkingen, en andere niet? Hoe kan het dat gemeenten heel hard hun best doen om hun digitale diensten aan toegankelijkheidsrichtlijnen te laten voldoen, terwijl keer op keer uit de onderzoeksmonitors blijkt dat slechts een klein deel daarin slaagt?

Succesfactoren in kaart brengen

Eric VellemanHet zijn de praktijkdilemma’s waar gemeenten tegenaan lopen als ze hun digitale kanalen, zoals de website, toegankelijk willen maken voor mensen met beperkingen. Reden voor Eric Velleman, onderzoeker bij Universiteit Twente en wetenschappelijk directeur van Stichting Accessibility, om zijn promotieonderzoek aan het onderwerp te wijden. ‘Eerder onderzoek laat zien dat managers bij gemeenten verwijzen naar de invloed van bijvoorbeeld budget, opleiding, prioritering en externe leveranciers’, legt Velleman uit. ‘Maar welk combinatie van factoren is nou bepalend voor succes? Met andere woorden: aan welke knoppen moet je bij voorkeur draaien om toegankelijkheid tot een succes te maken? Dát wil ik in kaart brengen!’

Online vragenlijst en toetsing

Daarvoor heeft hij 38 organisatiefactoren geïdentificeerd, die hij middels een online vragenlijst wil toetsen bij de verantwoordelijke managers van gemeenten. ‘We nodigen deze managers uit de vragen in te vullen en toetsen dan ook bijvoorbeeld hun website op toegankelijkheid. Zo kunnen we de succesfactoren langs de daadwerkelijke resultaten leggen’. Deze scans worden uitgevoerd door Stichting Accessibility. De resultaten van het onderzoek worden vanuit de Universiteit teruggekoppeld naar de deelnemende gemeenten. Zij krijgen dus – als dank voor hun medewerking – de uitkomsten van het onderzoek en de toegankelijkheidsscan van hun website!’

Meedoen?

Velleman verwacht het onderzoek in april 2018 te kunnen afronden. ‘Gemeenten kunnen de resultaten van het onderzoek gebruiken om hun aanpak te prioriteren’. Het onderzoek geeft heel gericht adviezen aan gemeenten die de toegankelijkheid van hun online diensten op orde willen brengen.’

De vragenlijst komt van oktober t/m november online beschikbaar voor informatie- en/of webmanagers van  gemeenten. Gemeenten die nu al mee willen doen aan het onderzoek, kunnen direct contact opnemen met Eric Velleman: E e.velleman@accessibility.nl

De toetsingen zijn mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. Het aantal toetsingen is beperkt. 

Tags:
Categorie:
Nieuws
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

RSS feed

Wij bieden ook een RSS feed aan. Die kun je bekijken met een gratis RSS reader.