Terug naar Artikelen

CAPTCHA en toegankelijkheid

Wat moet je doen om een CAPTCHA bij een formulier toegankelijk aan te bieden?

Toegankelijkheidsproblemen bij CAPTCHA

Voorbeeld van een CAPTCHAHet grootste toegankelijkheidsprobleem bij het gebruik van CAPTCHA’s (Completely Automated Public Turingtest to keep Computers and Humans Apart) is dat blinde bezoekers het formulier niet kunnen versturen. Een CAPTCHA afbeelding heeft namelijk geen tekstalternatief dat voorgelezen kan worden door voorleessoftware. Ook spambots zouden zo’n alternatief immers kunnen lezen en dat is nu juist niet gewenst.

Audio-CAPTCHA

Een mogelijke oplossing hiervoor is een CAPTCHA door middel van zowel audio als een grafische afbeelding. Het geluidsbestand biedt dan een alternatief voor de blinde bezoeker die de afbeelding niet kan zien. Uiteraard moet zo’n oplossing wel toegankelijk aangeboden worden. Let er bijvoorbeeld op dat de audio-CAPTCHA met het toetsenbord te bedienen is.

Hoewel bovengenoemde oplossing voldoende toegankelijk kan zijn, is het goed om te beseffen dat dit geen volledig dekkende oplossing is. Er zijn enkele gebruikers die alleen afhankelijk zijn van braille als output, omdat zij zowel blind als doof zijn. Hierbij zouden beide oplossingen niet werken. Bovendien zijn CAPTCHA’s (zowel grafisch als in audio) vaak moeilijk te ontcijferen. Het is daarmee niet echt gebruiksvriendelijk.

Alternatieve oplossing: Eenvoudige vraag

Een alternatieve oplossing is het stellen van een vraag in plaats van een CAPTCHA. Zo’n eenvoudige vraag kan in veel gevallen spambots goed tegenhouden, maar is wel door mensen te beantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan "Hoeveel is 3+1?" of "Welke kleur heeft gras?". Wanneer de vraag eenvoudig wordt gehouden, biedt dit ook een toegankelijke oplossing.

Meer informatie over CAPTCHA kun je vinden bij Succescriterium 1.1.1 van WCAG2.0.

Leer meer over digitale toegankelijkheid en WCAG 2.0

Meer leren over toegankelijkheid en de WCAG 2.0 richtlijnen? Dat kan! Onze trainingen met praktijkvoorbeelden leren je meer over digitale toegankelijkheid en bieden ruimte voor je eigen vragen. Bijvoorbeeld:

Bekijk onze trainingen pagina voor een overzicht van al onze trainingen.

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn